Χανιά: Στον Εισαγγελέα ο φάκελος για τα «Botox» και τα “Υαλουρονικά” – Τέταρτη υπόθεση στο μικροσκόπιο του Ιατρικού Συλλόγου (βίντεο)

Νέα διάσταση παίρνει η υπόθεση των ενέσιμων αισθητικών θεραπειών στα Χανιά, καθώς ο φάκελος με τα στοιχεία για τέσσερις πλέον περιπτώσεις έφτασε το μεσημέρι της Παρασκευής στην Εισαγγελία Χανίων.

Η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Χανίων, Βούλα Ορφανουδάκη, παρέδωσε στην Εισαγγελία το υλικό που έχει συγκεντρωθεί στο πλαίσιο της έρευνας για παροχή ενέσιμων θεραπειών αισθητικής, προκειμένου να διερευνηθεί εάν προκύπτουν ποινικές ευθύνες και, μεταξύ άλλων, περιπτώσεις αντιποίησης ιατρικού επαγγέλματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο φάκελος είναι ιδιαίτερα «βαρύς» σε αποδεικτικό υλικό. Περιλαμβάνει διαφημίσεις, μπροσούρες, φωτογραφίες και βίντεο που είχαν αναρτηθεί στο διαδίκτυο και στους λογαριασμούς κοινωνικής δικτύωσης των συγκεκριμένων επιχειρήσεων.

Μάλιστα, μεγάλο μέρος του υλικού φέρεται να συγκεντρώθηκε εγκαίρως, πριν αρχίσουν να αποσύρονται σχετικές αναρτήσεις από το διαδίκτυο μετά τη δημοσιοποίηση της έρευνας του Ιατρικού Συλλόγου Χανίων.

Από τρεις έγιναν τέσσερις οι υποθέσεις

Η σημαντικότερη εξέλιξη είναι ότι οι περιπτώσεις που βρίσκονται πλέον στο μικροσκόπιο δεν είναι τρεις, αλλά τέσσερις.

Μέχρι σήμερα ήταν γνωστό ότι ο Ιατρικός Σύλλογος διερευνούσε καταγγελίες και αναφορές που αφορούσαν τρεις επιχειρήσεις στα Χανιά. Στην πορεία της έρευνας, ωστόσο, προέκυψε μία ακόμη υπόθεση, η οποία κρίθηκε αρκετά σοβαρή ώστε να συμπεριληφθεί στο υλικό που παραδόθηκε στις εισαγγελικές αρχές.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η τέταρτη περίπτωση αφορά ιδιοκτήτη επιχείρησης εμπορίας αξεσουάρ, ο οποίος φέρεται να δημιούργησε, σε συνεργασία με αλλοδαπή γυναίκα, χώρο στον οποίο διαφημίζονταν υπηρεσίες ενέσιμων αισθητικών θεραπειών με Botox και υαλουρονικό.

Οι αναρτήσεις που μπήκαν στον φάκελο

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το ψηφιακό υλικό που φέρεται να έχει εντοπιστεί για την τέταρτη περίπτωση. Σε αναρτήσεις στο διαδίκτυο παρουσιάζονταν οι ιδιότητες του υαλουρονικού οξέος και προβάλλονταν οι σχετικές αισθητικές υπηρεσίες, ενώ σε άλλη περίπτωση γινόταν ακόμη και ονομαστική αναφορά σε ενέσιμο σκεύασμα βοτουλινικής τοξίνης.

Πρόκειται για το Dysport, σκεύασμα βοτουλινικής τοξίνης τύπου Α.

Στη σχετική διαδικτυακή προβολή η θεραπεία παρουσιαζόταν ως μη επεμβατική μέθοδος για τη μείωση λεπτών γραμμών και ρυτίδων και για πιο «ξεκούραστη» όψη. Οι συγκεκριμένες αναρτήσεις έχουν ιδιαίτερη σημασία για την έρευνα, καθώς αποτελούν μέρος του υλικού που εξετάζεται προκειμένου να διαπιστωθεί ποιος παρείχε τις υπηρεσίες, με ποια ιδιότητα και υπό ποιες προϋποθέσεις.

Η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Χανίων επισημαίνει ότι οι ενέσιμες αισθητικές θεραπείες με βοτουλινική τοξίνη και υαλουρονικό δεν αποτελούν μια απλή υπηρεσία αισθητικής.

Σύμφωνα με την κ. Ορφανουδάκη, δικαίωμα πραγματοποίησης των συγκεκριμένων πράξεων για αισθητικούς λόγους έχουν γιατροί τριών ειδικοτήτων: Αισθητικής – Πλαστικής και Επανορθωτικής Χειρουργικής, Δερματολογίας – Αφροδισιολογίας και Στοματικής και Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής.

Στην τέταρτη υπόθεση που προστέθηκε στον φάκελο, σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν συγκεντρωθεί, ούτε ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης, ούτε η συνεργάτιδά του είναι… γιατροί! Αυτό ακριβώς είναι ένα από τα στοιχεία που οδήγησαν τον Ιατρικό Σύλλογο Χανίων στην απόφαση να προχωρήσει και για τη συγκεκριμένη περίπτωση στην κατάθεση μηνυτήριας αναφοράς.

Τον λόγο έχει πλέον η Εισαγγελία

Με την παράδοση του φακέλου, η υπόθεση περνά πλέον σε νέα φάση. Η Εισαγγελία καλείται να αξιολογήσει τα στοιχεία και να διερευνήσει εάν και από ποιους έχουν τελεστεί η αξιόποινη πράξη της αντιποίησης ιατρικού επαγγέλματος.

Το ενδιαφέρον στρέφεται πλέον τόσο στα πρόσωπα που φέρονται να πραγματοποιούσαν ή να διαφήμιζαν τις συγκεκριμένες θεραπείες όσο και στον τρόπο λειτουργίας των χώρων όπου παρέχονταν οι υπηρεσίες.