Το Ηράκλειο έγινε ξανά μια απέραντη χωματερή

Ο εφιάλτης της χωματερής αρχίζει να γίνεται μια οδυνηρή πραγματικότητα για το Ηράκλειο που κυριολεκτικά κατακλύζεται από ατέλειωτες εστίες ρύπανσης που δημιουργούν οι ξέχειλοι κάδοι.

Την ίδια στιγμή δεκάδες συμβασιούχοι ζουν το δικό τους μαρτύριο έχοντας στα χέρια τους το χαρτί της απόλυσης που τους φέρνει αντιμέτωπους με την απόγνωση της ανεργίας. Δύο όψεις του ίδιου νομίσματος στη δυστοπία που απλώνεται γύρω μας και τα αδιέξοδα που χτίζονται καθώς εξελίσσονται οι δικαστικές αποφάσεις για τη λήξη των συμβάσεων εκατοντάδων εργαζομένων.

Η εικόνα στους δρόμους της πλατείες, στα πεζοδρόμια και τα πάρκα της πόλης είναι το λιγότερο αποκαρδιωτική καθώς τα σκουπίδια πλημμυρίζουν  τους χώρους περιμετρικά των κάδων, και δημιουργείται μια κατάσταση απόλυτης παρακμής.

Τα πράγματα αναμένεται να χειροτερέψουν καθώς θα αρχίζουν να ανεβαίνουν οι θερμοκρασίες και η δυσοσμία των σκουπιδιών θα αρχίσει να γίνεται αφόρητη. Όλα αυτά εν μέσω εκλογών και μιας από τις καλύτερες τουριστικές περιόδους των τελευταίων χρόνων όπου η πόλη εμφανίζει μια θλιβερή εικόνα που δυστυχώς ελλοχεύει σοβαρότατους κινδύνους για τη δημόσια υγεία. Ο οδοκαθαρισμός είναι σχεδόν ανύπαρκτος και η αδυναμία καθαρισμού της πόλης έχει αρχίσει ήδη να προκαλεί δυσφορία και έντονο προβληματισμό.

Στο μεταξύ την ίδια ώρα που η υπηρεσία καθαριότητας αποδεκατίζεται από τους εργαζόμενους, οι συμβασιούχοι που μένουν χωρίς δουλειά ζουν τα δικά τους δραματικά αδιέξοδα στα οποία η πολιτεία κωφεύει.

Η κ.Δήμητρα Γκολφίνου με δηλώσεις της στην «Π» δεν κρύβει την απόγνωσή της για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει, καθώς η απόλυση της έχει βυθίσει το σπίτι της σε μεγάλα οικονομικά αδιέξοδα στα οποία δεν έχει στήριξη από πουθενά.

Όπως χαρακτηριστικά τονίζει, ο σύζυγός της αντιμετωπίζει σοβαρότατα προβλήματα υγείας και τα ελάχιστα χρήματα του Ταμείου Ανεργίας δεν αρκούν για να καλύψουν τα αυξημένα κόστη της φαρμακευτικής αγωγής που έχει ανάγκη, ούτε τα τρέχοντα έξοδα διαβίωσης. Είμαστε άνθρωποι από 55 χρονών και πάνω και το ερώτημα είναι που θα βρούμε δουλειά για να μπορέσουμε να επιβιώσουμε;

Ποιος εργοδότης θα προσλάβει ένα εργαζόμενο 58 ετών; Είναι δεκάδες οι άνθρωποι που έμειναν στο δρόμο την ίδια ώρα που οι Δήμοι έχουν απόλυτη ανάγκη από τη συνδρομή μας για να καθαρίσουν οι δρόμοι και να μη φτάσουν σε αυτή την κατάσταση. Η πολιτεία έχει ευθύνη για την κατάσταση την οποία έχουμε περιέλθει και οφείλει να μην μας καταδικάσει στην απόλυτη καταστροφή που μας οδηγεί.

Την ίδια στιγμή με ανακοίνωση του Επικεφαλής Τομεακής Επιτροπής Ηρακλείου του ΚΚΕ «εκφράζει την αμέριστη συμπαράστασή του στον δίκαιο αγώνα των συμβασιούχων οι οποίοι βιώνουν χρόνια τώρα το μαρτύριο της εργασιακής ομηρίας, αυτή την περίοδο της ανεργίας, στα πλαίσια της πολιτικής των ελαστικών σχέσεων εργασίας των κυβερνήσεων – ΕΕ,  προκειμένου να εξασφαλίζουν ακόμα πιο «φτηνούς» εργαζόμενους.

Αποψιλώνονται οι υπηρεσίες χωρίς την αναπλήρωση με μόνιμο προσωπικό, που καταλήγει σε παράδοση κρίσιμων τομέων των δήμων σε ιδιώτες και εργολάβους.

Την ίδια στιγμή οι άνθρωποί τους στις διοικήσεις των Δήμων και της Περιφέρειας, που τώρα υποκριτικά αγωνιούν για την υποστελέχωση των δημοτικών υπηρεσιών και τους εργαζόμενους που μένουν στον δρόμο, την ίδια ώρα που αποδέχονται και διαχρονικά υλοποιούν μέχρι κεραίας τις αποφάσεις των κυβερνήσεων. Με τις δικές τους πλάτες σειρά υπηρεσιών έχουν περάσει στα χέρια των ιδιωτών.

Το Ηράκλειο έγινε ξανά μια απέραντη χωματερή
Με τις δικές τους αποφάσεις οι δήμοι έχουν μετατραπεί σε επιχειρήσεις. Αυτοί χρησιμοποιούν και ζητούν από τις κυβερνήσεις διάφορα «εργαλεία» όπως οι αναπτυξιακοί οργανισμοί προκειμένου να χτυπήσουν δικαιώματα και κατακτήσεις των εργαζομένων, αλλά και για να κάνουν τα δικά τους deal με τους εργολάβους.

Ενώ φέρουν τεράστια ευθύνη και για την κατάληξη του δικαστικού αγώνα χιλιάδων συμβασιούχων καθώς παρά τη δήθεν στήριξη στον αγώνα των εργαζομένων μπροστά στις κάμερες, αρνήθηκαν να στηρίξουν το αίτημά τους στα ασφαλιστικά μέτρα που κατέθεσαν. Η πρόταση του ΚΚΕ για μετατροπή των συμβάσεών τους σε αορίστου χρόνου με πλήρη δικαιώματα, συνάντησε την κυνική και ωμή άρνηση της κυβέρνησης.

Το ίδιο όλοι τους, ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ, αρνήθηκαν κατά τη συζήτηση αναθεώρησης του Συντάγματος πριν 3 χρόνια, την πρόταση του ΚΚΕ για αλλαγή του άρθρου 103, επιτρέποντας την μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου».