Τι συμβαίνει με την βιωσιμότητα κορυφαίου tour operator που χρωστάει εκατομμύρια στην Κρήτη

Η Ένωση Ανεξάρτητων Ταξιδιωτικών Γραφείων της Γερμανίας, VUSR, εκφράζει τις ανησυχίες της για την βιωσιμότητα του γερμανού tour operator FTI, κάνοντας λόγο για οικονομικά προβλήματα της εταιρίας και θέτοντας θέμα αξιοπιστίας της ως συνεργάτη των ταξιδιωτικών γραφείων.

Σε ανακοίνωσή της  επισημαίνει ότι βάσει του ισολογισμού για το οικονομικό έτος 2021/2022 και της φήμης που κυκλοφορεί περί αναζήτησης επενδυτών, εγείρονται ερωτηματικά για τα ταξιδιωτικά γραφεία και τους πελάτες τους, ιδιαίτερα στην παρούσα περίοδο κρατήσεων για το καλοκαίρι του 2024.

Η πρόεδρος της Ένωσης, Marija Linnhoff, θεωρεί ότι ο παραπάνω ισολογισμός, στον οποίο αναφέρεται ότι η συνέχιση της εταιρίας αναμένεται να διασφαλιστεί παρά τους υπάρχοντες κινδύνους, εγείρει πολλά ερωτηματικά και δηλώνει την πρόθεσή της να υποβάλει το εν λόγω έγγραφο σε έλεγχο.

Καλεί δε την εταιρία να παρέχει διαφάνεια, ιδιαίτερα όσον αφορά την πραγματική εξέλιξη των αποθεματικών κατά το τρέχον έτος, που θεωρούνται κρίσιμης σημασίας για τη μελλοντική βιωσιμότητα του ομίλου, όπως ανέφερε η κ. Linnhoff.

Είναι σημαντικό, υπογραμμίζει η ίδια, τα ταξιδιωτικά γραφεία και οι πελάτες, ιδιαίτερα πριν την σημαντική σεζόν των κρατήσεων, να γνωρίζουν εάν ο FΤΙ είναι ένας καλά χρηματοδοτούμενος και ως εκ τούτου αξιόπιστος συνεργάτης, και εάν η κατάσταση εσόδων και χρεών μπορεί να συμβιβαστεί με τις αναμενόμενες κρατήσεις.

Στην ίδια ανακοίνωση, η κ. Linnhoff επισημαίνει ότι έχουν ήδη αρχίσει να καταγράφονται μεμονωμένες περιπτώσεις απλήρωτων ξενοδοχείων σε ορισμένους προορισμούς που επρόκειτο να διευθετηθούν σύντομα.

Πέρα από την αβεβαιότητα αυτή, η εταιρία βαρύνεται και με την υποχρέωση αποπληρωμής του δανείου ύψους 595 εκατ. ευρώ που χορήγησε η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας την περίοδο της πανδημίας, ,σύμφωνα με το www.tornosnews.gr.

Η παρουσία της στην Κρήτη και οι οφειλές εκατομμυρίων

Όπως έχει γράψει η «Π» ,ο FTI  ανακοίνωσε την επέκταση της θερινής, τουριστικής περιόδου του 2024 από τον Απρίλιο έως τον Νοέμβριο, στην Ελλάδα, αλλά και στην Τουρκία, με ανοικτά ξενοδοχεία και αντίστοιχες αεροπορικές συνδέσεις.

Ο Γιώργος Πελεκανάκης

Σύμφωνα με τον κορυφαίο, γερμανικό, τουριστικό πράκτορα περίπου 300 ξενοδοχεία στην περιοχή της Σμύρνης και της Αττάλειας και περίπου 150 ξενοδοχεία στην Κρήτη και τη Ρόδο με αντίστοιχες αεροπορικές συνδέσεις θα είναι διαθέσιμα στους επισκέπτες την  άνοιξη και στα τέλη του φθινοπώρου. Επίσης, θα προσφέρονται ειδικά πακέτα για επιλεγμένα ξενοδοχεία , που περιλαμβάνουν ενοικίαση αυτοκινήτου για διαμονή το Νοέμβριο.

«Τέτοια δημοσιεύματα του γερμανικού τύπου  μας ανησυχούν .Πρόκειται για κορυφαίο Τουρ Οπερείτορ της Γερμανίας που φέρνει χιλιάδες τουρίστες και στην Κρήτη. Συνεργάζεται με πάρα πολλά ξενοδοχεία και έχει οφειλές εκατομμυρίων σε επιχειρηματίες του νησιού» είπε στην «Π» ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων Γιώργος Πελεκανάκης ,σημειώνοντας «είμαστε σε αναμονή.»