Συγκλονισμένοι είναι η οικογένεια, οι φίλοι, οι συμμαθητές, οι καθηγητές της 17χρονης μαθήτριας του Καλλιτεχνικού Σχολείου Περιστερίου που έφυγε από τη ζωή από αλλεργικό σοκ -γιατί κατανάλωσε βούτυρο- μετά από 1 μήνα νοσηλείας στη ΜΕΘ του Βενιζελείου.
Γιατί δεν βοήθησε η ένεση αδρεναλίνης
“Για μια προδιαγεγραμμένη πορεία” έκαναν λόγο οι γιατροί ενώ ο Ε.Τ. ρώτησε παιδιάτρους γιατί δεν βοήθησε την κοπέλα που υπέφερε από χρόνιες αλλεργίες η ένεση αδρεναλίνης που έκανε.
«Δεν εξασφαλίζει 100% η ένεση αδρεναλίνης ότι θα υποχωρήσουν τα συμπτώματα», αναφέρει συγκεκριμένα ο παιδίατρος και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων, Κωνσταντίνος Νταλούκας, και εξηγεί: «Αν πρόκειται για αλλεργικό σοκ, για οξύ επεισόδιο δηλαδή, είναι πολύ σοβαρό. Γι’ αυτό προτείνονται δύο ενέσεις -με 3 έως 5 λεπτά απόσταση η μία από την άλλη- αν φαίνεται ότι τα συμπτώματα δεν υποχωρούν. Γι’ αυτό και η συσκευασία περιέχει δύο ενέσεις. Και οπωσδήποτε φυσικά πρέπει κάποιος να καλέσει άμεσα το ΕΚΑΒ για να μη χαθεί χρόνος. Τα παιδιά αυτά τα οποία έχουν αλλεργία είναι εκπαιδευμένα από τον γιατρό που τα παρακολουθεί για το πρόβλημά τους και για το τι πρέπει να κάνουν», σημειώνει ο γιατρός
Με αφορμή το τραγικό αυτό περιστατικό, ο πρόεδρος των ελευθεροεπαγγελματιών παιδιάτρων επισημαίνει ένα πρόβλημα που υπάρχει με τη συνταγογράφηση των ενέσεων αδρεναλίνης.
Ο νόμος δίνει το δικαίωμα στον παιδίατρο την πρώτη φορά που θα ανακαλύψει ένα παιδί ότι έχει αλλεργία να του συνταγογραφήσει την ένεση. Εάν όμως δεν χρησιμοποιηθούν οι ενέσεις αυτές, σε έναν χρόνο λήγουν. Τη δεύτερη φορά, ο γονιός θα πρέπει να πάει σε δημόσιο νοσοκομείο να πάρει τη συνταγή αποκλειστικά από διευθυντή αλλεργιολόγο.
«Γιατί να μη δίνουν τη δυνατότητα και το δικαίωμα στον παιδίατρο να συνεχίσει να συνταγογραφεί τις ενέσεις στο παιδί;», αναφέρει ο κ. Νταλούκας και συνεχίζει: «Συχνά, όταν υπάρχει μεγάλη διαδικασία, ο γονιός αμελεί να πάει να πάρει την ένεση, με τραγικά κάποιες φορές αποτελέσματα», καταλήγει ο γιατρός.