5.000 ΟΙ ΚΕΝΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ Στις “Ημέρες Καριέρας” αναζητούν προσωπικό οι διευθυντές ξενοδοχείων

Η τουριστική σεζόν αρχίζει νωρίτερα φέτος στην Κρήτη, οι πρώτες μονάδες ανοίγουν στα τέλη Μαρτίου και το μόνιμο πρόβλημα των ξενοδόχων τα τελευταία χρόνια είναι η εύρεση προσωπικού.

Ο Παγκρήτιος Σύλλογος Διευθυντών Ξενοδοχείων με σύνθημα “εάν είσαι επαγγελματίας σε θέλουμε, αν δεν είσαι θα σε κάνουμε!” θα πραγματοποιήσει και φέτος την «3η  Παγκρήτια Ημέρα Καριέρας στις ξενοδοχειακές μονάδες της Κρήτης» την Πέμπτη 18 Ιανουαρίου  στο Ηράκλειο και την Τετάρτη 24 Ιανουαρίου στα Χανιά, με συνδιοργανωτή την Περιφέρεια Κρήτης και προσδοκίες που δεν είναι μεγάλες.

Ο κ. Γιώργος Πελεκανάκης

Η σεζόν το 2023 άρχισε με περίπου 6.000 κενές θέσεις σε όλα τα πόστα στην Κρήτη και φέτος ο αριθμός των κενών θέσεων θα φθάσει τις 5.000, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Διευθυντών Ξενοδοχείων Γιώργο Πελεκανάκη.

Ο κ. Πελεκανάκης ανέφερε ότι τα κενά δεν είναι καθόλου εύκολο να καλυφθούν με το δεδομένο μάλιστα ότι το εξειδικευμένο προσωπικό είναι ελάχιστο.

Όσοι παραμένουν στον κλάδο αλλάζουν κάθε χρόνο ή και μέσα στην σεζόν εργοδότες και ξενοδοχεία διεκδικώντας καλύτερες συνθήκες εργασίας και αμοιβές που, όπως λέει, είναι αυξημένες σε σχέση με την τοπική σύμβαση εργασίας.

Ο ίδιος ανέφερε ότι μια καμαριέρα σήμερα έχει καθαρό μισθό περίπου 1.200 ευρώ και 4 ρεπό το μήνα και η αμοιβή ενός σερβιτόρου είναι της τάξης των 1.100-1.200 ευρώ.

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων για λογαριασμό του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, σύμφωνα με τα οποία το 2023 μία στις πέντε θέσεις δεν καλύφθηκε, με επιπτώσεις  στην εύρυθμη λειτουργία των καταλυμάτων.

Από τις 37 εξεταζόμενες ειδικότητες η κατεξοχήν περιζήτητη είναι αυτής της καμαριέρας, αλλά δεν είναι βέβαια η μόνη. Το 53% του συνόλου των θέσεων βάσει οργανογράμματος καλύπτουν οι ειδικότητες της καμαριέρας, του σερβιτόρου, του receptionist, του βοηθού σερβιτόρου, του barista, του λαντζέρη και της τεχνικής υποστήριξης.

Σε ανακοίνωση της Περιφέρειας Κρήτης σημειώνεται:

“Πρόκειται για μια σημαντική διοργάνωση, η οποία πραγματοποιείται για τρίτη φορά στο νησί μας, με τη συμμετοχή πολλών ξενοδοχειακών μονάδων από όλη την Κρήτη και σκοπό έχει  να φέρει σε άμεση επαφή τα ξενοδοχεία με όσους επιθυμούν να εργαστούν σε ξενοδοχειακές μονάδες.

Δικαίωμα συμμετοχής, κατόπιν έγκαιρης αίτησης, έχουν οι εργαζόμενοι με προϋπηρεσία  σε ξενοδοχειακές μονάδες, αλλά και όποιος επιθυμεί να ξεκινήσει μια νέα σταδιοδρομία στο συγκεκριμένο χώρο. Στην εκδήλωση μπορούν να συμμετέχουν επίσης και οι σπουδαστές των Τουριστικών Σχολών που επιθυμούν να πραγματοποιήσουν την πρακτική τους άσκηση.

Η Κρήτη με τα  ιδιαίτερα και τα μοναδικά της χαρακτηριστικά, φημίζεται για την φιλοξενία, την φυσική της ομορφιά, την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά και παράδοση, τη διατροφή η οποία περιλαμβάνει μια μεγάλη ποικιλία από γευστικά και ποιοτικά προϊόντα, και αποτελεί ήδη ένας από τους σημαντικότερους και δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς παγκοσμίως”.

Οπως σημειώνεται, “τα επόμενα χρόνια, λόγω της παγκόσμιας αυξανόμενης τάσης για την πραγματοποίηση ταξιδιών και διακοπών, αλλά και μίας σειράς προγραμματισμένων επενδύσεων σε υποδομές, όπως το νέο και σύγχρονο αεροδρόμιο του Καστελλίου, την ολοκλήρωση του ΒΟΑΚ και μία σειρά μεγάλων ιδιωτικών τουριστικών επενδύσεων, αναμένεται μεγαλύτερη ανάπτυξη τουρισμού στην Κρήτη και κατά συνέπεια και αντίστοιχη αύξηση της προσφοράς εργασίας.

Το ξενοδοχειακό επάγγελμα για όσους διαθέτουν έμφυτο το αίσθημα της φιλοξενίας και της επικοινωνίας, αποτελεί ένα ελκυστικό με παρόν και μέλλον επάγγελμα, με μεγάλες δυνατότητες εξέλιξης και σταδιοδρομίας.

Στην ημέρα καριέρας, θα συμμετέχει μεγάλος αριθμός διευθυντών ξενοδοχειακών μονάδων, όπως και οι υπεύθυνοι προσωπικού και διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού. Όσοι ενδιαφερόμενοι προσέλθουν, θα έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή μαζί τους και να ενημερωθούν για τις διαθέσιμες θέσεις εργασίας που προσφέρουν τα ξενοδοχεία.

Επίσης, όσοι ενδιαφέρονται να εργαστούν για πρώτη φορά στον ξενοδοχειακό χώρο, θα λάβουν πληροφόρηση για το πώς μπορεί κάποιος να ξεκινήσει μια νέα καριέρα στα ξενοδοχεία του νησιού μας.

5.000 ΟΙ ΚΕΝΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ 
Στις “Ημέρες Καριέρας” αναζητούν προσωπικό οι διευθυντές ξενοδοχείων
Δηλώσεις συμμετοχής

Αναλυτικές πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής  οι ενδιαφερόμενοι θα βρουν στην επίσημη ιστοσελίδα του Παγκρητίου Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων www.cretanhotelmanagers.gr