Σε κινητοποιήσεις προσανατολίζονται και οι αγρότες της Κρήτης
ψηφοφορίας ο Ιερώνυμος

Εντελώς διαφορετική ατζέντα από αυτή των αγροτών της υπόλοιπης Ελλάδας έχουν οι αγρότες της Κρήτης, που μεταβαίνουν σήμερα στην Αθήνα, όχι με τρακτέρ, αλλά με καλές προθέσεις.

Και μπορεί η υπόλοιπη Ελλάδα να ζεσταίνει τις μηχανές της για τη μεγαλύτερη αγροτική κινητοποίηση που έχει γίνει ποτέ στη χώρα, θέλοντας να στείλει το μήνυμα ότι «δεν πάει άλλο» και πρέπει επιτέλους να αλλάξουν οι αγροτικές πολιτικές, ωστόσο η Κρήτη πηγαίνει πιο … μαλακά.

Ήδη από την προηγούμενη Πέμπτη είχε δοθεί το στίγμα μέσω του Αγροτικού Συλλόγου Τυμπακίου Δήμου Φαιστού, ότι δεν υπάρχει πρόθεση συμμετοχής στις κινητοποιήσεις, τουλάχιστον προτού να ολοκληρωθούν μια σειρά από επαφές στην Αθήνα. Οι υπόλοιποι επίσημα εκλεγμένοι αγροτικοί σύλλογοι βέβαια της ανατολικής Κρήτης σε Σητεία και Ιεράπετρα είχαν εκφράσει κατ’ αρχήν την άποψη για κινητοποιήσεις, όμως φαίνεται πως τελικά θα τηρήσουν μια στάση αναμονής, έως ότου ολοκληρωθεί τουλάχιστον ένας πρώτος κύκλος συζητήσεων.

Στο πλαίσιο λοιπόν των επαφών και των συζητήσεων που πρόκειται να γίνουν στην Αθήνα, αντιπροσωπεία των αγροτών Κρήτης αναμένεται να μεταβεί από το Ηράκλειο στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ώστε αρχικά να συναντήσουν τον Υπουργό και συντοπίτη τους Λευτέρη Αυγενάκη.

Στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης θα μπει η βάση της συζήτησης και των διεκδικήσεων προκειμένου συντονισμένα και με την υποστήριξη του Υπουργού να εξεταστούν τα αιτήματα και οι προεκτάσεις τους από τον Υπουργό. Υπενθυμίζεται ότι, τα κυρίαρχα ζητήματα των αγροτών της Κρήτης είναι πολιτικά, αλλά στη βάση τους αφορούν τα Υπουργεία Μετανάστευσης και Ναυτιλίας, καθώς επικεντρώνονται στα θέματα εργατών γης από τρίτες χώρες, αλλά και στο φλέγον θέμα του Μεταφορικού Ισοδύναμου.

Μετά από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, όπως έχει γράψει πρώτη η «Π», μαζί με τον Υπουργό Λευτέρη Αυγενάκη θα μεταβούν στο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου για να συναντήσουν τον Υπουργό Δημήτρη Καιρίδη και να του θέσουν τα αιτήματα τους, ενώ στη συνέχεια προβλέπεται να πραγματοποιηθεί συνάντηση και με τον Υπουργό Ναυτιλίας κ. Χρήστο Στυλιανίδη, προκειμένου να τεθούν επί τάπητος τα θέματα του Μεταφορικού Ισοδύναμου και των τραγικών μειώσεων του ποσού επιδότησης που προβλέπεται για την Κρήτη.