Ρήμαζε τα σπίτια του Ηρακλείου

Γεμάτη από τα θύματά του πιο θρασύ διαρρηκτή του Ηρακλείου των τελευταίων μηνών ήταν χθες η αίθουσα του μονομελούς Εφετείου Κακουργημάτων Κρήτης. Στο εδώλιο του κατηγορουμένου καθόταν ο νεαρός Ηρακλειώτης, ο οποίος, όπως ειπώθηκε, το 2015 είχε διαπράξει- σύμφωνα με την αστυνομία- σαράντα διαρρήξεις και κλοπές σπιτιών σε διάφορες περιοχές του Ηρακλείου. Ο ίδιος ο δράστης θέλοντας να «δικαιολογηθεί» είπε κατά την απολογία του, ότι διέπραττε τις κλοπές, γιατί είναι τοξικομανής και έπρεπε να βρει χρήματα για να εξασφαλίσει τη δόση του. Στο στόχαστρό του, έμπαιναν κυρίως μονοκατοικίες, όπου η πρόσβαση ήταν ευκολότερη, ενώ φρόντιζε να «μπουκάρει» όταν οι ένοικοι αυτών των σπιτιών απουσίαζαν.

Είναι αξιοσημείωτο όμως ότι σε μία από τις «εισβολές» του, δεν ήταν στο σπίτι μόνος. Μέσα βρισκόταν το παιδί της οικογένειας, το οποίο, όπως ειπώθηκε χθες στη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, βρίσκεται σε αναπηρικό αμαξίδιο, ενώ χρησιμοποιεί και συσκευή οξυγόνου. Σε μία άλλη περίπτωση, οι ιδιοκτήτες ενός σπιτιού που είχε «λεηλατηθεί» βρήκαν μία χρυσή βέρα, την οποία ο δράστης είχε κλέψει από άλλο σπίτι και του έπεσε ενώ βρισκόταν εκεί.

Πέρα από τις κλοπές, όμως, ο δράστης, σύμφωνα με τα θύματά του, προκαλούσε και φθορές στα σπίτια που «επισκεπτόταν», αφού έσπαγε άλλοτε πόρτες και παράθυρα, ενώ προκαλούσε και φθορές στο εσωτερικό των οικιών.

Η Αστυνομία έφτασε στην ταυτότητά του και τον οδήγησε ενώπιον της Δικαιοσύνης από τα αποτελέσματα της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών της αστυνομίας, τα οποία ταυτοποίησαν τα αποτυπώματά του με τα αποτυπώματα που βρέθηκαν σε τρεις κλοπές. Έτσι για τις περιπτώσεις αυτές καταδικάστηκε σε έξι χρόνια φυλάκιση.

Από την έρευνα που είχαν κάνει οι Διωκτικές Αρχές είχε βρεθεί από το υλικό καμερών ότι ο νεαρός «ποντικός» είχε και συνεργό μαζί του, ο οποίος όμως δεν έχει ταυτοποιηθεί. Ωστόσο, ο ίδιος είπε χθες ότι ενεργούσε μόνος του και δεν υπάρχει άλλο άτομο στις διαρρήξεις. Η εισαγγελέας της έδρας χαρακτήρισε το νεαρό ως «μάστιγα», εξαιτίας των πολλών κλοπών που είχε διαπράξει και του πρότεινε να ζητήσει βοήθεια για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της τοξικομανίας που αντιμετωπίζει.

Η πρόεδρος της έδρας από την πλευρά της είπε απευθυνόμενη στον κατηγορούμενο ότι «αυτό που κάνει είναι βιασμός και πως εκείνος ευθύνεται που έφερε όλους αυτούς τους ανθρώπους, εννοώντας τα θύματα, στη δικαστική αίθουσα».