Προκηρύχθηκε διεθνής διαγωνισμός για ένα από τα πιο εμβληματικά σημεία των Χανίων

Ο προϋπολογισμός του έργου, μαζί με τον ΦΠΑ, ανέρχεται σε περίπου 20,39 εκατ. ευρώ, ενώ η δημοπράτηση έχει προγραμματιστεί για την 1η Οκτωβρίου. Η διάρκεια κατασκευής ορίζεται σε 36 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης. Εφόσον, λοιπόν, οι εργασίες ξεκινήσουν μέσα στο 2027 και δεν υπάρξουν σημαντικές καθυστερήσεις, η ολοκλήρωση του έργου τοποθετείται χρονικά περίπου στο 2030.

Πρόκειται για μια παρέμβαση που φιλοδοξεί να αλλάξει ριζικά την εικόνα και τη λειτουργία ενός από τα σημαντικότερα μνημειακά συγκροτήματα του Ενετικού Λιμανιού. Το έργο προβλέπει την πλήρη αποκατάσταση, τη στατική ενίσχυση και την επανάχρηση των επτά Νεωρίων, με εργασίες στερέωσης του φέροντος οργανισμού, μόνωσης και προστασίας των θόλων, αλλά και παρεμβάσεις για την ανάδειξη του ιδιαίτερου αρχιτεκτονικού και ιστορικού χαρακτήρα τους.

Με την ολοκλήρωση των εργασιών, τα Νεώρια δεν θα αποτελούν απλώς ένα αποκατεστημένο μνημείο, αλλά ένα μεγάλο πολιτιστικό συγκρότημα πολλαπλών χρήσεων, με εκθέσεις, εκδηλώσεις, ομιλίες, μουσική και σκηνικές τέχνες.

Πώς θα αξιοποιηθούν τα επτά Νεώρια

Τα Νεώρια Ν1 έως Ν4 προβλέπεται να λειτουργήσουν ως ενιαίος χώρος περιοδικών εκθέσεων και εκδηλώσεων.

Η πρόσβαση στον συγκεκριμένο χώρο θα γίνεται τόσο μέσω του Ν5 όσο και από τη δυτική πλευρά του συγκροτήματος. Με τον τρόπο αυτό επιδιώκεται η άμεση σύνδεση των Νεωρίων με το κέντρο της πόλης, το θέατρο «Μίκης Θεοδωράκης» στο παλιό Τελωνείο και την παλιά κεντρική Πύλη στο τέλος της οδού Δασκαλογιάννη.

Στο Ν5 προβλέπεται η δημιουργία πωλητηρίου, αλλά και εκθεσιακών χώρων αφιερωμένων στην ιστορία του ίδιου του συγκροτήματος και στη ναυπηγική τέχνη των Βενετών κατά τον 16ο και 17ο αιώνα.

Ιδιαίτερο ρόλο αποκτά το Ν7, το οποίο σχεδιάζεται ως χώρος μικτής πολιτιστικής χρήσης για ομιλίες, μουσικές εκδηλώσεις και σκηνικές τέχνες. Η αίθουσα θα έχει χωρητικότητα περίπου 170 ατόμων και θα επικοινωνεί με τα υπόλοιπα Νεώρια μέσω τοξωτής διόδου.

Στο εσωτερικό του προβλέπεται η κατασκευή σκηνής και κεκλιμένης πλατείας θεατών, με τον σχεδιασμό να επιχειρεί να διατηρήσει την ενιαία αντίληψη του μνημειακού χώρου. Η πρόσβαση θα μπορεί να γίνεται και ανεξάρτητα μέσω του Ν6.

Η δημοπράτηση αποτελεί ένα από τα πλέον καθοριστικά βήματα για ένα έργο που συζητείται εδώ και δεκαετίες στα Χανιά. Η συνολική πράξη για την αποκατάσταση των επτά Νεωρίων έχει ενταχθεί στο Πρόγραμμα «Περιβάλλον και Κλιματική Αλλαγή 2021–2027», με συνολικό προϋπολογισμό 20.711.095 ευρώ.

Με την ολοκλήρωσή του, το ιστορικό συγκρότημα αναμένεται να αποκτήσει ξανά ενεργό ρόλο στην καθημερινότητα της πόλης, μετατρέποντας ένα από τα πλέον αναγνωρίσιμα μνημεία του Ενετικού Λιμανιού σε έναν μεγάλο, σύγχρονο πυρήνα πολιτισμού.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΕΓΓΡΑΦΟ ΤΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ

2026-OJS156-00564257-el-ts