Στα μέσα Μαΐου αναμένεται να έχει επανατοποθετηθεί η προτομή του Νίκου Ξυλούρη στη θέση της, όπως εκτίμησε, μιλώντας στην «Π», η αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Ρένα Παπαδάκη – Σκαλίδη, που έχει αναλάβει να χειρίζεται την υπόθεση μετά τον βανδαλισμό δι’ αποκεφαλισμού του γλυπτού της Ασπασίας Παπαδοπεράκη στο μικρό πάρκο της πλατείας Κύπρου.
Όπως ανέφερε η κ. Παπαδάκη – Σκαλίδη, η μεταλλική προτομή στάλθηκε στο χυτήριο Γαβαλά, στην Αθήνα, για αποκατάσταση τυχόν ζημιών, αλλά και των συνδέσμων που αποκολλήθηκαν από τη βίαιη ενέργεια, ενώ συντηρητής πέτρας από το Ηράκλειο έχει δηλώσει στον Δήμο Ηρακλείου ότι θα αναλάβει να συντηρήσει το πέτρινο μέρος του γλυπτού πάνω στο οποίο εδράζεται η κεφαλή του Νίκου Ξυλούρη.
Τόσο το χυτήριο Γαβαλά όσο και ο συντηρητής πέτρας από το Ηράκλειο δήλωσαν ότι θα εργαστούν για την αποκατάσταση του σημαντικού γλυπτού τόσο λόγω της δημιουργού όσου και του εικονιζόμενου προσώπου δωρεάν, δηλαδή χωρίς αμοιβή από τον Δήμο Ηρακλείου.
Μάλιστα, ο συντηρητής πέτρας δήλωσε ότι δεν θέλει να κοινοποιηθεί η επωνυμία του. Ο βανδαλισμός σημειώθηκε ξημερώματα της 21ης Απριλίου, γεγονός που μπορεί να σχετίζεται με τη μαύρη επέτειο του πραξικοπήματος των Συνταγματαρχών, ενώ, μια μέρα μετά, κατατέθηκε μήνυση από εκπρόσωπο του Δήμου Ηρακλείου στο Α΄ Αστυνομικό Τμήμα Ηρακλείου, το οποίο έχει και αναλάβει την προανάκριση.
Σύμφωνα με πληροφορίες, από τις μέχρι στιγμής έρευνες, δεν υπάρχει κάποιο αξιοποιήσιμο στοιχείο, καθώς στο σημείο δεν έχουν εντοπιστεί κάμερες, ενώ δεν υπάρχουν και μαρτυρίες.
