Μήνυση για τον βανδαλισμό της προτομής του “Αρχάγγελου της Κρήτης” – Στέλνουν το γλυπτό σε χυτήριο στην Αθήνα για εξέταση

Πως βρέθηκε πεσμένη στο έδαφος η προτομή του “Αρχάγγελου της Κρήτης” Νίκου Ξυλούρη στην πλατεία Κύπρου στο Ηράκλειο όπου ήταν τοποθετημένη;

Βανδαλισμός ήταν η πρώτη σκέψη των περαστικών που ειδοποίησαν τα μέσα ενημέρωσης και φυσικά τη Δημοτική Αστυνομία. Υπάλληλοι της Δημοτικής Αστυνομίας του Δήμου Ηρακλείου προέβησαν σε αυτοψία και απομάκρυναν την μπρούτζινη προτομή που είχε φιλοτεχνηθεί από την Ασπασία Παπαδοπεράκη.

Έγκυρες πληροφορίες από τον Δήμο Ηρακλείου αναφέρουν ότι θα κατατεθεί μήνυση κατ’ αγνώστων για τον βανδαλισμό ενώ και η αντιδήμαρχος Πολιτισμού Ρένα Παπαδάκη – Σκαλίδη που μίλησε στο patris.gr το επιβεβαίωσε λέγοντας ότι θα συνεργαστεί με τις αρχές για να διαλευκανθεί η υπόθεση. 

Λίγες ώρες αργότερα οι πληροφορίες ανέφεραν ότι ίσως δεν επρόκειτο για βανδαλισμό περαστικών ή κάποιων θερμόαιμων αλλά για κάτι ακόμη χειρότερο!  Όπως φυσική φθορά από τον χρόνο. Ωστόσο κανένας δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να υποστηρίξει τι από τα δύο συνέβη με σιγουριά αν και η πρώτη εκτίμηση ειδικού από χυτήριο της Αθήνας κάνει λόγο για ανθρώπινη ενέργεια που προκάλεσε την αποκόλληση της κεφαλής του “Αρχαγγέλου”. Δηλαδή βανδαλισμός κατά 99%!

Η αντιδήμαρχος Πολιτισμού Ρένα Παπαδάκη – Σκαλίδη μιλώντας στο patris.gr ανέφερε ότι έχει ήδη επικοινωνήσει με χυτήριο στην Αθήνα όπου έχει αποστείλει τις πρώτες φωτογραφίες.

Η κ. Παπαδάκη ανέφερε στο patris.gr ότι η μπρούτζινη κεφαλή θα αποσταλεί στο χυτήριο προκειμένου να εξεταστεί για το πως προκλήθηκε ο “αποκεφαλισμός” του Νίκου Ξυλούρη, δηλαδή φθορά ή βανδαλισμός αν και το δεύτερο είναι το πιθανό, θα ζητηθεί να εξεταστεί αν έχει υποστεί ζημιές το γλυπτό και να γίνει αποκατάσταση και επανατοποθέτησή του άμεσα.

Μάλιστα η αντιδήμαρχος Πολιτισμού ανέφερε χαρακτηριστικά ότι ο Δήμος Ηρακλείου θα συνεργαστεί με τις Αρχές για τη διαλεύκανση της υπόθεσης.

Κρίνοντας από τις φωτογραφίες που είδε ο ειδικός στην Αθήνα ανέφερε στην κ. Παπαδάκη ότι υπάρχει μεν φυσική φθορά όμως δεν πιστεύει ότι θα μπορούσε να αποκολληθεί και να πέσει από αυτό αλλά περισσότερο του μοιάζει σαν κάποιος να το έσπρωξε… δυνατά!

Μάλιστα όπως ανέφερε στην αντιδήμαρχο ο ειδικός εξ Αθηνών η κεφαλή στηριζόταν σε τρεις πύρους εκ των οποίων οι δύο έμειναν στη βάση και ένας πάνω στο μπρούτζινο γλυπτό, ένδειξη ότι δεν έφυγε από μόνο του από τη θέση του.

Ακόμη υπογράμμισε  ότι χρειάζεται πολλή περισσότερη δύναμη από την ορμή μιας μπάλας που μπορεί να πετάχτηκε για να αποκολληθεί το γλυπτό.

Ωστόσο αυτή είναι η πρώτη εκτίμηση και ολοκληρωμένη απάντηση θα υπάρξει όταν θα εξεταστεί από κοντά το γλυπτό ωστόσο ο Δήμος Ηρακλείου ετοιμάζει μηνυτήρια αναφορά κατ’ αγνώστων.

Η επίσημη ανακοίνωση του Δήμου Ηρακλείου

Ο Δήμος Ηρακλείου προχώρησε και σε επίσημη ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται: “Άμεση ήταν η αντίδραση της Δημοτικής Αρχής Ηρακλείου για την αποκατάσταση της ζημιάς που βάνδαλοι προξένησαν στην προτομή του Νίκου Ξυλούρη, ενός έργου της αείμνηστης γλύπτριας Ασπασίας Παπαδοπεράκη που κοσμούσε την Πλατεία Κύπρου στην Όαση.

Για το θέμα ενημερώθηκε ο Δήμαρχος Ηρακλείου Αλέξης Καλοκαιρινός ο οποίος καταδίκασε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο τον βανδαλισμό και σε συνεννόηση με την Αντιδήμαρχο Πολιτισμού Ρένα Παπαδάκη – Σκαλίδη, το γλυπτό, που απομακρύνθηκε από τη Δημοτική Αστυνομία και φυλάσσεται, θα αποσταλεί την Τετάρτη 22/4 σε καλλιτεχνικό χυτήριο στην Αθήνα, για αποκατάσταση.

Επίσης, ο Δήμος Ηρακλείου θα καταθέσει μήνυση κατ’ αγνώστων μέσω του Αντιδημάρχου Πολιτικής Προστασίας & Δημοτικής Αστυνομίας Γιώργου Καραντινού”.

Το ερώτημα

Πάντως το ερώτημα είναι νομοτελειακό… στην περίπτωση που αποδεικνυόταν ως αιτία της αποκόλλησης μόνο η φθορά. Και θα ήταν το ακόλουθο:

“Αν υπήρχε ενδιαφέρον από τις αρμόδιες Υπηρεσίες, για τους δημόσιους χώρους και τη συντήρησή τους, κομμάτι των οποίων είναι και η δημόσια Τέχνη, δηλαδή τα γλυπτά και αγάλματα της πόλης ίσως να είχε εντοπιστεί το πρόβλημα νωρίτερα ώστε να μην βρεθούν όλοι μπροστά στη δυσάρεστη έκπληξη της αποκόλλησης της προτομής;”