Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες στο Νότιο Ρέθυμνο – Μήνυμα από το 112 στους κατοίκους οχτώ περιοχών

Ανεξέλεγκτη είναι η φωτιά που ξέσπασε το βράδυ της Τρίτης στον Άγιο Βασίλειο Ρεθύμνου, με το μέτωπο να βρίσκεται στα Ακούμια, περιοχή Προδρόμου, Κρύα Βρύση και προς Τριόπετρα.

Δεν απειλούνται οικισμοί, ωστόσο, η έκταση της φωτιάς είναι μεγάλη όπως ενημέρωσε ο δήμαρχος Αγίου Βασιλείου, Γιάννης Ταταράκης στο ΑΠΕ, με τις πυροσβεστικές και άλλες δυνάμεις που συνδράμουν, να έχουν δύσκολο έργο λόγω του ανάγλυφου της περιοχής και του ανέμου που πνέει.

Τα ξημερώματα εστάλη μήνυμα από το «112» προς τους πολίτες για να παραμείνουν σε ετοιμότητα:

«Δασική πυρκαγιά στις περιοχές Σαχτούρια, Κάτω Σαχτούρια, Άγιος Παύλος, Αγία Παρασκευή, Τριόπετρα, Ακούμια, Μέλαμπες και Κρύα Βρύση. Παραμείνετε σε ετοιμότητα και ακολουθείτε τις οδηγίες των αρχών» αναφέρει το 112.

Ένα μέτωπο στο οποίο επεκτάθηκε η φωτιά έχει καταπολεμηθεί και βρίσκεται σε πυροσβεστικό κλοιό, όμως το μέτωπο προς Τριόπετρα έχει γιγαντωθεί. Η δύναμη της πυροσβεστικής υπηρεσίας είναι καθολική και σε αυτή συνδράμει ο δήμος Αγίου Βασιλείου με 14 μικρά πυροσβεστικά οχήματα, μία υδροφόρα καθώς και 4 υδροφόρες από την Περιφέρεια.

Το πύρινο μέτωπο κινείται νοτιοανατολικά και σύμφωνα με ενημέρωση τις πυροσβεστικής στο, οι προσπάθειες αφορούν στο να ανακόψουν τη νότια κατεύθυνσή του.

Οι φλόγες καίνε χορτολιβαδικές, γεωργικές εκτάσεις, ενώ στη μάχη με τις φλόγες βρίσκονται και πολλοί εθελοντές κάτοικοι της περιοχής, οι οποίοι ζουν στην περιοχή έχοντας τις μνήμες από τις προηγούμενες φωτιές του Ιουλίου 2022.

Σηκώθηκαν ελικόπτερα

Με το πρώτο φως της ημέρας, δύο πυροσβεστικά ελικόπτερα ξεκίνησαν ρίψεις νερού, ενώ στο μεγάλο πύρινο μέτωπο επιχειρούν ισχυρότατες δυνάμεις, από όλο την Κρήτη, με 150 πυροσβέστες, 50 οχήματα, πεζοπόρα τμήματα από την ΕΜΟΔΕ αλλά και την 3η ΕΜΑΚ.

Στο σημείο βρέθηκαν από νωρίς ο Συντονιστής επιχειρήσεων βορείου, νοτίου Αιγαίου και Κρήτης υποστράτηγος της ΠΥ Γιώργος Τσικαλάς, ο διοικητής της Π.Υ Ρεθύμνου Κωνσταντίνος Θεοδοσίου, ο δήμαρχος Αγίου Βασιλείου Γιάννης Ταταράκης, φορείς, κάτοικοι της περιοχής και εθελοντες της ομαδας ΕΝΑ που συνδράμουν στο έργο των δυνάμεων.

*πληροφορίες και φωτογραφίες από το goodnet.gr