Κρήτη κατανομή κρουσμάτων 22-06-21

Κάθε μέρα που περνάει, φέρνει την Κρήτη πιο κοντά στο… πράσινο!

Αυτή την στιγμή, στον επιδημιολογικό χάρτη της χώρας, οι περιφερειακές ενότητες Ηρακλείου, Ρεθύμνου και Χανίων είναι κίτρινες ενώ το Λασίθι, όπου υπάρχουν πολλές ημέρες χωρίς κανένα νέο κρούσμα κοροναϊού, είναι πράσινο.

Πανελλαδικά, έχουν γίνει περισσότερες από 7,5 εκατ. δόσεις εμβολίων, στο Ηράκλειο έχουμε πάνω από 186.000, στα Χανιά περισσότερες από 120.000, στο Ρέθυμνο πάνω από 52.000 και στο Λασίθι πάνω από 64.000.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που δίνονται, στην περιφερειακή ενότητα Ηρακλείου, η εμβολιαστική κάλυψη με τουλάχιστον μία δόση είναι στο 37.40%, στο Λασίθι είναι 48.69% και στο Ρέθυμνο 35.58% και στα Χανιά 37.96%.

Πλήρως εμβολιασμένο είναι, στο Ηράκλειο, το 24.54% του πληθυσμού, στο Λασίθι, στο Ρέθυμνο 23,09% και στα Χανιά 26,08%.

Σε όλες τις περιφερειακές ενότητες της Κρήτης, εκτός του Ηρακλείου, η εβδομαδιαία τάση των κρουσμάτων είναι πτωτική, στο Ηράκλειο είναι σταθερή.

Ο Ν. Τζανάκης
Ο κ. Γραβάνης

Αισιοδοξία από Ν. Τζανάκη

Αισιοδοξεί για την Κρήτη και την πορεία την πανδημίας ο καθηγητής Πνευμονολογίας του ΠΑΓΝΗ Νίκος Τζανάκης που “βλέπει” ότι στα “βήματα” του “καταπράσινου” Λασιθίου στον επιδημιολογική χάρτη επιτήρησης για την COVID βαδίζουν το Ηράκλειο και τα Χανιά, «με την εικόνα της Κρήτης να φαίνεται εξαιρετική» όπως αναφέρει.

Συγκεκριμένα, περιγράφει «με το Λασίθι καταπράσινο, το Ηράκλειο και τα Χανιά στα πρόθυρα να πρασινίσουν η εικόνα της Κρήτης φαίνεται εξαιρετική. Σε αυτό συμβάλλει και το γεγονός ότι 7.508.384 (70%) του Ελληνικού πληθυσμού έχει κάνει μια τουλάχιστον δόση άρα έχει αποφασίσει να εμβολιαστεί, ενώ το 29.7% έχει ήδη ολοκληρώσει.

Υπάρχει όμως ένα “αλλά”. Πολλοί μιλούν για 4ο κύμα το φθινόπωρο. Ξεχνούν όμως ότι οι τουρίστες είναι βέβαιο ότι θα μας φέρουν το στέλεχος Δ. Το στέλεχος αυτό είναι τρομερά μεταδοτικό και μπορεί να πυροδοτήσει 4ο κύμα εντός του καλοκαιριού αν δεν προσέξουμε… Χρειάζεται τεράστια προσοχή στην υποδοχή των τουριστών, ακριβής ιχνησλασία και απόλυτη καραντίνα των θετικών.

Εμείς θα πρέπει να ολοκληρώσουμε τον εμβολιασμό μας κανονικά καθότι τα εμβόλια αντιμετωπίζουν και το στέλεχος Δ, ενώ οι συμπολίτες που το σκέφτονται, να τρέξουν να προγραμματίσουν τον εμβολιασμό τους ώστε να αποφύγουν τις περιπέτειες μέσα στο καλοκαίρι… Αν περάσουμε ένα ασφαλές καλοκαίρι, το κύμα του φθινοπώρου θα αφορά εκείνο το 1.5 εκατομμύριο Έλληνες που αλόγιστα θα αποφασίσουν να μείνουν ανεμβολίαστοι».

“Είμαι αισιόδοξος για την πορεία των εμβολιασμών”

Την ίδια ώρα, σε συνέντευξή του, αναφέρθηκε στην πορεία των εμβολιασμών στη χώρα, την ανησυχία από την ινδική μετάλλαξη, τη σύγχυση γύρω από το εμβόλιο της AstraZeneca, αλλά και τη συζήτηση που έχει ανοίξει γύρω από τα προνόμια των εμβολιασμένων.

“Είμαι αισιόδοξος για την πορεία των εμβολιασμών. Αυτή τη στιγμή έχουμε περίπου 7,3 εκατ. ανθρώπους που έχουν αποφασίσει να εμβολιαστούν. Το 30% έχουν κάνει και τις δύο δόσεις, και το 40% περιμένει να κάνει τη δεύτερη δόση. Πιστεύω ότι θα φτάσουμε εύκολα στο 75% των εμβολιασμών μέχρι το τέλος του Ιούλη – αρχές Αυγούστου. Οι πανδημικοί δείκτες καταβυθίζονται μόλις φτάσαμε στο 30%. Βέβαια θα υποδεχτούμε επισκέπτες από όλο τον κόσμο που θα φέρουν μεταλλάξεις και το στέλεχος Δ. Σε πρόσφατη μελέτη απεδείχθη ότι τόσο το AstraZeneca όσο και το Pfizer αντιμετωπίζουν πολύ καλά και αυτή τη μετάλλαξη”είπε μεταξύ άλλων.

ο καθηγητής Φαρμακολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Αχιλλέας Γραβάνης

“Καμπανάκι” για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί

Νέα προειδοποίηση προς όσους επιλέγουν να μην εμβολιαστούν απευθύνει ο καθηγητής Φαρμακολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Αχιλλέας Γραβάνης.

Σε ανάρτησή του, αναφέρει:

“ALERT ΠΡΟΣ ΑΝΕΜΒΟΛΙΑΣΤΟΥΣ

Το 4ο κύμα της Πανδημίας το φθινόπωρο θα σας αφορά σχεδόν αποκλειστικά. Οι περιπτώσεις βαριάς νόσου και θανάτου θα σας αφορούν σχεδόν κατά 95%. Επειδή θα είστε η μειοψηφία (περίπου το 70% θα έχει εμβολιαστεί) θα είναι δύσκολη η κοινωνική και οικονομική αιτιολόγηση ενός γενικού lockdown που θα σας προστατεύσει.

Το πολύ επικίνδυνο νέο  στέλεχος του ιού, το Delta της Ινδίας που επικρατεί ταχύτατα λόγω της μεγαλύτερης κατά 60% μολυσματικοτητας, καλύπτεται από τον πλήρη εμβολιασμό και με τις δυο δόσεις των Pfizer και AstraZeneca εμβολίων (αναμένουμε τα αποτελέσματα για τα Moderna και J&J), η μια δόση δεν προστατεύει (δημοσιευμένα δεδομένα πριν λίγες μέρες από το Public Health England αλλά και το Francis Crick Institute). Η πλήρης λοιπόν προστασία από το Delta στέλεχος απαιτεί 40-80 μέρες για πλήρη εμβολιασμό. Ανεμβολίαστοι γρηγορείτε…

ΔΗΛΩΣΗ:

Δεν έχω μετοχές, ούτε οποιαδήποτε οικονομική ή επιστημονική σχέση με οποιαδήποτε φαρμακευτική εταιρεία των εμβολίων κατά της Covid19».