Ο Κυριάκος Μητσοτάκης

«Η Κρήτη θα είναι όλη γαλάζια μετά τις εκλογές της 21ης Μαΐου» δήλωσε από το Ηράκλειο και το κηποθέατρο «Νίκος Καζαντζάκης» ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στο πλαίσιο μιας διαφορετικής ομιλίας σε σχέση με αυτές που είχε πραγματοποιήσει είτε στο Πολιτιστικό Κέντρο, είτε στα Χανιά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλησε να παρουσιάσει την ειδοποιό διαφορά της Νέας Δημοκρατίας σε σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ απηύθυνε ξεκάθαρο μήνυμα προς τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ οι οποίοι έχουν δυσαρεστηθεί από τους χειρισμούς του Νίκου Ανδρουλάκη, να στηρίξουν τον υπεύθυνο πατριωτισμό και τον δημιουργικό προοδευτισμό, στον οποίο εξακολουθεί να πιστεύει το ΠΑΣΟΚ και εκφράζεται κομματικά μέσα από τη Νέα Δημοκρατία.

«Δεν ψηφίζουμε μόνο για την οικονομία και την υγεία στις εκλογές της 21ης Μαΐου» δήλωσε χαρακτηριστικά στην ομιλία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να προσθέσει ότι «την 21η Μαΐου ψηφίζουμε και για την εξωτερική πολιτική και τη σταθερότητα της χώρας». Με αυτό τον τρόπο ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλησε να υπερθεματίσει όσα έχει κάνει η Νέα Δημοκρατία, αλλά και να αναδείξει τις ποιοτικές διαφορές που υπάρχουν μεταξύ του ίδιου και του Αλέξη Τσίπρα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Ο Κυριάκος

Το μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας του Κυριάκου Μητσοτάκη πάντως, ήταν αφιερωμένο στην οικονομία και τις δομικές αλλαγές που έχει υλοποιήσει την τελευταία τετραετία η Νέα Δημοκρατία.

«Πληρώνουμε 50 λιγότερους φόρους σε σχέση με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, έχουμε μειώσει τον ΕΝΦΙΑ κατά 35% και προχωράμε σε πρόσθετη μείωση του, αυξήσαμε το αφορολόγητο, προχωρήσαμε σε ελαφρύνσεις προς τους αγρότες, οι γονείς μεταβιβάζουν τις περιουσίες τους δωρεάν στα παιδιά τους και ο βασικός μισθός έχει αυξηθεί κατά 20% στα 780 ευρώ» σημείωσε με νόημα ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισημαίνοντας ειδικά για τους συνταξιούχους ότι είδαν αυξήσεις 8% μετά από 12 χρόνια.

Ειδική αναφορά έγινε από τον πρωθυπουργό στους συνταξιούχους που έχουν προσωπική διαφορά, υποστηρίζοντας πως ο ίδιος θα άρει αυτή την αδικία σταδιακά και τονίζοντας πως ήδη έχουν δει κάποιες πρώτες παροχές. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε επίσης πως πλέον οι συντάξεις βγαίνουν σε δύο μήνες και όχι σε δύο χρόνια, ενώ κάλεσε όλους τους συνταξιούχους που αδικήθηκαν από το νόμο Κατρούγκαλου, να επιστρέψουν στον ΣΥΡΙΖΑ το λογαριασμό.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης στις νέες θέσεις εργασίας που έχουν ήδη δημιουργηθεί στην Κρήτη, στις αυξήσεις των μισθών που παρατηρούνται στο κομμάτι του τουρισμού, αλλά και στην προοπτική που έχει η Κρήτη λόγω έργων και ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια. Όπως ο ίδιος τόνισε, το νέο Διεθνές Αεροδρόμιο στο Καστέλλι αποτελεί το μεγαλύτερο ανοικτό έργο στην Ελλάδα, επισημαίνοντας πως και ο ΒΟΑΚ έχει γίνει πλέον πράξη. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε σαφές επίσης πως δεν θα χρειαστούν 12 χρόνια για την αξιοποίηση του «Νίκος Καζαντζάκης» αφού στόχος είναι να έχουν προωθηθεί και εγκριθεί όλες οι σχετικές μελέτες πριν από τη μετεγκατάσταση του αεροδρομίου στο Καστέλι.

Άμυνα

Ιδιαίτερη σημασία έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο κομμάτι της άμυνας της χώρας μας, αναφερόμενος στους εξοπλισμούς, τις αναβαθμίσεις, αλλά και το συνολικό σχέδιο της χώρας. Όπως διευκρίνισε ωστόσο, εκτός από τους εξοπλισμούς, η  Νέα Δημοκρατία και η κυβέρνηση ενίσχυσαν ιδιαίτερα τον τομέα της διπλωματίας, έχοντας κάτσει στο ίδιο τραπέζι κι έχοντας προχωρήσει συμφωνίες με τις Βρυξέλλες, την Αμερική, τη Γαλλία, την Αίγυπτο, το Ισραήλ και τον αραβικό κόσμο.

«Πήγα κι εγώ ξέρετε στις Βρυξέλλες» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να διευκρινίσει ότι σε αντίθεση με τον Αλέξη Τσίπρα δεν έφερε 100 δισ. νέου μνημονίου σε βάρος των Ελλήνων, αλλά δεκάδες δισ. που μεταφράζονται σε έργα μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης.

«Η φωνή της πατρίδας μας ακούγεται ισχυρή» δήλωσε χαρακτηριστικά, τονίζοντας πως πραγματοποιείται μια τεράστια προσπάθεια.

Βελτιώσεις

Ο πρωθυπουργός δήλωσε παράλληλα πως υπάρχουν πολλά σημεία ακόμα που χρειάζονται βελτίωση, επισημαίνοντας πως δεν μπόρεσαν να γίνουν όλα τέλεια μέσα σε μια τετραετία.

«Οι αδυναμίες της πρώτης θητείας γίνονται προτεραιότητες της δεύτερης» δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης τονίζοντας πως με τη δύναμη του ελληνικού λαού, θα επιστρέψει στην Κρήτη, που επιθυμεί να κάνει πρότυπο ανάπτυξης, και πάλι πρωθυπουργός μετά τις εκλογές.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε επίσης πως στόχος της κυβέρνησης είναι η καλύτερη διασύνδεση των πτυχίων από τα δημόσια πανεπιστήμια με την αγορά εργασίας, αλλά και η βελτίωση του συστήματος Υγείας.

Όπως ανέφερε υπάρχουν ήδη 18.000 επιπλέον μόνιμες θέσεις σε γιατρούς και νοσηλευτές, ενώ το Εθνικό Σύστημα Υγείας έχει ενισχυθεί με 7.000 προσωπικό, ενώ θα προσληφθούν ακόμα 4.000 κυρίως νοσηλευτές.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε επίσης πως η Νέα Δημοκρατία έχει το μοναδικό κοστολογημένο και βιώσιμο πρόγραμμα, το οποίο βασίζεται σε πέντε ρεαλιστικούς άξονες, τονίζοντας πως είναι το μόνο κόμμα που τολμά να το παρουσιάζει και κάνοντας σαφές πως η χώρα βρίσκεται πολύ κοντά στην επόμενη επενδυτική βαθμίδα.

Νέοι

Ειδικές αναφορές έκανε στους νέους ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας πως το πρόγραμμα «Σπίτι μου» ήδη σημειώνει μεγάλη επιτυχία, ενώ θα ακολουθήσουν και πρόσθετες κοινωνικές παροχές. Ο πρωθυπουργός τόνισε πως θα χτιστούν νέα κοινωνικά σπίτια και θα δοθεί φθηνή στέγη σε πάνω από 100.000 νέες και νέους.

Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός επανέλαβε τη δέσμευση του για μέσο μισθό στα 1.500 ευρώ ως το τέλος της επόμενης τετραετίας και κατώτατο μισθό στα 950 ευρώ.

Συμβόλαιο αλήθειας

Να στηρίξουν την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και τον ίδιο κάλεσε τους Κρητικούς και τις Κρητικές ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ζητώντας από τους πολίτες να ανανεώσουν μαζί του ένα «συμβόλαιο αλήθειας».

«Όσα οραματίζομαι μπορούν να γίνουν πράξη» δήλωσε ο πρωθυπουργός κάνοντας σαφές ότι η συνέπεια λόγων και έργων είναι αυτή για την οποία ζητά από τον ελληνικό λαό να κριθεί κι αυτή που θα συνεχίσει να έχει.

Ο πρωθυπουργός ζήτησε από τους πολίτες να στείλουν ένα μήνυμα σιγουριάς στο εσωτερικό κι ένα μήνυμα ισχύος στο εξωτερικό, στηρίζοντας μία σταθερή κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας και τον ίδιο.

«Ζυγίζουμε – αποφασίζουμε – ψηφίζουμε» δήλωσε ο πρωθυπουργός χαρακτηριστικά, λέγοντας πως δεν υπάρχουν περιθώρια για πειράματα ακυβερνησίας και για παζάρια παραλυσίας. «Κανένα λάθος δεν θα διορθώνεται αργότερα» τόνισε.

Πλήθος κόσμου στην ομιλία Μητσοτάκη
Πλήθος κόσμου στην ομιλία Μητσοτάκη

Γέφυρες στο ΠΑΣΟΚ

Ο πρωθυπουργός δεν θέλησε να αντιπαρατεθεί με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα στη διάρκεια της ομιλίας του, διότι όπως είπε «αφήνει τους άλλους να μιλούν για τον Μητσοτάκη, όσο ο ίδιος μιλά για το μέλλον».

Παρ’ όλα αυτά έκανε ειδική αναφορά στο Νίκο Ανδρουλάκη, λέγοντας πως επιχειρεί έναν μονομέτοχο αγώνα εναντίον του, ακολουθώντας τη λογική του ΣΥΡΙΖΑ, με τον οποίο ίσως και συμπλεύσει μετεκλογικά.

Αποσυνδέοντας μάλιστα πλήρως το Νίκο Ανδρουλάκη από το ΠΑΣΟΚ, ο πρωθυπουργός ανέφερε πως οι ψηφοφόροι του Κινήματος είναι πολύ δυσαρεστημένοι από τον νέο πρόεδρο επειδή γνωρίζουν πολύ καλά πως στα δύσκολα και παρά τις όποιες ιδεολογικές διαφορές, ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία έβαλαν στην άκρη τις κόντρες για το καλό της πατρίδας.

Αντίθετα, όπως υποστήριξε ο πρωθυπουργός, ο Νίκος Ανδρουλάκης τη δεδομένη στιγμή, το μόνο που κάνει είναι να ακροβατεί μεταξύ ενός πρωθυπουργού άγνωστου x, μιας συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ που επιδιώκει επιστροφή στην καταστροφή και μιας οπισθοδρόμησης άνευ προηγουμένου.

Γι’ αυτό και ο πρωθυπουργός κάλεσε ανοικτά τους δυσαρεστημένους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ να συμπλεύσουν μαζί του, λέγοντας πως τη δεδομένη στιγμή η Νέα Δημοκρατία αποτελεί το μοναδικό κόμμα, στο οποίο μπορούν να στηρίξουν τις ελπίδες τους εφόσον επιδιώκουν ένα κόμμα που να στηρίζει τον προοδευτισμό στον οποίο είχε στηριχθεί στο παρελθόν το ΠΑΣΟΚ.