Oλυμπιακοί Αγώνες 2024: O μινωικός πολιτισμός και η κρητική παράδοση μέσα από την σύγχρονη υψηλή ραπτική

To μεγάλο ταξίδι της Ολυμπιακής Φλόγας πέρασε σήμερα από την Κρήτη. Σημείο αναφοράς η Κνωσός, από όπου ξεκίνησαν η λαμπαδηδρόμοι στο Ηράκλειο με προορισμό το κέντρο της πόλης.

Το ραντεβού Φλόγας και… Κρήτης δίνεται πλέον τον Ιούνιο. Σε εκδήλωση προβολής του μινωικού πολιτισμού και της κρητικής παράδοσης μέσα από την σύγχρονη υψηλή ραπτική, η οποία θα λάβει χώρα στο Παρίσι τον Ιούνιο θα συμμετέχει η Περιφέρεια Κρήτης ως συνδιοργανωτής με την Cretan Minology ΑΜΚΕ.

Με αφορμή τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024 στο Παρίσι η καταξιωμένη καλλιτέχνης με καταγωγή από την Κρήτη Έλλη Λυραράκη έχει δημιουργήσει μία συλλεκτική σειρά ενδυμάτων, υποδημάτων και κοσμημάτων για το ολυμπιακό ιδεώδες, η οποία θα παρουσιαστεί τον Ιούνιο στο Παρίσι στο πλαίσιο της της εβδομάδας μόδας υψηλής ραπτικής. Δεδομένου ότι σύμφωνα με το μύθο τους αγώνες ίδρυσε ο Ιδαίος Ηρακλής η κολεξιόν βασίζεται σε αυτό το μύθο, στον Κρηταγενή Δία, τους Κουρήτες, τα ταυροκαθάψια κ.ά.

Η χειροποίητη συλλογή είναι φτιαγμένη από Κρήτες τεχνίτες, με υφάσματα (μαλλί, λινό, βαμβάκι, μετάξι) από κρητικούς αργαλειούς και υφάντρες, αλλά και φυτικό μετάξι από ροκανίδια ξύλου, κάκτου, καλαμιού και φύλλα ξύλου ελιάς, βαφές από φυτά της Κρήτης, με στολίσματα των ρούχων κεντημένα στο χέρι με την αδιάκοπη κλωστή, παραδοσιακό κέντημα που μιμείται τον Μίτο της Αριάδνης, και διακοσμητικά από κοπανέλι και δεσιά. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, τους συμμετέχοντες θα καλωσορίσουν Κρήτες χορευτές με παραδοσιακές στολές ενώ η κρητική λύρα και θα ντύσει μουσικά την εκδήλωση, η οποία θα προσελκύσει το ενδιαφέρον μεγάλου κοινού δημοσιογράφων από όλο τον κόσμο και θα προωθήσει τον κρητικό πολιτισμό, την παράδοση και την βιωσιμότητα.

Παράλληλα, με την παραπάνω η Περιφέρεια δρομολογεί και μία σειρά άλλων δράσεων για την τουριστική προβολή της Κρήτης.


Στο πλαίσιο αυτό, η Περιφέρεια θα συμμετέχει σε επαγγελματική εκδήλωση που διοργανώνει η TUI στη Βουδαπέστη στις 13 Ιουνίου, με αφορμή την έναρξη απευθείας πτήσεων από τη Βουδαπέστη στο Ηράκλειο το καλοκαίρι του 2024, με στόχο την ενίσχυση του τουριστικού ρεύματος από την εν λόγω αγορά στην Κρήτη.

Επίσης, η Περιφέρεια Κρήτης θα συμμετέχει ως συνδιοργανωτής στην εκδήλωση «The Crete Trip 2024» του Δικτύου Φοιτητών Εrasmus που θα πραγματοποιηθεί τον μήνα Μάιο στο νησί. Το Δίκτυο Φοιτητών Erasmus (ESN) είναι ο μεγαλύτερος εθελοντικός οργανισμός στην Ευρώπη. «Γεννήθηκε» το 1989 με σκοπό τη στήριξη και την προώθηση της κινητικότητα των φοιτητών. Έχει παρουσία σε περισσότερα από 800 Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα σε 40 χώρες, διαθέτει πάνω από 15.000 ενεργούς εθελοντές οι οποίοι προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε περίπου 200.000 εισερχόμενους φοιτητές κάθε χρόνο.

Το «The Crete Trip» πραγματοποιείται κάθε χρόνο το μήνα Μάιο από το 2011 και είναι ένα από τα δημοφιλέστερα event του Δικτύου και απευθύνεται στους εισερχόμενους φοιτητές της Ελλάδος. Πρόκειται για ένα ταξίδι γεμάτο δραστηριότητες κατά το οποίο δίνεται η ευκαιρία στους φοιτητές του εξωτερικού να γνωρίσουν τον πολιτισμό της Κρήτης. Μέχρι σήμερα περισσότεροι από 3.500 εισερχόμενοι φοιτητές έχουν συμμετάσχει στο πρόγραμμα. Το «The Crete Trip» δίνει την ευκαιρία στους συμμετέχοντες να ζήσουν τις καλύτερες στιγμές του Erasmus τους και να γνωρίσουν από κοντά την Κρήτη – τον πολιτισμό, την ιστορία, τις παραδόσεις και να πάρουν μια γεύση από την αυθεντική κρητική φιλοξενία – καθιστώντας τους συμμετέχοντες τους καλύτερους πρεσβευτές της Κρήτης στις χώρες τους.

Δύο βίντεο για την προβολή του πολιτιστικού τουρισμού

Εξάλλου, η Περιφέρεια θα καλύψει τις δαπάνες παραγωγής 2 προωθητικών βίντεο για την προβολή του πολιτιστικού τουρισμού.

Τα 2 βίντεο χρονικής διάρκειας 5 λεπτών έκαστο, θα περιλαμβάνουν πλάνα από όλη την Κρήτη σε ιστορικά σημεία, τόπους λαογραφικού ενδιαφέροντος, εξωτικά μέρη του νησιού κ.τ.λ., με μουσική επένδυση από την εμβληματική σύνθεση της όπερας «El Greco» του Γιώργου Χατζηνάσιου. Τα βίντεο θα έχουν voice over στα ελληνικά και υπότιτλους στα Αγγλικά, καθώς και επεξηγηματικά infos πάνω στην εικόνα με σύγχρονα γραφικά. Σκοπός είναι τα προωθητικά βίντεο να λειτουργήσουν ως καλειδοσκόπιο σύνδεσης του ευρωπαϊκού νότου και των λαών του, αλλά και να εμπνεύσουν κάθε θεατή να θελήσει σε συνδυασμό με το φυσικό κάλλος του νησιού, το γαστρονομικό πολιτισμό και την ιστορία να ανοίξει τους πνευματικούς του ορίζοντες πατώντας τη γη που γέννησε τον Δομήνικο Θεοτοκόπουλο.

Διερεύνηση των εργασιακών συνθηκών και των εκπαιδευτικών αναγκών στον χώρο της εστίασης

Παράλληλα, η Περιφέρεια θα υποστηρίξει τη διεξαγωγή έρευνας για το τουριστικό προϊόν της Κρήτης και συγκεκριμένα τις επιχειρήσεις εστίασης με θέμα «Διερεύνηση των εργασιακών συνθηκών και των εκπαιδευτικών αναγκών στον χώρο της εστίασης». Η εν λόγω έρευνα αφορά σε μέλη, εργαζόμενους του Συνδικάτου Εργαζομένων Επισιτισμού Τουρισμού Ηρακλείου, αλλά και σε όσους εργάζονται στον κλάδο σε ολόκληρη την Κρήτη, θα διαρκέσει 3 μήνες και θα έχει βασικό στόχο την αποτύπωση των εργασιακών συνθηκών στις επιχειρήσεις εστίασης του νησιού προκειμένου να καταγραφούν οι παθογένειες αλλά και οι ορθές πρακτικές που επικρατούν.

Η συγκεκριμένη δράση έχει ως στόχο την ποιοτική αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος της Κρήτης μέσω της διερεύνησης των εργασιακών συνθηκών, των προβλημάτων προς επίλυση που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις εστίασης και την ανάδειξη καλών πρακτικών με σκοπό την εργασιακή ικανοποίηση που οδηγεί σε υψηλότερου επιπέδου υπηρεσίες προς τους επισκέπτες, και κατά συνέπεια διεύρυνση της σεζόν, αύξηση των επαναλαμβανόμενων τουριστών, αύξηση των καταναλώσεων και των αγορών στις επισιτιστικές επιχειρήσεις εκτός ξενοδοχείων και γενικότερα την αναβάθμιση του συνολικού προϊόντος προς όφελος της τουριστικής αγοράς.

Συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων

Παράλληλα, η Περιφέρεια θα συμμετέχει ως συνδιοργανωτής με την Ένωση Ξενοδοχείων Ηρακλείου στη διοργάνωση Πανελλήνιου Συνέδριου Ξενοδόχων, η οποία θα λάβει χώρα στις 28 Μαΐου στο Πολιτιστικό και Συνεδριακό Κέντρο του Ηρακλείου. Με αφορμή το ετήσιο συνέδριό τους ξενοδόχοι από όλη την Ελλάδα, μέλη της Πανελλήνια Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, θα επισκεφθούν την Κρήτη και θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά το τουριστικό της προϊόν.

Η αθέατη Κρήτη

Τέλος, η Περιφέρεια θα συμμετέχει ως συνδιοργανωτής με το Δήμο Ηρακλείου και την Photoxenia ΑΜΚΕ στην εκδήλωση παρουσίασης του φωτογραφικού λευκώματος «Η αθέατη Κρήτη» τον Οκτώβριο 2024. Το εν λόγω λεύκωμα (τρίγλωσση έκδοση: ελληνικά, αγγλικά, γαλλικά) αποτελεί συλλογικό έργο 20 φωτογράφων από την Ελλάδα και τη Γαλλία, οι οποίοι φιλοξενήθηκαν από το 2015 έως το 2022 στην ενδοχώρα της Κρήτης και εκδόθηκε το 2023 σε 1.000 αντίτυπα με την υποστήριξη της Περιφέρειας και την επιμέλεια της Μαρίας Χουλάκη. Οι φωτογραφίες τους αποτυπώνουν την αθέατη πλευρά της Κρήτης μέσα από μια προσέγγιση βασισμένη περισσότερο στην εσωτερικότητα, την ευαισθησία και την τέχνη. Το λεύκωμα απευθύνεται σε ένα πολύ ευρύ κοινό και μεταφέρει μια ποιοτική πληροφορία γύρω από το περιεχόμενο του, ενισχύοντας τη θέση της Κρήτης ως τουριστικού προορισμού. H Photoxenia είναι μια αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία με στόχο τη στήριξη της σύγχρονης φωτογραφίας μέσα από τη διαμόρφωση ενός δικτύου συνεργαζόμενων φορέων μεταξύ της Γαλλίας και της Ελλάδας και τη δημιουργία της εναλλακτικής μορφής του φωτογραφικού τουρισμού στην Κρήτη.

Με πληροφορίες από travel.gr