1946 — 2026
το ΧΘΕΣ
80
Συναντά το ΑΥΡΙΟ
80 ΧΡΟΝΙΑ ΠΑΤΡΙΣ · Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ
ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΟΥ ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΣ →
Ο Γ. Παπανδρέου στο Ηράκλειο: LIVE η ομιλία του στην εκδήλωση του Νόημα – Κρήτη για τις προκλήσεις της Ελλάδας και τις προοπτικές του μέλλοντος

Στο Ηράκλειο βρίσκεται σήμερα ο πρώην Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ως κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης που πραγματοποιεί το «Νόημα-Κρήτη», με θέμα: «Προκλήσεις και προοπτικές για την Ελλάδα του αύριο».

Η εκδήλωση που λαμβάνει χώρα στο Επιμελητήριο Ηρακλείου, έχει στόχο τη δημιουργία ενός ανοιχτού διαλογικού πόλου, που θα συνδιαμορφώσει τον τρόπο με τον οποίο διεξάγεται η συζήτηση στη δημόσια σφαίρα για μία σειρά επίκαιρων αλλά και διαχρονικά κρίσιμων ζητημάτων τοπικού αλλά και εθνικού ενδιαφέροντος.

Πρόκειται για τη δεύτερη εκδήλωση του κύκλου συζητήσεων, με ομιλητές τους πρώην πρωθυπουργούς της χώρας, μετά από αυτή που είχε γίνει τον περασμένο Ιούνιο με κεντρικό ομιλητή τον Αντώνη Σαμαρά. 

Στο επίκεντρο αναμένεται να βρεθούν, μεταξύ άλλων, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, καθώς και η θέση της Ελλάδας μέσα στο διαρκώς μεταβαλλόμενο γεωπολιτικό και γεωστρατηγικό περιβάλλον.

Ο κ. Παπανδρέου έτυχε θερμής υποδοχής από τον κόσμο που έχει γεμίσει την αίθουσα Καστελλάκη στο Επιμελητήριο.

Ξεκινώντας την ομιλία του, ο κ. Παπανδρέου τόνισε :

“Η πρωτοβουλία αυτή είναι πολύ σημαντική γιατί χρειάζεται ένας διάλογος σε μια εποχή τόσο μεγάλων προκλήσεων και αλλαγών.

Πριν λίγες μέρες η Κρήτη πλημμύρισε πάλι και πρέπει να βρεθούμε κοντά σε κάθε αγρότη και πολίτη. Αλλά ποια σχέση έχει αυτό το γεγονός με τα διεθνή και τα κινήματα που βλέπουμε, ειδικά της νεολαίας. Γιατί η κλιματική κρίση είναι η καθημερινότητα μας. Τα λέγαμε πριν χρόνια και επαληθευτήκαμε.

Για αυτό το αβέβαιο μέλλον έχουμε τις εξεγέρσεις, τις διαδηλώσεις σε όλο τον κόσμο. Νέοι που βγαίνουν στους δρόμους. Κάτι βλέπουν που εμείς αρνούμαστε να δούμε. Ένα μέλλον γεμάτο απειλές, ένα περιβάλλον που υποβαθμίζεται. Πανδημίες, την τεχνητή νοημοσύνη που απειλεί τις δουλειές, πολέμους που οδηγούν κονδύλια εκεί, αντί για ένα κράτος Πρόνοιας και ανισότητες που διευρύνονται”.

Το παρών στην εκδήλωση δίνουν μεταξύ άλλων ο Περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, οι βουλευτές Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ Φραγκίσκος Παρασύρης, Ελένη Βατσινά, ο πρώην δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός.

Για την εκδήλωση μίλησαν λίγο πριν από την ομιλία του κ. Παπανδρεου, ο Γρηγόρης Πασπάτης και ο Φραγκίσκος Λαμπρινός, δύο εκ των ιδρυτικών μελών του Ομίλου «ΝΟΗΜΑ- ΚΡΗΤΗ»