Μήνυση σε σύνοδο ασθενή για λεκτική βία σε εργαζόμενο του νοσοκομείου

Ενεργοποιήθηκε στο Νοσοκομείο Αγ. Νικολάου η διάταξη για την τιμωρία της λεκτικής βίας εις βάρος εργαζομένων σε νοσοκομεία

Την Τετάρτη 5/6/2024 κατατέθηκε από τη διοίκηση του νοσοκομείου Αγ. Νικολάου μέσω του νομικού συμβούλου του νοσοκομείου μήνυση σε συνοδό ασθενούς που άσκησε λεκτική βία σε προσωπικό του νοσοκομείου.

Η μήνυση κατατέθηκε σε ενεργοποίηση της διάταξης του άρθρου 33 του Νόμου 5090/2024 σχετικά με τη “διατάραξη της λειτουργίας υπηρεσίας νοσηλευτικών ιδρυμάτων” η οποία αναφέρει τα εξής: «Όποιος εισέρχεται σε δομές παροχής υπηρεσιών υγείας, συμπεριλαμβανομένων των κινητών μονάδων παροχής υπηρεσιών υγείας ή προσεγγίζει κινητές μονάδες παροχής υγειονομικών υπηρεσιών άμεσης βοήθειας και με οποιονδήποτε τρόπο, ιδίως με φωνασκίες, θόρυβο, ύβρεις ή απειλές κατά του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, εργαζομένων, υπαλλήλων ή ασθενών διαταράσσει τη λειτουργία τους, τιμωρείται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον ενός (1) έτους και χρηματική ποινή και αν η πράξη συνδέεται με πρόκληση βιαιοπραγίας, με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον δύο (2) ετών και χρηματική ποινή».

Το ΔΣ του συλλόγου εργαζομένων ΓΝΑΝ από την πρώτη στιγμή που συνέβη το συγκεκριμένο περιστατικό λεκτικής βίας στάθηκε στο πλευρό των εργαζομένων και ζήτησε από τη διοίκηση του νοσοκομείου να προχωρήσει η προβλεπόμενη από το νόμο διαδικασία, κάτι που τελικά έγινε.

Η άσκηση λεκτικής βίας στο προσωπικό των νοσοκομείων που ήδη εργάζεται σε δύσκολες συνθήκες, είναι ένα πολύ ανησυχητικό και αρνητικό φαινόμενο για το οποίο θα πρέπει να υπάρχει μηδενική ανοχή.

Παράλληλα θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι καταστάσεις που οδηγούν σε αυτά τα φαινόμενα. Η λεκτική ή άλλη βία εις βάρος εργαζομένων στα νοσοκομεία τροφοδοτείται από την πολιτική της κυβέρνησης με την υποστελέχωση και τις μεγάλες αναμονές που πυροδοτούν τέτοια καταδικαστέα φαινόμενα. Απάντηση μπορεί και πρέπει να είναι η συμπόρευση του λαού με τους μαχόμενους υγειονομικούς για τη διεκδίκηση ουσιαστικής βελτίωσης των συνθηκών εργασίας και των συνθηκών νοσηλείας στο ΕΣΥ και για ανατροπή της κυβερνητικής πολιτικής αποδυνάμωσης και εμπορευματοποίησης των δημόσιων νοσοκομείων.

Εκ του ΔΣ