Κυκλοφοριακά και εκπτώσεις στα τιμολόγια της ΔΕΥΑΗ στο Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου
των “Δυνάμεων

Την  έκπτωση της χρέωσης 20% στους καταναλωτές νερού 13.000 υδρόμετρων, στο Μασταμπά το Ατσαλένιο και την ευρύτερη περιοχή της Θερίσου, καλείται να αποφασίσει σήμερα το Δημοτικό Συμβούλιο, μαζί με την πολύκροτη υπόθεση της νέας κυκλοφοριακής μελέτης που αναμένεται να πυροδοτήσει μεγάλες εντάσεις.  Όπως έχει γράψει η «Π» η ΔΕΥΑΗ,  για πρώτη φορά στην ιστορία της προχωρά στη μαζική αποζημίωση καταναλωτών οι οποίοι βρέθηκαν για ένα δεκαήμερο τον Οκτώβριο χωρίς νερό.

Η εικόνα που εμφάνισε η πόλη από την πολυήμερη διακοπή της υδροδότησης, προκάλεσε έντονες πολιτικές πιέσεις που φαίνεται ότι εξώθησαν τη δημοτική Αρχή να πάρει την απόφαση της μαζικής αποζημίωσης των καταναλωτών, γεγονός που θεμελιώνει μια νέα πραγματικότητα και προοπτική για τα μελλοντικά ζητήματα που ενδέχεται να ανακύψουν.

Συγκεκριμένα η έκπτωση που αποφάσισε η διοίκηση της ΔΕΥΑΗ, θα καλύψει τον εξαμηνιαίο λογαριασμό των καταναλωτών που υδροδοτούνται από τον κεντρικό αγωγό της πλατείας Σινάνη, ο οποίος μέσα στον Οκτώβρη υπέστη σοβαρή ζημιά με αποτέλεσμα χιλιάδες νοικοκυριά να βρεθούν σχεδόν για δέκα μέρες χωρίς νερό.

Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΗ Γιώργος Βουρεξάκης τονίζει ότι δόθηκε πολιτική κατεύθυνση από το Δήμαρχο Ηρακλείου κ. Β.Λαμπρινό, για την αποζημίωση των καταναλωτών την οποία ζήτησε και εισηγήθηκε ο ίδιος στο Διοικητικό Συμβούλιο, το οποίο έδωσε το πράσινο φως για την έγκριση της αποζημίωσης. Ο ίδιος σημειώνει ότι είναι η πρώτη φορά που η ΔΕΥΑΗ προχωρά στη μαζική αποζημίωση χιλιάδων καταναλωτών νερού σαν ένδειξη έμπρακτης υποστήριξης και βαθύτερης κατανόησης στη δοκιμασία που έζησαν.

Η νέα πραγματικότητα στην κυκλοφοριακή οργάνωση της πόλης

Η πολύκροτη υπόθεση της κυκλοφοριακής οργάνωσης του Ηρακλείου σε όλη την έκταση της εντός των τειχών πόλη, συζητείται απόψε το βράδυ στο Δημοτικό Συμβούλιο. Ο κεντρικός πυρήνας της πρότασης στηρίζει τη διατήρηση των πεζόδρομων από την Δικαιοσύνης, την Ίδης, την Καλοκαιρινού ως την οδό Καζάνη.

Η τελική πρόταση κάνει αποδεκτό το αίτημα των καταστηματαρχών της οδού 1821, για την πεζοδρόμηση και της 1821, από την Λ.Δικαιοσύνης ως την οδό Κυρίλλου Λουκάρεως, με εξαίρεση τα τμήματα από την οδό Κόσμων ως την οδό Μονής Οδηγητρίας που θα αποτελούν σημεία εισόδου και εξόδου οχημάτων στο σταθμό αυτοκινήτων της οδού Θησεώς.  Ακόμα με αφορμή και το επικείμενο open mall, δρομολογείται η πεζοδρόμηση των οδών Έβανς από Αβέρωφ ως Δικαιοσύνης, Χατζημιχάλη Γιάνναρη από Σμύρνης ως Έβανς, Γιαννιτσών, Τζαγκαράκη, Ρούσου Χούρδου και Κοζύρη.

Παράλληλα δημιουργείται ένας κυκλοφοριακός βρόγχος με είσοδο από τη Ζωγράφου και έξοδο από τη Σμύρνης στον οποίο θα επιτρέπεται η κίνηση μόνο στα ταξί, τα ασθενοφόρα και τα οχήματα έκτακτης ανάγκης και τα οχήματα των δικαστικών. Επίσης, πρόκειται να εγκατασταθεί μια πιάτσα ταξί στην οδό Χατζημιχάλη Γιάνναρη η οποία θα έχει έξοδο στη Σμύρνης. Αντίστοιχα δημιουργείται μία νέα πιάτσα ταξί στην οδό Κορωναίου, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες των μετακινήσεων στο κέντρο της πόλης.