Ροή ειδήσεων
Κλειστό το φαράγγι με καλό καιρό – Οι 5 «τυφλοί» σταθμοί και οι αποφάσεις από την Αθήνα

Μπορεί οι έντονες βροχοπτώσεις των προηγούμενων δύο ημερών να δικαιολογούσαν απόλυτα το κλείσιμο του φαραγγιού της Σαμαριάς για λόγους ασφαλείας, η σημερινή εικόνα όμως είναι εντελώς διαφορετική, προκαλώντας αντιδράσεις σε κατοίκους και επαγγελματίες της περιοχής.

Με τον καιρό να μην παραπέμπει στις συνθήκες που επικράτησαν το προηγούμενο 48ωρο, το φαράγγι παρέμεινε κλειστό, με ανθρώπους της περιοχής να εκφράζουν την έντονη δυσαρέσκειά τους για τον τρόπο με τον οποίο λαμβάνονται οι σχετικές αποφάσεις.

«Για μία ακόμη φορά αποφασίστηκε κάτι από ένα γραφείο στην Αθήνα», αναφέρουν χαρακτηριστικά, θέτοντας παράλληλα το ερώτημα εάν υπάρχουν επαρκή δεδομένα από το ίδιο το φαράγγι πριν αποφασιστεί η αναστολή λειτουργίας του.

Ζητούν υποσταθμούς της ΕΜΥ μέσα στη Σαμαριά

Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει τεθεί το ζήτημα εγκατάστασης μετεωρολογικών υποσταθμών της ΕΜΥ σε επιλεγμένα σημεία μέσα στο φαράγγι της Σαμαριάς.

Στόχος είναι να υπάρχει άμεση και όσο το δυνατόν ακριβέστερη εικόνα των καιρικών συνθηκών που επικρατούν στον ίδιο τον Εθνικό Δρυμό και όχι να βασίζονται οι αποφάσεις αποκλειστικά σε δεδομένα και προγνώσεις που αφορούν την ευρύτερη περιοχή.

Η ύπαρξη τέτοιων σταθμών εκτιμάται ότι θα μπορούσε να συμβάλει τόσο στην ασφαλέστερη λειτουργία του φαραγγιού όσο και στον καλύτερο προγραμματισμό της περιόδου επισκεψιμότητας, με στόχο να μπορεί ο Δρυμός να υποδέχεται επισκέπτες ακόμη και από τον Απρίλιο, όταν οι συνθήκες το επιτρέπουν.

Υπάρχει όμως μία λεπτομέρεια που προκαλεί εύλογα ερωτήματα.

Υπάρχουν ήδη πέντε συστήματα – αλλά είναι παροπλισμένα!

Μέσα στο φαράγγι έχουν εγκατασταθεί πέντε ειδικές κάμερες ανίχνευσης πυρκαγιάς, οι οποίες δεν περιορίζονται στην οπτική επιτήρηση.

Διαθέτουν και μετεωρολογικούς αισθητήρες, μέσω των οποίων μπορούν να μεταδίδονται δεδομένα για τις συνθήκες που επικρατούν σε διαφορετικά σημεία του φαραγγιού.

Μόνο που τα συγκεκριμένα συστήματα παραμένουν παροπλισμένα εδώ και αρκετά χρόνια.

Το γεγονός δημιουργεί ένα αυτονόητο ερώτημα:

Πριν αναζητηθούν νέες εγκαταστάσεις, έχει εξεταστεί εάν μπορούν να επανέλθουν σε πλήρη λειτουργία οι πέντε που υπάρχουν ήδη μέσα στη Σαμαριά;

Σε ένα φαράγγι μήκους πολλών χιλιομέτρων, με έντονες μορφολογικές διαφοροποιήσεις και δυνατότητα γρήγορης μεταβολής των συνθηκών, η ύπαρξη πραγματικών δεδομένων από διαφορετικά σημεία μπορεί να αποδειχθεί κρίσιμη.

Και όχι μόνο για το εάν θα ανοίξει ή θα κλείσει ο Δρυμός, αλλά πρωτίστως για την ασφάλεια των χιλιάδων ανθρώπων που τον επισκέπτονται.