Κάθε χρόνο τα ίδια κενά στα σχολεία
Μόνιμους διορισμούς και στη Γενική Αγωγή ζητούν οι εκπαιδευτικοί του Ηρακλείου

Οι μαθητές έρχονται, οι καθηγητές λείπουν… Το ίδιο σκηνικό επαναλαμβάνεται κάθε Σεπτέμβριο στα σχολεία και του Ηρακλείου.

Μετά από τους διορισμούς στην Ειδική Αγωγή, οι εκπαιδευτικοί του Ηρακλείου ζητούν να επισπευστούν οι διαδικασίες διορισμών δασκάλων και καθηγητών στην Γενική Αγωγή.

Χθες, οι διδασκαλικοί σύλλογοι «Δ. Θεοτοκόπουλος» και Φαιστού και η ΕΛΜΕ Ηρακλείου πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στην περιφερειακή διεύθυνση εκπαίδευσης Κρήτης.

Ο πρόεδρος του συλλόγου «Δ. Θεοτοκόπουλος», κ. Γιώργος Μακράκης, είπε πως μόνο φέτος στα σχολεία του Ηρακλείου υπηρετούν περισσότεροι από 1500 αναπληρωτές ενώ συνταξιοδοτούνται περίπου 80 δάσκαλοι και νηπιαγωγοί.

Πανελλαδικά, οι συνταξιοδοτήσεις εκπαιδευτικών ξεπέρασαν τις 8.000.

Ο κ. Μακράκης τόνισε πως οι διορισμοί των 1.050 εκπαιδευτικών που προωθούνται πρέπει να γίνουν μέσα στο καλοκαίρι και να μη «σπάσουν» σε δύο σχολικές χρονιές.

αλλάζοντας την αυλή του σχολείου
Ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ηρακλείου, κ. Ζαχαρίας Ρηγάκης, ανέφερε πως οι αναπληρωτές στα Γυμνάσια, Λύκεια και ΕΠΑΛ είναι 600. Οι περισσότερες ελλείψεις είναι στις βασικές ειδικότητες, φιλολόγων, μαθηματικών και βιολόγων/χημικών/φυσικών.

Οι αποχωρήσεις φτάνουν τις 100 και τα επόμενα χρόνια, αν δεν προχωρήσουν οι διορισμοί, η κατάσταση θα είναι χειρότερη.

Σημειώνεται πως οι εκπαιδευτικοί διεκδικούν:

  • Μαζικούς διορισμούς μόνιμων εκπαιδευτικών σε όλες τις ανάγκες της εκπαίδευσης, πριν την έναρξη της επόμενης σχολικής χρονιάς.
  • Εδώ και τώρα μείωση του αριθμού μαθητών ανά τμήμα, 1:20 στα δημοτικά και 1:15 στα νηπιαγωγεία. Κατάργηση του νόμου 4692/20 που οδήγησε στην αύξηση μαθητών στα τμήματα.
  • Οργανικές θέσεις για όλες τις ειδικότητες με βάση τις πραγματικές ανάγκες, όπως σήμερα εκφράζονται με τα χιλιάδες κενά. Σύσταση νέων οργανικών για όσα αντικείμενα- ειδικότητες δεν έχει γίνει έως τώρα.
  • Εξίσωση δικαιωμάτων των αναπληρωτών εκπαιδευτικών με εκείνα των μόνιμων.
  • Μέτρα ουσιαστικής ενίσχυσης της διαβίωσης των αναπληρωτών συναδέλφων.
  • Κατάργηση του ν. 4589/18 και κάθε άλλης διάταξης που ακυρώνει το πτυχίο και την προϋπηρεσία.
  • Εδώ και τώρα λύση για τους απορριφθέντες του παράβολου.