Κατάρρευση FTI: Τι θα γίνει με τους εργαζόμενους του γερμανικού tour operator στην Κρήτη

Ισχυρές αναταράξεις συνεχίζει να προκαλεί στην τουριστική αγορά η κατάρρευση του FTI , ενός από τους μεγαλύτερους tour operators της Ευρώπης.

Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν σαφώς μικρότερες απώλειες από το μεγάλο κανόνι της επίσης κορυφαίας Thomas Cook,πριν μια 5ετία, ο FTI «τινάζει» στον αέρα τις διακοπές χιλιάδων τουριστών και αφήνει χρέη στους ξενοδόχους και στην Κρήτη

Mε ανακοίνωση της, η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου αναφέρει ότι στέκεται στο πλευρό των 90 εργαζομένων του ομίλου της FTI στο Ηράκλειο και 150 σε όλη την χώρα.

Η ανακοίνωση:

Η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου στέκεται στο πλευρό των εργαζομένων του ομίλου της FTI του τρίτου μεγαλύτερου tour operator στην Ευρώπη, όπου την περασμένη Δευτέρα ανακοίνωσε πτώχευση. Μάλιστα η είδηση της αναστολής λειτουργίας του γερμανικού κολοσσού που φημολογούνταν εδώ και καιρό βρίσκει τους εργαζόμενους στην αιχμή της τουριστικής περιόδου.

Από τη μία μέρα στην άλλη οι εργαζόμενοι βρέθηκαν από την κούραση και την εξάντληση από την εντατικοποίηση της δουλειάς , στην αβεβαιότητα. Επιβεβαιώνεται για μια ακόμη φορά ότι οι εργαζόμενοι πληρώνουν τα σπασμένα στο τέλος είτε στην κρίση είτε στην ανάπτυξη ενώ το θαύμα του τουρισμού χτίζεται στις δικές τους πλάτες. Είναι γνωστό ότι λόγω του πτωχευτικού κώδικα οι εργαζόμενοι είναι οι τελευταίοι που ευνοούνται, γι’ αυτό υπάρχει τεράστια ανησυχία και αβεβαιότητα για  90 εργαζόμενους στο Ηράκλειο, 150 σε όλη τη χώρα καθώς και 2000 ξενοδοχοϋπαλλήλους του ομίλου.

Δηλώνουμε προς όλες τις κατευθύνσεις ότι θα είμαστε δίπλα τους σε κάθε διεκδίκηση, για να διασφαλίσουν δουλειά και ζωή με δικαιώματα. Άμεσα να παρθούν μέτρα για να μη μείνουν χωρίς εισόδημα. Να παρέμβει τώρα η κυβέρνηση καθώς έχει ευθύνη και αυτή και οι προηγούμενες για τον άθλιο πτωχευτικό νόμο που πετάει σε μια στιγμή τους εργαζόμενους στο δρόμο. Είναι απαράδεκτο πως ενώ εδώ και αρκετό καιρό φημολογούνταν η πτώχευση, ο κρατικός μηχανισμός δεν έχει πάρει μέτρα για την εξασφάλιση των δικαιωμάτων και του εισοδήματος των εργαζομένων.

Μάλιστα την Τετάρτη 5 Ιουνίου, αντιπροσωπεία του ΔΣ της Ένωσης ιδιωτικών υπαλλήλων Ηρακλείου με επικεφαλής την πρόεδρο Δέσποινα Δοργιάκη βρέθηκε στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου με τους εργαζόμενους του ομίλου όπου παρουσία δικηγόρου συζητήθηκαν οι προβληματισμοί των εργαζόμενων  το πως θα διασφαλίσουν τα δικαιώματά τους, καθώς αυτή τη στιγμή βρίσκονται στον αέρα και χωρίς να ξέρουν αν θα έχουν δουλειά και εισόδημα την επόμενη ημέρα.

Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στους πάνω από 2000 εργαζόμενους και τις οικογένειές τους και στηρίζουμε τη μάχη που δίνουν με αγωνιστική ετοιμότητα για την υπεράσπιση των θέσεων εργασίας, του εισοδήματος και της ασφάλισης των εργαζομένων σε κάθε περίπτωση.