Καύσωνας: Κλείνουν για δύο ημέρες τα σχολεία στην Κρήτη

Λίγο μετά την απόφαση του Δήμου Αθηναίων για τα κλειστά σχολεία στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, ήρθε η ανακοίνωση των Χανίων ότι τις επόμενες δύο ημέρες τα νηπιαγωγία και τα δημοτικά θα παραμείνουν κλειστά λόγω καύσωνα, ο οποίος αναμένεται να κορυφωθεί από αύριο έως και την Παρασκευή.

Συγκεκριμένα, από τον Δήμο Χανίων ανακοινώνεται ότι έπειτα από Απόφαση του Δημάρχου, Παναγιώτη Σημανδηράκη, αναστέλλεται η λειτουργία των σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (Νηπιαγωγεία & Δημοτικά σχολεία) σε όλο το εύρος του Δήμου Χανίων για την Τετάρτη 12 και την Πέμπτη 13 Ιουνίου 2024, λόγω καύσωνα.

Η απόφαση πάρθηκε, προκειμένου να διασφαλιστεί η προστασία των μαθητών και των εκπαιδευτικών απέναντι στις δυσμενείς καιρικές συνθήκες, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο Χανίων, παρουσία των Αντιδημάρχων Παιδείας & Δια Βίου Μάθησης και Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Αλλαγής, Αντώνη Ι. Βαρδάκη και Μανώλη Λέκκα αντίστοιχα, έπειτα από το έκτακτο Δελτίο της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, καθώς και την αναμενόμενη μεταφορά σκόνης που προβλέπεται για τις επόμενες ώρες.

Παράλληλα, για τα σχολεία που έχουν προγραμματισμένους τους καθιερωμένους εορτασμούς λήξης της σχολικής χρονιάς τις ανωτέρω ημερομηνίες, συνίσταται: είτε να τους πραγματοποιήσουν μετά τις 19:30-20:00, ώστε να μην υπάρχει έντονη ζέστη ή να μεταφερθούν οι τελετές σε άλλη ημερομηνία, μετά από σχετική απόφαση της εκάστοτε σχολικής κοινότητας.

Ως προς του Παιδικούς/Βρεφονηπιακούς Σταθμούς του Δήμου Χανίων, η λειτουργία τους θα συνεχιστεί απρόσκοπτα, καθώς όλες οι αίθουσες διαθέτουν επαρκή κλιματισμό, ενώ οι εκπαιδευτικοί στις συγκεκριμένες μονάδες θα ακολουθήσουν τις συγκεκριμένες οδηγίες για περιορισμό χρήσης εξωτερικών χώρων.

Τέλος όσον αφορά στις σχολικές μονάδες της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Γυμνάσια-Λύκεια) του Δήμου Χανίων, τα οποία βρίσκονται σε εξεταστική περίοδο, ο Δήμος Χανίων έχει φροντίσει να εξοπλιστούν με επιπλέον μέσα κλιματισμού (φορητά A/C, ανεμιστήρες κλπ), ώστε να μη διαταραχτεί το πρόγραμμα των εξετάσεων των μαθητών. Επίσης υπάρχει ισχυρή σύσταση, οι εξετάσεις να πραγματοποιηθούν -κατά το δυνατόν- σε αίθουσες που δεν βρίσκονται σε άμεση επαφή με τον ήλιο.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αναφορικά με την προστασία από τον καύσωνα,  οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

Τα δεδομένα για το Ηράκλειο και η ανακοίνωση του Δήμου

Σύμφωνα με πληροφορίες του patris.gr, όσον αφορά τις σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (Νηπιαγωγεία & Δημοτικά σχολεία) στον Δήμο Ηρακλείου, η απόφαση είναι αύριο (Τετάρτη) να μην λειτουργήσουν τα ολοήμερα τμήματα σε βρεφονηπιακούς, νηπιαγωγεία και δημοτικά ενώ την Πέμπτη θα είναι κλειστά (Νηπιαγωγεία, Δημοτικά, Βρεφονηπιακοί). Αναμένεται επίσημη ανακοίνωση τις επόμενες ώρες από τον Δήμο Ηρακλείου.

Την Παρασκευή αναμένεται να λειτουργήσουν κανονικά μιας και οι προγνώσεις κάνουν λόγω για ύφεση, άλλωστε είναι και η ημέρα των ελέγχων της σχολικής χρονιάς, πρακτικά η τελευταία ημέρα της χρονιάς στα σχολεία.

Κλείνουν λόγω καύσωνα τα ολοήμερα τμήματα νηπιαγωγείων και δημοτικών σχολείων στο Δήμο Ρεθύμνης

Κλειστά θα παραμείνουν τα ολοήμερα τμήματα στα νηπιαγωγεία και στα δημοτικά σχολεία του Δήμου Ρεθύμνης, αύριο Τετάρτη και μεθαύριο Πέμπτη.  Η απόφαση ελήφθη από το τμήμα Παιδείας του Δήμου Ρεθύμνης, ως ένα μέτρο προστασίας απ’ τις συνθήκες καύσωνα που επικρατούν.

Οι πανελλαδικές εξετάσεις θα συνεχιστούν κανονικά. Υπάρχει, φυσικά, μέριμνα για τη διανομή νερών και χυμών στα παιδιά που διαγωνίζονται.

Η ανακοίνωση του Δήμου Ηρακλείου

Αλλαγές στο πρόγραμμα των σχολείων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Ηρακλείου λόγω καύσωνα – Δεν θα λειτουργήσει το ολοήμερο την Τετάρτη 12/6, κλειστά την Πέμπτη 13/6

Με απόφαση του Δημάρχου Ηρακλείου Αλέξη Καλοκαιρινού και στόχο την προστασία μαθητών και εκπαιδευτικών λόγω των αναμενόμενων δυσμενών καιρικών συνθηκών, την Τετάρτη 12 Ιουνίου δεν θα λειτουργήσει το ολοήμερο πρόγραμμα για όλες τις μονάδες της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (Βρεφονηπιακοί Σταθμοί, Νηπιαγωγεία και Δημοτικά Σχολεία). Η λειτουργία των μονάδων θα ολοκληρωθεί στις 13:15.

Για την Πέμπτη 13 Ιουνίου αναστέλλεται η λειτουργία των σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (Βρεφονηπιακοί Σταθμοί, Νηπιαγωγεία και Δημοτικά σχολεία).

Κλειστά τα σχολεία και στον Άγιο Νικόλαο

Με απόφαση του Δημάρχου Αγίου Νικολάου κ. Μανώλη Μενεγάκη, αναστέλλεται λόγω του επικείμενου καύσωνα, η εκπαιδευτική λειτουργία Σχολικών Μονάδων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης
(Νηπιαγωγεία, Δημοτικά Σχολεία) εντός του Δήμου.

Όπως έκανε γνωστό η αρμόδια αντιδήμαρχος Παιδείας κ. Μαρία Γάλλου, αναστέλλεται η εκπαιδευτική λειτουργία των σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης για την Τετάρτη 12 Ιουνίου σε ορισμένες σχολικές μονάδες και την Πέμπτη 13 Ιουνίου 2024 σε όλα τα σχολεία του δήμου, λόγω των ακραία υψηλών θερμοκρασιών που αναμένεται να επικρατήσουν, σύμφωνα με τις
ανακοινώσεις της Πολιτικής Προστασίας.

Συγκεκριμένα την Τετάρτη (12/6) κλειστά θα παραμείνουν τα Νηπιαγωγεία (1 ο & 2 ο ) και τα Δημοτικά Σχολεία (1 ο & 2 ο ) της Νεάπολης, το Δημοτικό και Νηπιαγωγείο του Σισίου, το Δημοτικό

Σχολείο της Ελούντας, το Ειδικό Δημοτικό και Νηπιαγωγείο του Αγίου Νικολάου.

Την Πέμπτη (13/6) θα είναι κλειστές όλες οι σχολικές μονάδες Α/θμιας εκπαίδευσης του Δήμου Αγίου Νικολάου.