Δεν θα σταματήσουμε τις διεκδικήσεις μας λέει ο Δήμος Μινώα Πεδιάδος
Δεν θα σταματήσουμε τις διεκδικήσεις μας λέει ο Δήμος Μινώα Πεδιάδος

Αντιμέτωπος με την τραγική πραγματικότητα η κυβέρνηση να μην λαμβάνει υπόψη της, την ανάπτυξη που η ίδια έχει υπολογίσει, έρχεται ο Δήμος Μινώα Πεδιάδος, ο οποίος βλέπει πως ενώ η Νέα Δημοκρατία μιλά θεωρητικά για μια τεράστια ανάπτυξη στην ευρύτερη περιοχή, σχεδιάζει σαν τα σχέδια να αφορούν έναν έρημο δήμο.

Χαρακτηριστικότερο όλων, είναι το παράδειγμα των αντιπλημμυρικών έργων στην περιοχή γύρω από το αεροδρόμιο, τα οποία αποτελούν έργα ύψιστης σημασίας, όχι μόνο για την λειτουργία του νέου αεροδρομίου, αλλά και για την ασφάλεια και Πολιτική Προστασία μιας ευρύτερης περιοχής.

Το συγκεκριμένο θέμα, δεν αποτελεί προβληματισμό της δημοτικής Αρχής, αλλά και του συνόλου της κυβέρνησης εν γένει, η οποία και γνωρίζει πάρα πολύ καλά τις προεκτάσεις μιας πιθανής αστοχίας.

«Και τούνελ να μην έχουμε και στενούς δρόμους να έχουμε, αυτά είναι ψιλά γράμματα στον κίνδυνο να πλημμυρίσουν όλο το Καστέλλι και το Αρκαλοχώρι» σχολίαζε με νόημα ιδιωτικά υψηλόβαθμό στέλεχος της κυβέρνησης, δηλώνοντας πως οι φόβοι από την έλλειψη αντιπλημμυρικών είναι γνωστοί ως τον ίδιο τον πρωθυπουργό.

Στο πλαίσιο των ευρύτερων διεκδικήσεών του πάντως, ο δήμος Μινώα Πεδιάδος, έχει ήδη προχωρήσει σε μία ολοκληρωμένη πρόταση για την κατασκευή τους, η οποία και πηγαίνει πακέτο με την ανάπτυξη ενός διευρυμένου οδικού δικτύου γύρω από την περιοχή. Όπως τονίζεται μάλιστα από το Δήμαρχο Μινώα Πεδιάδος, κ. Κεγκέρογλου υπάρχει μεγάλη ανάγκη για την αποκατάσταση ζημιών σε ευρύτατο μέρος τους δικτύου, αλλά και για τη δημιουργία νέων οδεύσεων που θα υποστηρίζουν το νέο διεθνές αεροδρόμιο, αλλά και τις ανάγκες για αυξημένη προσέλευση επισκεπτών.

Ο δήμαρχος Μινωά Πεδιάδος αναφέρει ωστόσο πως μέχρι στιγμής, η πρόβλεψη του Υπουργείου Υποδομών για το Δήμο, παρά τις δεσμεύσεις για αναπτυξιακά έργα 3.5 δις στην Κρήτη, εξακολουθούν να περιλαμβάνουν μηδενικές παρεμβάσεις για το Δήμο.

«Ζητάμε κοστολογημένα και προϋπολογισμένα 31.671.000 ευρώ για αναγκαία έργα υποδομής στο δήμο ο οποίος έχει καταστραφεί από το σεισμό και πληγεί ανεπανόρθωτα» αναφέρει με νόημα ο κ. Κεγκέρογλου σε σχέση με τις υποδομές, τονίζοντας πως δεν μπορεί να μην υπάρχει καμία πρόβλεψη σε επίπεδο υποδομών από το αρμόδιο υπουργείο της χώρας.

Όπως διευκρινίζει ο δήμαρχος βέβαια, ο κ. Σταϊκούρας έδειξε κατανόηση στις διεκδικήσεις, ωστόσο η κατανόηση πλέον δεν αρκεί, αν δεν προχωρήσουν και αναγκαία έργα για την αναβάθμιση και αναμόρφωση της περιοχής.

Ολοκληρωμένο πλάνο για τα αντιπλημμυρικά του Καστελλίου έχει καταθέσει προς το αρμόδιο υπουργείο ο Δήμος
Ολοκληρωμένο πλάνο για τα αντιπλημμυρικά του Καστελλίου έχει καταθέσει προς το αρμόδιο υπουργείο ο Δήμος

Η κυβέρνηση αυτοαναιρείται

Την ίδια ώρα όμως, ο Δήμος Μινώα Πεδιάδος και η περιοχή γύρω από το αεροδρόμιο, έρχονται αντιμέτωποι με τις διαρκείς αυτοαναιρέσεις της ίδιας της κυβέρνησης, η οποία προβλέπει τεράστια οικιστική ανάπτυξη στην περιοχή, διπλασιασμό ή ακόμα και τριπλασιασμό των τουριστικών ροών, αλλά και ευρύτερη ανάπτυξη ως προς την κίνηση οχημάτων.

Παρά το γεγονός ωστόσο ότι η κυβέρνηση προβλέπει τεράστια ανάπτυξη γύρω από το αεροδρόμιο, δεν συζητά για αντίστοιχη ανάπτυξη των οδικών δικτύων, δεν προβλέπει αντίστοιχες ρυθμίσεις για τους συνδετήριους άξονες με τον ΒΟΑΚ και δεν ενδιαφέρεται για το γεγονός ότι σε έναν δρόμο με δύο λωρίδες ανά κατεύθυνση θα κινούνται ταυτόχρονα, συμβατικά αυτοκίνητα, επισκέπτες, βαρέα οχήματα και οχήματα που θα μεταφέρουν καύσιμα στο αεροδρόμιο.

«Ενώ η κυβέρνηση μιλά με όρους του αύριο για το αεροδρόμιο, σχεδιάζει με όρους του χθες όλα τα υπόλοιπα έργα» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Κεγκέρογλου.

Είναι άλλωστε χαρακτηριστικό το παράδειγμα που σχετίζεται με το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο της περιοχής, για το οποίο η κυβέρνηση υποστηρίζει πως τα όρια των οικισμών, για τους οποίους προβλέπει ανάπτυξη, πρέπει να επανεξεταστούν προς τα κάτω, επειδή στο παρελθόν δεν είχαν μπορέσει να καλυφθούν.

Όπως ανέφερε ο Δήμος έχει προχωρήσει σε μια άμεση και ολοκληρωμένη πρόταση για την ολοκλήρωση των αντιπλημμυρικών έργων, αλλά και των έργων  για όλο το οδικό δίκτυο τόσο για την αποκατάσταση των σημείων με ζημιές όσο και για τη δημιουργία νέων οδεύσεων.

«Γελάνε και οι πέτρες με αυτό που λέει το Υπουργείο ότι τα όρια των οικισμών πρέπει να μειωθούν γιατί στο παρελθόν δεν καλύφθηκαν» σημειώνει ο κ. Κεγκέρογλου χαρακτηριστικά για να προσθέσει:

«Εμείς δεν πρόκειται να το αφήσουμε έτσι το θέμα. Έχουμε και σχέδιο και όραμα για την ανάπτυξη και την ανασυγκρότηση του δήμου μας κι έχουμε κι ένα σαφές πλαίσιο διεκδικήσεων. Η κυβέρνηση κάνει λάθος με το να μην λαμβάνει υπόψη της την ανάπτυξη που η ίδια έχει τάξει».