λοτζια

Ένα απίστευτο παρασκήνιο ζυμώσεων, συναντήσεων, συμφωνιών, βρίσκεται σε εξέλιξη σε κόμματα, παρατάξεις, πρόσωπα και φορείς που κινούνται στους εκλογικούς παλμούς της διεκδίκησης της Λότζια. Από τη μία το ΠΑΣΟΚ, που βλέπει το χρόνο να τελειώνει και να πρέπει να ανακοινώσει μια απόφαση, από την άλλη οι πέντε παρατάξεις της αντιπολίτευσης σε μια ύστατη προσπάθεια να συντονίσουν τον βηματισμό τους για τη διεκδίκηση του Δήμου Ηρακλείου και βέβαια τα επιτελεία των δημοτικών παρατάξεων βράζουν από την πίεση να κλείσουν υποψηφίους.

Στο μεταξύ ο δήμαρχος Ηρακλείου Β.Λαμπρινός μάζεψε την ομάδα του στο “Μαρίνα”, όπου απευθυνόμενος στους συνεργάτες του τους συμβούλευσε «όπου και αν πάτε να έχετε το κεφάλι ψηλά και να υπερασπίζεστε το έργο της δημοτικής Αρχής».

Το τρίτο πρόσωπο του ΠΑΣΟΚ

Μετρά αντίστροφα ο χρόνος για να ανακοινώσει επίσημα το ΠΑΣΟΚ τις αποφάσεις του στον Δήμο Ηρακλείου, καθώς στο μεγαλύτερο μέρος του το τοπίο σε σχέση με τις υποψηφιότητες έχει ξεκαθαρίσει και δεν υπάρχει πλέον χρονικό περιθώριο άλλων αναμονών.

Στο εσωτερικό του κόμματος «το χαρτί» της τρίτης λύσης,  που ακούει στο όνομα Μ.Καναβάκη, είναι αδιαπραγμάτευτο αίτημα για το περιβάλλον του Κ.Βαρδαβά, που πιστεύει ότι μπορεί να διεκδικήσει με αξιώσεις τον Δήμο Ηρακλείου. Η εισήγηση αυτή, παρά τους φανατικούς θιασώτες της, διχάζει το κόμμα, αφού στυλώνουν τα πόδια όλοι όσοι δεν θέλουν να οπισθοχωρήσουν στο αίτημά τους για τη διεκδίκηση του Δήμου και όσοι βλέπουν άλλα πρόσωπα στην εκπροσώπηση του κόμματος. Οι διεργασίες είναι πυρετώδεις ανάμεσα στις διαφορετικές τάσεις, που είναι αμφίβολο αν θα βρουν κοινή συνισταμένη μέσα σε ένα περιβάλλον που θυμίζει πύργο της Βαβέλ.

Τι θα κάνουν οι πέντε;

Ξαναπιάνουν το νήμα του διαλόγου οι πέντε παρατάξεις της αντιπολίτευσης από εκεί που το είχαν αφήσει, αφού γίνεται μια ύστατη προσπάθεια να βρουν ένα κοινό κώδικα συνεννόησης για το πώς θα κινηθούν εν όψει των δημοτικών εκλογών. Στο πλαίσιο αυτό επίκειται νέα συνάντηση, στην οποία θα ανοίξουν τα χαρτιά τους και θα συζητήσουν τα δεδομένα και τις δυνατότητες που υπάρχουν. Ποια είναι αυτά; Από τη μια πλευρά η αποχώρηση του Γ.Κουράκη από τη Λότζια, από την άλλη πλευρά οι υποψηφιότητες που έχουν διαμορφωθεί.

Μπορεί να βρεθεί μια λύση εναλλακτική που να ενώνει, ένας συνεκτικός κρίκος που θα συνδέσει τις πασοκογενείς υποψηφιότητες που έχουν ήδη ανακοινωθεί και τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης; Αυτό είναι το κρίσιμο ερώτημα στο οποίο θα αναζητήσουν λύση σε μια αφόρητα πιεστική χρονικά πολιτική περίοδο, που οι περισσότεροι υποστηρίζουν ότι ένα τέτοιο εγχείρημα μπορεί να έχει προοπτική μόνο μέσα από την εμφάνιση ενός τρίτου προσώπου, το οποίο μέχρι σήμερα δεν έχει εμπλοκή με το δημοτικό σκηνικό των υποψηφιοτήτων.

Μένει να αποδειχτεί αν θα καρποφορήσει η προσπάθεια αυτή, που γίνεται σε μια περίοδο που η παράταξη του Γ. Κουράκη έχει ανοίξει ένα μεγάλο κύκλο διαλόγου με κόμματα, πρόσωπα και παρατάξεις. Όπως μάλιστα τονίζει σε σχετική ανακοίνωση «σε κλίμα ενωτικό, με μεγάλη προσέλευση, πραγματοποιήθηκε χτες, 12/07/2023, στο Πολιτιστικό Κέντρο Ηρακλείου η  γενική συνέλευση της Κίνησης ‘’Ηράκλειο 3.7.5’’.

Με  ομόφωνη απόφαση τής, η   κίνηση επικαιροποίησε   τη συντονιστική επιτροπή αγώνα   και   εξουσιοδότησε δυο από τα μέλη της, προκειμένου να προβούν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες και δράσεις προκειμένου η παράταξη να συνεχίσει τον πρωταγωνιστικό της  ρόλο στα αυτοδιοικητικά δρώμενα για τις επερχόμενες εκλογές  για το Δήμο Ηρακλείου».

Όπου πάτε θα είστε με το κεφάλι ψηλά και θα υπερασπίζεστε το έργο της δημοτικής Αρχής

Εν μέσω του χορού των υποψηφίων που κυκλώνουν τη Λότζια και καθώς μετρά αντίστροφα ο χρόνος για τη διάλυση της «Δύναμης Πολιτών», ο δήμαρχος Ηρακλείου κ. Β.Λαμπρινός συγκέντρωσε τα μέλη της παράταξης του για μια φιλική συζήτηση στο “Μαρίνα”, που ήταν μια καλή ευκαιρία να ξαναβρεθούν μέσα σε ένα χαλαρό περιβάλλον, αφήνοντας πίσω τους για λίγο τις αφόρητες πιέσεις των εκλογών που έχουν απορροφήσει το σύνολο της δραστηριότητάς τους.

Παρά το γεγονός ότι πολλοί θα ήθελαν τη συνέχιση της παράταξης, το γεγονός ότι κανείς από αυτούς που συμμετείχαν δεν κατάφερε να ενώσει και να δώσει προοπτική στο εγχείρημα, δεν αφήνει και πολλά περιθώρια στον δήμαρχο παρά να αρχίσει να αποχαιρετά σιγά σιγά τους συνεργάτες του, καθώς ο καθένας ετοιμάζεται να πάρει τον δικό του δρόμο.

«Όπου πάτε θα είστε με ψηλά το κεφάλι» τους συμβούλευσε «και θα υπερασπίζεστε το έργο της δημοτικής Αρχής». Μάλιστα τους υπενθύμισε τις δύσκολες δοκιμασίες που πέρασαν όλοι μαζί, φέρνοντας για παράδειγμα το προσφυγικό για το οποίο ενώ δέχτηκε οξύτατη πολιτική επίθεση, στο τέλος εισέπραττε τα θερμά συγχαρητήρια της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ.