Στιγμιότυπο από την εκδήλωση
Στιγμιότυπο από την εκδήλωση

«Η ιστορία ήταν συγκλονιστική και βγήκε μόνη της! Αβίαστα και εύκολα. Το βάρος το είχα όσο ήταν μέσα μου αυτή η ιστορία. Αν την έπνιγα, δεν θα μπορούσα να κοιμηθώ τα βράδια. Και ήταν ένα χρέος. Ένα χρέος τιμής. Ήταν το ελάχιστο που μπορούσα να κάνω για ένα αθώο που μπήκε στη φυλακή». Είναι η εξομολόγηση ψυχής του προέδρου Πρωτοδικών Λασιθίου, κ. Γιάννη Ευαγγελάτου, μέλους του Κύκλου Ελλήνων Λογοτεχνών Δικαστών,  με αφορμή τη νέα του νουβέλα  «ΑΘΩΟΣ, με όλα τα γράμματα κεφαλαία», εμπνευσμένη από αληθινή ιστορία.

Το βιβλίο αναφέρεται στην ιστορία του Σάββα, στην πραγματικότητα όμως αφορά στην ιστορία ενός νεαρού Κρητικού, ο οποίος βρέθηκε εμπλεκόμενος  σε τρανταχτή υπόθεση που είχε προκαλέσει πανελλήνια αίσθηση και έμελλε να σημαδέψει βαθιά τη ζωή τη δική του και της οικογένειάς του.

Και ήταν πραγματικά  συγκινητική η εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου το βραδάκι του Σαββάτου στον αύλειο χώρο του Λαογραφικού Μουσείου Νεάπολης Λασιθίου, την οποία παρακολούθησε πλήθος κόσμου. Ήταν πολλοί εκεί. Εκεί ήταν και εκείνος, ο αθέατος «πρωταγωνιστής»  της συγκλονιστικής νουβέλας. Γαλήνιος και χαμογελαστός. «Μία μικρή δικαίωση για κάποιον που αδικήθηκε πολύ…».

Ο ίδιος ο κ. Ευαγγελάτος, μιλώντας προς το τέλος της εκδήλωσης, ανέφερε: «Με ρωτάνε πολλοί πώς γίνεται ένας δικαστής να παραδέχεται ότι ένας αθώος είναι στη φυλακή.  Προς Θεού! Δεν είναι κάτι που συμβαίνει συχνά. Αλίμονο να υπηρετούμε τη δικαιοσύνη και να πιστεύουμε ότι αυτό γίνεται συχνά. Δε γίνεται. Σας διαβεβαιώ. Ωστόσο το μήνυμα που θέλουμε να περάσουμε είναι ότι  η Πολιτεία  πρέπει να προσπαθήσει και άλλο για να βελτιώσει  τις συνθήκες απονομής της δικαιοσύνης. Δεν έχουμε δικαστές, δεν έχουμε γραμματείς, δεν έχουμε αίθουσες.

Ο συγγραφέας του βιβλίου και πρόεδρος των Πρωτοδικών Λασιθίου Γιάννης Ευαγγελάτος
Ο συγγραφέας του βιβλίου

Είναι τραγικό! Δεν είναι δίκαιη δίκη κάτω από αυτές τις συνθήκες. Αλλά και οι δικαστές…  Να δίνουμε και την ψυχή μας!  Ναι, την ψυχή μας, για να αποδίδεται το δίκαιο του πολίτη. Αυτό είναι που συμβαίνει στη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων δικαστών. Δίνουμε και την ψυχή μας. Με ρώτησαν τέλος και κάτι άλλο: “δεν φοβάσαι να λες ότι είναι αληθινή ιστορία;”. Ο δικαστής δεν πρέπει να φοβάται όταν ακολουθεί τη συνείδησή του, όταν λειτουργεί με τη συνείδησή του. Και η συνείδησή μου ήταν που μου επέβαλε να γράψω αυτό το βιβλίο».

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο βιβλίο, «η  Δικαιοσύνη είναι ανθρώπινη και για αυτό δικαιούται να σφάλλει. Όταν όμως ένας αθώος καταδικάζεται και μπαίνει άδικα στη φυλακή, δεν είναι σφάλμα. Είναι έγκλημα! Μια ποινή που σου επιβάλλεται χωρίς να έχεις διαπράξει κανένα έγκλημα, στην ουσία δεν τελειώνει ποτέ. Σε συνοδεύει πάντα, σε ακολουθεί παντού, γίνεται σκιά σου ακόμα και εκεί που δεν υπάρχει ήλιος. Χάνεις την πίστη σου στη Δικαιοσύνη. Χάνεις την πίστη σου στην ίδια τη ζωή.

Η ιστορία του Σάββα ίσως δεν είναι η μοναδική. Σίγουρα δεν θα είναι, δυστυχώς, η μοναδική. Κι άλλοι αθώοι, κάπου, κάποτε, θα κρίθηκαν ένοχοι, θα καταδικάστηκαν και θα εξέτισαν ή θα εκτίουν ακόμα την ποινή τους στη φυλακή. Ο Σάββας, όμως, δεν ήταν εν αμφιβολία αθώος. Ήταν αθώος με όλα τα γράμματα κεφαλαία…».

Η πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Λασιθίου κ. Σοφία Τσαγκαράκη τόνισε ότι οι λειτουργοί της δικαιοσύνης δεν είναι αποκομμένοι από τον κοινωνικό περίγυρο. «Η παρουσίαση και η ανάγνωση του βιβλίου θα θέσει προβληματισμούς και πολλά ερωτήματα πάνω σε διαχρονικά ζητήματα που αφορούν την απονομή του δικαίου και ενδιαφέρουν όλους μας».

Στην εκδήλωση παρέστη και η πρόεδρος του Κύκλου Ελλήνων Λογοτεχνών Δικαστών, η πρόεδρος Εφετών κ. Σοφία Λιγνού. «Είναι καύχημα για τους δικαστές που σε έχουμε -είπε απευθυνόμενη στον κ. Ευαγγελάτο- και για τον Σύλλογό μας και  θέλω να σου ευχηθώ όταν θα φεύγεις από το δικαστικό σώμα- αυτό το εύχομαι σε όλους μας-να γράψει κάποιος και για μας ότι «ήσουν ΑΝΘΡΩΠΟΣ,  με όλα τα γράμματα κεφαλαία».

Η παρουσίαση του βιβλίου, που συγκέντρωσε πολύ κόσμο, έγινε στο προαύλιο του Λαογραφικού Μουσείου Νεάπολης
Η παρουσίαση του βιβλίου, που συγκέντρωσε πολύ κόσμο, έγινε στο προαύλιο του Λαογραφικού Μουσείου Νεάπολης

Για μία ακόμα φορά τα έσοδα από τα δικαιώματα του συγγραφέα θα διατεθούν  για καλό σκοπό και εν προκειμένω για τη στήριξη του Συλλόγου Συμπαραστάσεως Κρατουμένων  “Ο Ονήσιμος». Το βιβλίο  κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις ΝΟΜΟΡΑΜΑ Ν.Τ. (Ζακύνθου 54 και Καυκάσου,

2102779604 – 2106126203-6932595050)

www.nomorama-nt.gr

 

 *Φωτογραφίες Νικος Σωμαράκης