1946 — 2026
το ΧΘΕΣ
80
Συναντά το ΑΥΡΙΟ
80 ΧΡΟΝΙΑ ΠΑΤΡΙΣ · Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ
ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΟΥ ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΣ →
Φόβοι για κατασκευή από το μηδέν του ιστορικού κτιρίου των Ιταλικών Στρατώνων στα Χανιά

Το θέμα της πρόσφατης κατάρρευσης τμήματος του κτιρίου τέθηκε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων, έπειτα από παρέμβαση της Κ. Μανιμανάκη, η οποία υπενθύμισε ότι το ακίνητο παραχωρήθηκε από την ΕΤΑΔ στον Δήμο τον Νοέμβριο του 2024, με την υποχρέωση αποκατάστασής του εντός οκταετίας.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στη χρηματοδότηση των 6 εκατομμυρίων ευρώ που είχε εξασφαλιστεί το 2019, αλλά τελικά χάθηκε χωρίς να προχωρήσει η αποκατάσταση.

Αναλυτικά, η κα Μανιμανάκη τόνισε ότι… “Την προηγούμενη εβδομάδα, λόγω της έντονης βροχόπτωσης στην πόλη μας, είχαμε την κατάρρευση μέρους από το ήδη καμένο κτίριο των Ιταλικών Στρατώνων. Το κτίριο παραμένει επί σειρά ετών σε εξαιρετικά κακή κατάσταση, ειδικά μετά τη μεγάλη πυρκαγιά του 2018 που κατέστρεψε ολοσχερώς το εσωτερικό του. Το ακίνητο αυτό έχει περάσει από την ΕΤΑΔ στον Δήμο Χανίων, από τον Νοέμβριο του 2024. Με τη συμφωνία και την υποχρέωση του Δήμου Χανίων να αποκαταστήσει το κτίριο μέσα σε 8 χρόνια από την ημέρα της υπογραφής της σύμβασης, διαφορετικά η ΕΤΑΔ έχει το δικαίωμα της καταγγελίας. Η χρηματοδότηση των 6 εκατομμυρίων ευρώ από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, το 2019 από το τότε Υπουργείο Οικονομικών και την παρέμβαση του τότε Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, του κύριου Γιώργου Σταθάκη, δεν τελεσφόρησε μετά την αλλαγή της κεντρικής ηγεσίας στη χώρα μας , των εμπλεκόμενων υπουργείων και της ΕΤΑΔ και δυστυχώς χάθηκε.”.

Απαντώντας, ο δήμαρχος Χανίων ανέφερε ότι οι τεχνικές υπηρεσίες έχουν ήδη ετοιμάσει τα τεύχη δημοπράτησης για τις απαραίτητες μελέτες, επισημαίνοντας ότι οι διαδικασίες ακολουθούν αυστηρό χρονοδιάγραμμα.

Ωστόσο, η σημαντικότερη επισήμανσή του αφορούσε την κατάσταση του κτιρίου. Όπως εξήγησε, παρά τον χαρακτηρισμό της πρόσοψης ως διατηρητέας, είναι αμφίβολο εάν θα μπορέσει να διασωθεί έστω και τμήμα της. Το πιθανότερο είναι η αποκατάσταση να βασιστεί στα υπάρχοντα σχέδια και να πραγματοποιηθεί ουσιαστικά από την αρχή.

Στόχος παραμένει η μετατροπή των Ιταλικών Στρατώνων σε νέο Δημαρχείο Χανίων.

Από την πλευρά του, ο δημοτικός σύμβουλος Χ. Λουτσέτης άσκησε κριτική για τις καθυστερήσεις και την έλλειψη χρηματοδότησης, τονίζοντας ότι τα ιστορικά μνημεία της πόλης παραμένουν σε δεύτερη μοίρα.