Έρχεται «τσουνάμι» προσφυγών για τη διόρθωση λαθών του Κτηματολογίου

Έρχεται «τσουνάμι» δικαστικών προσφυγών για τη διόρθωση των λαθών του Κτηματολογίου σε Ηράκλειο, Μαλεβίζι και Χερσόνησο, καθώς χθες (03.09) έληξε και τυπικά η τελευταία προθεσμία για την κατάθεση των αρχικών αιτήσεων κτηματογράφησης.

Όσοι δεν κατάφεραν εμπρόθεσμα να δηλώσουν τις περιουσίες τους, αναγκαστικά θα πρέπει να κινηθούν δια της νομικής οδού και, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου, ο χρόνος ολοκλήρωσης της διαδικασίας και διόρθωσης των κτηματολογικών εγγραφών μπορεί να ξεπεράσει τα 2-3 έτη, λαμβάνοντας υπόψη τα αμέτρητα ανοιχτά προβλήματα που υπάρχουν και σε σχέση με τα εμπράγματα δικαιώματα που δεν έχουν δηλωθεί και σε σχέση με την αποκατάσταση των λαθών που έχουν γίνει.

Στο μεταξύ, με ανακοίνωσή του, ο Δικηγορικός Σύλλογος, με αφορμή την παραπλανητική φημολογία που επικρατεί και διακινείται την τελευταία περίοδο σχετικά με τα ιδιοκτησιακά δικαιώματα των πολιτών, οι οποίοι δεν πρόλαβαν να προβούν εμπρόθεσμα στις εκ του νόμου προβλεπόμενες ενέργειες, σπεύδει να ξεκαθαρίσει την κατάσταση, σημειώνοντας μεταξύ άλλων τα εξής:

«Λαμβάνοντάς υπόψη την έντονη και παραπλανητική φημολογία που επικρατεί και διακινείται την τελευταία περίοδο, σχετικά με τα ιδιοκτησιακά δικαιώματα των πολιτών, οι οποίοι δεν πρόλαβαν να προβούν εμπρόθεσμα στις εκ του νόμου προβλεπόμενες ενέργειες στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, ενημερώνει τους ενδιαφερόμενους πολίτες ότι:

Μετά τη μετάβαση, σε καθεστώς λειτουργούντος Κτηματολογίου δεν υπάρχει δυνατότητα εξωδικαστικής διόρθωσης για όλα τα ακίνητα. Αντίθετα, ο νόμος 2664/1998 μετά και την τελευταία τροποποίησή του, τάσσει ιδιαίτερα αυστηρές προϋποθέσεις για την εξωδικαστική επίλυση των κτηματολογικών διαφορών.

Επίσης, για τα ακίνητα, που φαίνονται αγνώστου ιδιοκτήτη, μετά την έναρξη των πρώτων εγγραφών, υπάρχει δυνατότητα εξωδικαστικής διόρθωσης των κτηματολογικών εγγραφών, ώστε να καταχωρηθεί ο πραγματικός ιδιοκτήτης, εφόσον ο τελευταίος έχει μεταγεγραμμένο τίτλο ιδιοκτησίας, π.χ. συμβολαιογραφικό έγγραφο, και εφόσον από τον συγκεκριμένο τίτλο να προκύπτει κατά τρόπο αδιαμφισβήτητο η ταυτότητα του ακινήτου.

Για τα υπόλοιπα ακίνητα αγνώστου ιδιοκτήτη, δηλαδή για τα ακίνητα που έχουν τίτλο κτήσης, αλλά δεν δύναται να ταυτοποιηθεί το ακίνητο, ή για όσα ο τρόπος κτήσης είναι η χρησικτησία, θα πρέπει να ακολουθηθεί αναγκαστικά η άσκηση αίτησης ή αγωγής Ενώπιον Δικαστηρίου ως ίσχυε έως τώρα.

Ακόμα για τα ακίνητα για τα οποία προβλέπεται η δυνατότητα κατάρτισης και καταχώρισης στο κτηματολόγιο πρακτικού διαμεσολάβησης, επιβάλλεται να ακολουθηθεί συγκεκριμένη διαδικασία εφόσον πληρούνται οι αυστηρές προϋποθέσεις που προβλέπει ο νόμος, όπως ενδεικτικά ότι το Ελληνικό Δημόσιο δεν προβάλει δικαιώματα και ότι ο ιδιοκτήτης μπορεί να προσκομίσει τα αναγκαία αποδεικτικά έγγραφα.

Ο δε χρόνος ολοκλήρωσης της διαδικασίας και διόρθωσης των κτηματολογικών εγγραφών μπορεί να ξεπεράσει τα 2-3 έτη, λαμβάνοντας υπόψη της εκκρεμότητες του Κ.Γ. Κρήτης. Επίσης, ο Δικηγορικός Σύλλογος Ηρακλείου επισημαίνει ότι σύμφωνα με την απόφαση ΔΣ 264/8 του Διοικητικού Συμβουλίου του ΝΠΔΔ Ελληνικό Κτηματολόγιο (ΦΕΚ 7471/Β/29-12-2023), οι επαγγελματίες που δικαιούνται ηλεκτρονικά να υποβάλλουν αιτήσεις διόρθωσης προδήλων σφαλμάτων για λογαριασμό των αιτούντων πολιτών είναι οι δικηγόροι, οι συμβολαιογράφοι και οι δικαστικοί επιμελητές κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.

Επίσης, για τη σύνταξη και κατάθεση κτηματολογικής αγωγής ή αίτησης Ενώπιων Δικαστηρίου και την παράσταση σε διαμεσολάβηση, καθώς και για την παροχή νομικών συμβουλών, αρμόδιοι είναι μόνο οι δικηγόροι. Κατά συνέπεια, καλούνται οι πολίτες να φροντίζουν για την έγκυρη ενημέρωσή τους από τους αρμόδιους επαγγελματίες, προκειμένου να καταλήξουν στην ορθή διαχείριση της υπόθεσής τους».