Ενωτικοί μπροστά από τις γραμμές, αλλά… ετοιμοπόλεμοι πίσω από αυτές οι δήμαρχοι
Ενωτικοί μπροστά από τις γραμμές, αλλά…

Με διαφορετικούς όρους και με διαφορετικούς στόχους ξημερώνει η επόμενη ημέρα μετά τις εκλογές της ΠΕΔ για τους δημάρχους της Κρήτης και ιδιαίτερα τους δημάρχους της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου που θα διεκδικήσουν ρόλο στην επόμενη εκλογική διαδικασία που αφορά στον ΕΣΔΑΚ.

Από πριν τις εκλογές ακόμα, υπήρξαν εντονότατοι φόβοι κι επιφυλάξεις αναφορικά με το πώς θα εξελιχθούν οι καταστάσεις, με δεδομένο το γεγονός πως η διαδικασία χαρακτηρίστηκε από έντονες αντιδράσεις, πόλωση, συντροφικά και … τοπικά μαχαιρώματα.

Παρ’ όλα αυτά, πρώτος ο «ηττημένος» της διαδικασίας Ζαχαρίας Δοξαστάκης, θέλησε να βάλει τα πράγματα στη θέση τους και να επισημάνει την ανάγκη για ηρεμία και συνεργατικό πνεύμα, απέναντι στη στάση των «αντιπάλων» του, οι οποίοι αναφέρονταν σε… δικαιωματισμό.

Ο κ. Δοξαστάκης στη δήλωση του, έκανε αναφορά σε μια απόλυτα σεβαστή απόφαση της ΠΕΔ, έδωσε θερμά συγχαρητήρια στον Γιώργο Μαρινάκη κι ευχαρίστησε όλες και όλους που τον στήριξαν.

«Συνεχίζουμε ενωμένοι για το Δήμο μας, για την Κρήτη μας» ανέφερε μεταξύ άλλων χαρακτηριστικά στη δήλωση του για να προσθέσει:

«Οι πολίτες της Κρήτης έχουν βάλει υψηλά τον πήχη για εμάς κι οφείλουμε να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες τους. Εύχομαι τόσο μέσα από την Π.Ε.Δ., όσο και από κάθε δήμο χωριστά, να δουλέψουμε συντονισμένα και συλλογικά, για την αναπτυξιακή προοπτική που έχει ανάγκη ο τόπος μας».

Ακολούθησαν διαδοχικά οι δηλώσεις των υποστηρικτών Δοξαστάκη, Βασίλη Κεγκέρογλου και Παύλου Μπαριτάκη, οι οποίοι θέλησαν να δώσουν το στίγμα της συνεργασίας και της ενότητας την επόμενη ημέρα, στέλνοντας παράλληλα κι ένα σαφές μήνυμα προς την πλευρά Καλοκαιρινού και… προειδοποίησης προς την πλευρά Μαρινάκη.

«Με την πεποίθηση ότι πρέπει να τελειώσει η περίοδος της υποτονικής λειτουργίας των οργάνων της Αυτοδιοίκησης, έθεσα υποψηφιότητα με τον συνδυασμό «Ισχυρή Αυτοδιοίκηση» μαζί με άλλους άξιους συναδέλφους, έμπειρους αλλά και νέους, τους οποίους ευχαριστώ για την συνεργασία και τον όμορφο αγώνα που δώσαμε» δήλωσε μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Μινώα Πεδιάδος κ. Βασίλης Κεγκέρογλου για να προσθέσει, εκτός από τις ευχαριστίες του σε όσους τον στήριξαν:

ΘΑ ΜΕΤΑΦΕΡΘΕΙ ΤΩΡΑ ΣΤΟΝ ΕΣΔΑΚ ΤΟ ΔΙΧΑΣΤΙΚΟ ΚΛΙΜΑ; Ενωτικό κλίμα κατόπιν... σύγκρουσης στην ΠΕΔ Κρήτης
«Πιστός στις αρχές και τις αξίες που με καθοδηγούν όλα αυτά τα χρόνια, θα συνεχίσω να αγωνίζομαι και μέσα από την ΠΕΔ Κρήτης, για μια ισχυρή Αυτοδιοίκηση, που θα μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο για τον τόπο και τους πολίτες, χωρίς τον σφιχτό εναγκαλισμό του κεντρικού κράτους, που την θέλει καθηλωμένη χωρίς φωνή και δύναμη. Εύχομαι σε όλο το νεοεκλεγέν Δ.Σ. της ΠΕΔ Κρήτης καλή θητεία και συγχαίρω όλους τους συναδέλφους για την εκλογή τους. Η επόμενη μέρα πρέπει να μας βρει ενωμένους, χωρίς κομματικούς και γεωγραφικούς διαχωρισμούς, με κοινή αφετηρία την τεκμηριωμένη και θεσμική διεκδίκηση».

Στην ίδια λογική, με δεδομένη την πρόθεση συνεργασίας, αλλά και με την επισήμανση της προειδοποίησης, ήταν και η δήλωση του δημάρχου Βιάννου.

«Μέσα από τη σύμπραξη όλων των δυνάμεων της τοπικής Αυτοδιοίκησης, με τρόπο ενωτικό, με σχέδιο και πρόγραμμα, θεωρώ ότι οι στόχοι που έχουν τεθεί, προκειμένου οι Δήμοι να βγουν ενισχυμένοι και πρωταγωνιστές, θα επιτευχθούν» ανέφερε μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Βιάννου κ. Παύλος Μπαριτάκης για να προσθέσει:  «Στόχος όλων μας είναι να συνεργαστούμε ενωμένοι για έναν κοινό στόχο, που δεν είναι άλλος από την ανάδειξη και επίλυση των ζητημάτων που υπάρχουν σε επίπεδο Κρήτης και τα οποία αφορούν την Αυτοδιοίκηση. Θα εργαστούμε όλοι μαζί σκληρά, προς όφελος των πολιτών και του νησιού μας».

Σε αντίστοιχο ύφος ήταν και η δήλωση Καλοκαιρινού, η οποία ήρθε πάνω από 24 ώρες μετά την εκλογική διαδικασία κι αφού προφανώς ο δήμαρχος είχε «μετρήσει» καλά τα αποτελέσματα της στάσης που κράτησε, αντιλαμβανόμενος τις συνέπειες τους για την επόμενη ημέρα.

«Θεωρώ ότι η Κρήτη βγαίνει από αυτή τη διαδικασία πιο δυνατή και πλέον όλοι μαζί, με πνεύμα συνεννόησης και συνεργασίας, θα συνεχίσουμε την προσπάθεια αντιμετώπισης των μεγάλων, κοινών προβλημάτων» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Καλοκαιρινός για να προσθέσει, πέραν των ευχαριστιών του:

«Εύχομαι κάθε επιτυχία στον επόμενο πρόεδρο της ΠΕΔ Κρήτης, δήμαρχο Ρεθύμνου Γιώργο Μαρινάκη, ο οποίος και αναλαμβάνει τον δύσκολο ρόλο του συντονισμού της δράσης, όπως επίσης και σε όλες και όλους τους συναδέλφους που εξελέγησαν. Θέλω ιδιαίτερα να τονίσω τη συμμετοχή στη διοίκηση της ΠΕΔ Κρήτης του δημάρχου Χερσονήσου Ζαχαρία Δοξαστάκη, μιας αυτοδιοικητικής προσωπικότητας με κύρος, εμπειρία και γνώση, η οποία ενισχύει καθοριστικά την κοινή προσπάθεια.

Ο Δήμος Ηρακλείου θα συνεχίσει να κάνει το χρέος του. Θα είναι δίπλα στη νέα Διοίκηση της ΠΕΔ, με όλες του τις δυνάμεις».

Και μπορεί μπροστά από τις… γραμμές όλοι να μιλούν για ενότητα, αλλά… πίσω από τις γραμμές είναι πλέον καθαρό πως η επόμενη «μάχη», η οποία ακούει στο όνομα ΕΣΔΑΚ, έχει ήδη αρχίσει.

Με την πλειοψηφία των δημάρχων Ηρακλείου να δείχνουν στον Αλέξη Καλοκαιρινό το δρόμο της ενότητας, αλλά και να τον προειδοποιούν παράλληλα ότι «έχει κάψει τα χαρτιά του», παρά τη νίκη στην ΠΕΔ. Οπότε η επιλογή του είναι απλή: Είτε να στηρίξει το Ηράκλειο για τον ΕΣΔΑΚ, διεκδικώντας έναν επιτελικό κι όχι κύριο ρόλο, είτε να πάει σε μια ευθεία σύγκρουση με το Ηράκλειο, διευρύνοντας την πόλωση και ρισκάροντας, είτε να κερδίσει, είτε να τα χάσει όλα. Η επιλογή ωστόσο δεν είναι καθόλου εύκολη.