Σχεδόν το 80% των επιχειρήσεων εστίασης δεν έχει καταφέρει να προχωρήσει τη σύνδεση ταμειακών και POS
Σχεδόν το 80% των επιχειρήσεων εστίασης δεν έχει

Ούτε το 20% των επιχειρηματιών της εστίασης και της διασκέδασης στο Ηράκλειο δεν έχουν προλάβει να διασυνδέσουν τις ταμειακές μηχανές τους με τα POS, όχι όμως λόγω υπαιτιότητας τους, αλλά λόγω των γενικότερων παθογενειών που υπάρχουν ως προς τον σχεδιασμό.

Αναφέρεται ότι η κυβέρνηση έχει υποχρεώσει τους επιχειρηματίες να προχωρήσουν σε διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα τερματικά POS, χωρίς ωστόσο να έχει φροντίσει για μια σειρά από κρίσιμες διαδικασίες που απαιτούνται για την ολοκλήρωση της διασύνδεσης. Μία από αυτές συνδέεται με το γεγονός ότι η τελική διασύνδεση πρέπει να γίνει από εξειδικευμένο τεχνικό στο χώρο του καταστήματος προκειμένου να μπορέσει να λειτουργήσει η πολυπόθητη σύνδεση. Κι αυτό βέβαια δεν είναι δεδομένο ότι θα συμβεί άμεσα ή εύκολα, αφού όπως έχουν επισημάνει οι εταιρείες που διαχειρίζονται τα συγκεκριμένα λογισμικά, υπάρχουν αρκετά λάθη και παραλήψεις στο σύστημα που κάνουν την επικοινωνία POS και ταμειακών μηχανών πάρα πολύ δύσκολη.

Τη δεδομένη στιγμή, ωστόσο, αυτό είναι το μικρότερο «πρόβλημα», αφού οι εταιρείες δουλεύουν πάνω στα ζητήματα και διαρκώς βγάζουν αναβαθμίσεις προκειμένου να δώσουν λύσεις. Το πρόβλημα είναι πως ο αριθμός των τεχνικών που επιφορτίζονται με τη διασύνδεση είναι μικρός, ενώ ο αριθμός των επιχειρήσεων τεράστιος, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να επιτευχθεί άμεσα η διασύνδεση.

Η Μαρία Αντωνακάκη Χαλβατζή
Έρχεται από την ερχόμενη εβδομάδα το Eurojackpot στην Ελλάδα.

Θεωρητικά η διασύνδεση θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί μέχρι χθες, αλλά η κυβέρνηση διαπίστωσε πως κάτι τέτοιο ήταν απίθανο να συμβεί, γι’ αυτό και έδωσε μια παράταση 1 μήνα στην ουσία ή 1 + 1 μήνα όπως θέλει να το ονομάζει, περιλαμβάνοντας και κάποιες καταχρηστικές περιπτώσεις.

Όσοι όμως έχουν επιχειρήσει να κλείσουν ραντεβού με τεχνικό για τη διασύνδεση, απλά δεν τον βρίσκουν. Οι πιο τυχεροί, κλείνουν ραντεβού σε βάθος… εικοσαημέρου ή μήνα.

«Φοβόμαστε πως και η νέα παράταση δεν θα είναι αρκετή» αναφέρει η πρόεδρος του Συνδέσμου κ. Μαρία Αντωνακάκη Χαλβατζή για να προσθέσει ότι είναι σχεδόν αδύνατο να βρεθεί τεχνικός.

«Επιφορτιζόμαστε με επιπλέον κόστη για τις διασυνδέσεις, αντιμετωπίζουμε μια σειρά από προβλήματα που η κυβέρνηση όφειλε να έχει λύσει κι έχουμε να αντιμετωπίσουμε και τα τεράστια προβλήματα ακρίβειας, τελών κοινοχρήστων και δυσκολιών των καταναλωτών» προσθέτει, περιγράφοντας μια ιδιαίτερα δύσκολη κατάσταση στην αγορά.

Αυτό που φαίνεται πάντως, είναι πως οι προθέσεις της κυβέρνησης είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθούν, ακόμα και μετά τις παρατάσεις που έχουν δοθεί, ενώ χρειάζεται μια πολύ διαφορετική προσέγγιση πολιτικά για το θέμα, εφόσον υπάρχει η θέληση να βρεθούν ουσιαστικές λύσεις.