ΑΠΟΣΕΛΕΜΗΣ - ΦΡΑΓΜΑ

Αναβρασμός επικρατεί σε ολόκληρο το νομό Λασιθίου με αφορμή την τροπή που έχει πάρει η υπόθεση της κατασκευής του Βόρειου Οδικού Άξονα (ΒΟΑΚ), καθώς ο σχεδιασμός των μελετών εξαιρεί τον ανατολικότερο νομό της Κρήτης που περιορίζεται από τα Χανιά μέχρι το Ηράκλειο. Σήμερα στις 11.00 το πρωί, ο δήμαρχος Αγίου Νικολάου Αντώνης Ζερβός συγκαλεί έκτακτη σύσκεψη με τη συμμετοχή όλων των βουλευτών, των δημάρχων, των εκπροσώπων των κομμάτων του Λασιθίου, προκειμένου να συζητήσουν το φλέγον θέμα και να καθορίσουν τη στάση τους.

Το κλίμα που επικρατεί σε ολόκληρο το νομό Λασιθίου είναι βαρύ, καθώς όπως τονίζουν οι εκπρόσωποι του, αντί να δοθεί προτεραιότητα ή έστω ισότιμη μεταχείριση στο τμήμα του ΒΟΑΚ που πάσχει περισσότερο από κάθε άλλη περιοχή, συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Χθες για το όλο θέμα ρωτήθηκε ο υπουργός Περβάλλοντος κ. Γ. Σταθάκης ο οποίος περιορίστηκε να παραπέμψει στο επικείμενο Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο της Κρήτης που θα γίνει από 20-21 Σεπτεμβρίου στο Ηράκλειο.

Αντίστοιχα με δηλώσεις του ο περιφερειάρχης κ. Στ. Αρναουτάκης ξεκαθάρισε ότι ο Βόρειος Οδικός Άξονας θα πρέπει να ξεκινάει από την Κίσαμο και να καταλήγει στη Σητεία. Όπως μάλιστα προανήγγειλε θα πρέπει να περιμένουμε τον επόμενο μήνα τα στελέχη του Υπουργείου Υποδομών που θα έρθουν στην Κρήτη πριν από το αναπτυξιακό συνέδριο όπου θα εξεταστεί το όλο θέμα. Στο μεταξύ οι φορείς του Λασιθίου σε όλους τους τόνους ξεκαθαρίζουν ότι είναι πρωτοφανές και τουλάχιστον απαράδεκτο το γεγονός ότι τα σχέδια του ΒΟΑΚ κόβονται στον ανατολικότερο νομό του νησιού, ο οποίος ουσιαστικά απομονώνεται σε σχέση με την υλοποίηση ενός τόσο κρίσιμου έργου και απολύτως ζωτικής σημασίας καταδικάζοντας την περιοχή σε συρρίκνωση και τον τόπο σε μαρασμό.

Όπως τονίζουν πρόκειται για ένα βαρύ αδικαιολόγητο και ασυγχώρητο λάθος που το υπουργείο οφείλει να το διορθώσει πριν είναι αργά. Αποσελέμης Στη σημερινή σύσκεψη που έχει προγραμματιστεί με πρωτοβουλία του δημάρχου Αγίου Νικολάου Αντώνη Ζερβού, αναμένεται να συζητηθούν και οι τελευταίες εξελίξεις στο επίμαχο θέμα του Αποσελέμη.

Όπως είναι γνωστό, τα έργα για την έξοδο του μετροπόντικα δίπλα από τη Μονή Βιδιανής έχουν «παγώσει», μετά τις έντονες αντιδράσεις του Δημάρχου Οροπεδίου Γ. Στεφανάκη, ο οποίος διεκδικεί να τηρηθούν οι πολιτικές δεσμεύσεις που είχαν δοθεί για την περιοχή του σε ότι αφορά στη χρηματοδότηση αρδευτικών έργων 15εκ ευρώ. Η υλοποίηση των έργων έχει ήδη εξασφαλίσει την έγκριση του Υπουργείου Υποδομών αλλά έχει κολλήσει στο υπουργείο Οικονομίας, από όπου αναμένεται το «πράσινο φως» για να προχωρήσουν.

Αυτό το οποίο ξεκαθαρίζει η κοινωνία του Δήμου Οροπεδίου είναι ότι η υλοποίηση του έργου του Αποσελέμη, προχώρησε με συγκεκριμένες προϋποθέσεις μέρος των οποίων ήταν και τα ανταποδοτικά έργα ως ελάχιστη αποκατάσταση της επιβάρυνσης που θα δεχτεί η περιοχή, αλλά και της συμβολής της στην κρίσιμη υπόθεση της υδροδότησης τριών Δήμων. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα αρδευτικά έργα τα οποία έχουν εξαγγελθεί από τον ίδιο τον πρωθυπουργό κ. Τσίπρα αποτελούν μια παρέμβαση ζωτικής σημασίας για την περιοχή, προκειμένου να αξιοποιηθεί το νερό της λιμνοδεξαμενής του Αγίου Γεωργίου το οποίο χάνεται, επειδή δεν υπάρχουν δίκτυα για να ποτίσουν οι αγρότες τη γη τους.

Χάνεται δηλαδή για την περιοχή, ένας τεράστιος φυσικός πλούτος ανεκμετάλλευτος, την ίδια ώρα που οι γύρω καλλιέργειες διψούν. Η εγκατάσταση των αρδευτικών δικτύων όχι μόνο θα ενισχύσει την ανάπτυξη των καλλιεργειών αλλά κυρίως θα μειώσει το κόστος παραγωγής. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η υποδομή αυτή αποτελεί ισχυρό κίνητρο για την τοπική ανάπτυξη και για τις συνθήκες διαβίωσης όσων ζουν και δραστηριοποιούνται επαγγελματικά στην περιοχή, αλλά και για όσους επιζητούν να επιστρέψουν σε αυτή.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η πλευρά του δήμου αντιμετωπίζει με μεγάλο προβληματισμό τα όσα διαμηνύει ο ΟΑΚ που επιχειρεί να συνδέσει άρρηκτα την τροφοδοσία του φράγματος τους επόμενους μήνες με τη συνέχιση των έργων που έχουν σταματήσει, διότι όπως ξεκαθαρίζει αυτό δεν πρόκειται να συμβεί. Όπως τονίζεται ο ποταμός Αποσελέμης τροφοδοτείται με φυσικό τρόπο από τα νερά του Οροπεδίου με υπόγεια φυσική σήραγγα.

Στελέχη του δήμου μάλιστα κάνουν λόγο για χειραγωγική διαχείριση του κρίσιμου αυτού θέματος από τον ΟΑΚ, ο οποίος επιχειρεί να δημιουργήσει ρήγματα στις σχέσεις τωνδήμων εντός και εκτός του Λασιθίου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται…