Αμετανόητοι: Συνεχίζουν να κλέβουν νερό από το φράγμα της Φανερωμένης
Ένα από τα σημεία κλοπής του νερού με παράνομη σύνδεση

Απίστευτο και όμως αληθινό! Ενώ έχει αποκαλυφθεί το σκάνδαλο για το πώς «έκαναν φτερά» 3 εκατ. κυβικά νερό από το φράγμα Φανερωμένης, σημαντικές ποσότητες νερού εξακολουθούν ακόμα και σήμερα να φεύγουν μέσα από το σύστημα των αγωγών της παράνομης σύνδεσης που πρόσφατα αποκαλύφθηκε από τα τεχνικά συνεργεία της Περιφέρειας Κρήτης!

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι συνεχίζεται ανενόχλητα η παράνομη λήψη νερού και μάλιστα αυτό συμβαίνει, ενώ γίνεται όλο και πιο εκρηκτικό το πρόβλημα με τις καλλιέργειες που θεωρητικά καλύπτονται αρδευτικά από το φράγμα και σε λίγο θα μείνουν χωρίς σταγόνα νερό.

Η κατάσταση αυτή έχει δημιουργήσει ένα εξαιρετικά φορτισμένο κλίμα στον Δήμο Φαιστού, που ζητά να εμπλακούν όλοι οι αρμόδιοι φορείς για να μπει φρένο στην παράνομη λήψη νερού από το φράγμα και να αποδοθούν ευθύνες.

Την ήδη τεταμένη κατάσταση πυροδοτεί ακόμα περισσότερο ένα έγγραφο της Τεχνικής Υπηρεσίας της Περιφέρειας που νίπτει τα χείρας της σε σχέση με την ευθύνη του φράγματος, γεγονός που, όπως τονίζει ο δήμαρχος Γ. Νικολιδάκης, τον εξωθεί να ζητήσει την παρέμβαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης για να ληφθούν μέτρα και να ξεκαθαριστεί η κατάσταση.

Είναι αδιανόητο να μην μπορούμε να περιφρουρήσουμε το νερό που υπάρχει στο φράγμα, τονίζει με δηλώσεις του στην «Π»  ο δήμαρχος Φαιστού Γρηγόρης Νικολιδάκης, ο οποίος συμπληρώνει ότι, εάν αυτό δε συμβεί, πώς θα ζητήσουμε την εκτροπή του Πλατύ Ποταμού και τι εχέγγυα θα δώσουμε ότι το νερό που θα λαμβάνεται θα φτάνει ακέραιο στον προορισμό του και δεν θα χάνεται σε παράνομες συνδέσεις;

Χωρίς φραγμό η παράνομη λήψη νερού

Κανένας φραγμός δεν έχει τεθεί στην παράνομη λήψη νερού από το φράγμα της Φανερωμένης που βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα της λειψυδρίας που μαστίζει τη Μεσαρά.

Το γεγονός αυτό πιστοποιείται από τις επίσημες μετρήσεις των ρολογιών που καταμετρούν το νερό που διοχετεύεται από το φράγμα, από όπου προκύπτει ότι οι ποσότητες που λαμβάνουν οι ΤΟΕΒ που δικαιούνται τη χρήση του είναι ξεκάθαρα λιγότερες από αυτές που καταμετρούνται ότι φεύγουν από το φράγμα.

Για την ακρίβεια, οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι σε εβδομαδιαία βάση υπάρχει μια απώλεια νερού που υπολογίζεται στα 50.000-60.000 κυβικά, τα οποία διοχετεύονται από το παράνομο δίκτυο που έχει εντοπιστεί.

Μάλιστα τα στοιχεία αυτά καταγράφονται και σε επίσημο έγγραφο που έχει στείλει η Επιτροπή Διαχείρισης του φράγματος προς την Περιφέρεια Κρήτης, με το οποίο ασκείται πίεση προκειμένου να προχωρήσει η έρευνα που έχει ξεκινήσει, να αξιολογηθούν τα ευρήματα των αγωγών που έχουν εντοπιστεί και φυσικά να σταματήσει η παράνομη λήψη νερού.

Παράλληλα τα μέλη της Επιτροπής Διαχείρισης του φράγματος ζητούν να διαλευκανθεί στην ουσία της η υπόθεση και να αποδοθούν οι ευθύνες στους υπεύθυνους, καθώς η κατάσταση που σήμερα υπάρχει στην περιοχή είναι χωρίς υπερβολή τραγική, λόγω της δραματικής πτώσης του υδροφόρου ορίζοντα.

Ωστόσο έγγραφο της Τεχνικής Υπηρεσίας της Περιφέρειας που ξεκαθαρίζει ότι δεν έχει την ευθύνη του φράγματος εξωθεί τον δήμαρχο Γ. Νικολιδάκη στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, προκειμένου να αποδοθεί δικαιοσύνη και να ληφθούν αποφάσεις για την προστασία του φράγματος, όπως χαρακτηριστικά σημειώνει.

Όλα αυτά συμβαίνουν σε μια εξαιρετικά δύσκολη χρονικά περίοδο, καθώς περιοχές όπως τα Μάταλα βουλιάζουν από κόσμο, ενώ την ίδια στιγμή έχει εκτοξευθεί η ζήτηση στα τουριστικά καταλύματα, με αποτέλεσμα οι ανάγκες για νερό να έχουν  απογειωθεί.

Από την πλευρά του ο Δήμος Φαιστού καταβάλλει μια τεράστια προσπάθεια να καλύψει τις ανάγκες που υπάρχουν με επιπλέον γεωτρήσεις νερού που δρομολογεί, όμως την ίδια στιγμή είναι διάχυτη η αγωνία σε σχέση με τις ποσότητες που έχουν απομείνει στους υπόγειους υδροφορείς οι οποίοι μέρα με τη μέρα δυστυχώς στερεύουν.