Λόγω λειψυδρίας: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο Δήμος Φαιστού

Νωρίς το μεσημέρι ο Δήμαρχος Φαιστού Γρηγόρης Νικολιδάκης κατέθεσε μήνυση κατά παντός υπευθύνου, αλλά και κατά του προέδρου του ΤΟΕΒ Τυμπακίου, αφού νωρίτερα,  αποκαλύφθηκε και μια τρίτη παράνομη σύνδεση, από τον κεντρικό αγωγό του φράγματος της Φανερωμένης δια μέσω της οποίας ακόμα και σήμερα (!) εξακολουθεί να αφαιρείται νερό το οποίο οδηγείται σε καλλιέργειες του Τυμπακίου.

Ο Δήμαρχος κ. Νικολοδάκης με δηλώσεις του στο Patris.gr τονίζει ότι συνιστά πρόκληση ότι ακόμα και σήμερα που έχει πάρει τόση έκταση  το σκάνδαλο υφαρπαγής του νερού, εξακολουθεί να αφαιρείται νερό από το φράγμα Φανερωμένης.

Και ο τρίτος αγωγός ( φωτογραφία) που εντοπίστηκε όπως και όλοι οι υπόλοιποι ήταν ενεργοί ενεργοί, με αποτέλεσμα να έχουν αφαιρεθεί τεράστιες  ποσότητες νερού από το φράγμα το οποίο θα στερηθούν ξηρικές καλλιέργειες που δεν έχουν άλλο τρόπο άρδευσης  με αποτέλεσμα να προκύπτει βαριά οικονομική βλάβη.

Ο 3ος αγωγός

Ο Δήμαρχος σημειώνει ότι με βάση τις εκτιμήσεις του, από τα στοιχεία της έρευνας του τεχνικού κλιμακίου που αποκάλυψε τις τρεις παράνομες συνδέσεις, μέσα σε ένα δίμηνο αφαιρέθηκαν 2 εκ. κυβικά νερού από το φράγμα.

Και μάλιστα όπως υποστηρίζει η παράνομη αφαίρεση του νερού δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει, καθώς όπως σημειώνει γίνεται κατ΄ επανάληψη την τελευταία 10ετία.

Στο μεταξύ η κατάσταση με τη δραματική συρρίκνωση των αποθεμάτων του υπόγειου υδροφορέα εξελίσσεται από το κακό στο χειρότερο.

Η κατάσταση αυτή, σημειώνει ο Δήμαρχος,  έχει ήδη από τα προηγούμενα χρόνια επηρεάσει αρνητικά την αγροτική παραγωγή, έχει περιορίσει τη διαθεσιμότητα και έχει υποβαθμίσει την ποιότητα του αρδευτικού νερού, υπονομεύει την ευρωστία του φυσικού περιβάλλοντος και επομένως λειτουργεί ως παράγοντας που θέτει σε κίνδυνο πολίτες, περιουσίες και φυσικό περιβάλλον.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η άντληση νερού από τις γεωτρήσεις πλέον γίνεται σε όλο και μεγαλύτερα βάθη που φτάνουν τα 150 μέτρα, με ότι αυτό συνεπάγεται…