Γαλλία – Δεύτερος γύρος των βουλευτικών εκλογών: 30.000 αστυνομικοί στους δρόμους

Ένα μήνα μετά την απόφαση του Εμανουέλ Μακρόν να διαλύσει την Εθνοσυνέλευση, οι Γάλλοι ψηφίζουν ξανά αυτήν την Κυριακή 7 Ιουλίου για να ορίσουν τους βουλευτές τους κατά τον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών. Οι εκτιμήσεις και τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν από τις 8 μ.μ.

Τα μάτια της διεθνούς διπλωματίας, στραμμένα στην Γαλλία σε μια ιστορική αναμέτρηση της ακροδεξιάς με τις μετριοπαθείς δυνάμεις.

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, το ακροδεξιό κόμμα της Μαρί Λεπέν με επικεφαλής τον Ζορντάν Μπαρντελά, δεν θα κερδίσει την απαιτούμενη πλειοψηφία. Ωστόσο, προκαλεί προβληματισμό και ανησυχία, όχι μόνο στη Γαλλία, αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη, το ενδεχόμενο επικράτησης του ακροδεξιού κόμματος. Ο Πρόεδρος Μακρόν, πάντως, έχει δεσμευτεί ότι ανεξαρτήτως αποτελέσματος θα παραμείνει Πρόεδρος μέχρι τη λήξη της θητείας του.

30.000 αστυνομικοί στους δρόμους

Αντιμέτωπος με τον κίνδυνο αναταραχής στο περιθώριο της εκλογικής νύχτας την Κυριακή, ο υπουργός Εσωτερικών, Ζεράλ Νταρμανίν , ανακοίνωσε την κινητοποίηση 30.000 αστυνομικών και χωροφυλάκων, συμπεριλαμβανομένων 5.000 στο Παρίσι και τα προάστια του. Μια «πολύ μεγάλη επιχείρηση» που πρέπει να εμποδίσει «τους ακροαριστερούς ή τους ακροδεξιούς να επωφεληθούν […] από αυτά τα αποτελέσματα για να δημιουργήσουν επεισόδια».


Οι αξιωματικοί επιβολής του νόμου περιπολούν στα οδοφράγματα των Ηλυσίων Πεδίων. Fabrizio Bensch / REUTERS

Όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα, η Μαρίν Λεπέν, ο Ζορντάν Μπαρντελά και το κόμμα τους θα μπουν σε μια νέα εποχή. Εάν αποκτήσουν την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών, δηλαδή 289 ή περισσότερες, θα είναι μια ιστορική νίκη για το εθνικιστικό και λαϊκιστικό κίνημα και ένα σεισμικό σοκ με απρόβλεπτες συνέπειες. Εάν αποτύχει, το RN θα μπορούσε να είναι το κίνημα που εξέλεξε τον μεγαλύτερο αριθμό βουλευτών, σε σύγκριση με την αριστερά και τον προεδρικό συνασπισμό.

Raphaël Glucksmann στη Le Figaro: «Το χάος είναι η νίκη του RN, όχι η απουσία πλειοψηφίας στη Συνέλευση»

Σε συνέντευξή του στη Le Figaro, ο ευρωβουλευτής του PS-Place Publique Raphaël Glucksmann επιβεβαίωσε αυτή την εβδομάδα ότι «κανένα άλλο κόμμα ή συνασπισμός δεν μπορεί να αποκτήσει την απόλυτη πλειοψηφία την Κυριακή εκτός από το RN».

«Το να προσποιείται το αντίθετο μπορεί σίγουρα να κινητοποιήσει την ακτιβιστική βάση κάποιου, αλλά έρχεται σε αντίθεση με την αλήθεια. (…) Το ερώτημα που αντιμετωπίζει ο καθένας από τώρα μέχρι τον δεύτερο γύρο είναι βασικό: θέλουμε, ναι ή όχι, να διοικήσει τη χώρα μας η οικογένεια Λεπέν;» αναρωτήθηκε.

Τα δύο τρίτα των ψηφοφόρων κινητοποιήθηκαν στον πρώτο γύρο, μια άνευ προηγουμένου συμμετοχή από το 1997

Θα κινητοποιηθούν ξανά οι Γάλλοι αυτή την Κυριακή; Στον πρώτο γύρο ήταν παρόντες στα εκλογικά τμήματα: το ποσοστό συμμετοχής έφτασε το 66,71%. Αυτό είναι ανήκουστο για βουλευτικές εκλογές από την προηγούμενη διάλυση της Εθνοσυνέλευσης, από τον Ζακ Σιράκ, το 1997.

Συγκριτικά, το ποσοστό συμμετοχής στις ευρωεκλογές στις αρχές Ιουνίου ήταν μόλις 51,49%.

ΠΗΓΗ: enikos.gr