Η περιοχή της λίμνης της Γενεύης βρίσκεται αντιμέτωπη με αυξανόμενες βίαιες ληστείες σε σπίτια πλούσιων κατοίκων, γεγονός που προκαλεί ανησυχία σε μία από τις πιο ασφαλείς και εύπορες περιοχές της Ελβετίας.
Οι Αρχές ενισχύουν τους ελέγχους, χρησιμοποιώντας κάμερες ασφαλείας, συστήματα αναγνώρισης πινακίδων και αυξημένη αστυνόμευση στα σύνορα με τη Γαλλία.
Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι δράστες μπαίνουν σε σπίτια ενώ οι ένοικοι βρίσκονται μέσα, τους απειλούν – ορισμένες φορές με όπλα – και αρπάζουν ρολόγια, κοσμήματα και άλλα αντικείμενα μεγάλης αξίας. Στη συνέχεια διαφεύγουν προς τη Γαλλία.
Μεταξύ των θυμάτων βρίσκονται τραπεζίτες, επιχειρηματίες και εύπορα στελέχη εταιρειών. Ενα από τα πιο γνωστά θύματα είναι ο τέσσερις φορές παγκόσμιος πρωταθλητής της Formula 1, Αλέν Προστ. Το σπίτι του κοντά στη Νιόν έγινε στόχος ληστών τον Μάιο, οι οποίοι τραυμάτισαν ένα μέλος της οικογένειάς του στο κεφάλι.
Σε άλλη περίπτωση, σύμφωνα με επιχειρηματία της Γενεύης, οι δράστες απήγαγαν ένα παιδί από την οικογένεια που είχαν ληστέψει και το άφησαν ελεύθερο λίγο πριν περάσουν στη Γαλλία.
Καταγράφηκαν 18 ληστείες
Πέρυσι καταγράφηκαν στη Γενεύη 18 τέτοιες ληστείες, έναντι 15 έναν χρόνο νωρίτερα, παρότι συνολικά οι ληστείες στην περιοχή μειώθηκαν κατά 20%.
Η αστυνομία εκτιμά ότι αρκετές από τις επιθέσεις συνδέονται με συμμορίες από τη νότια Γαλλία. Επτά περιστατικά αποδόθηκαν σε διαφορετικές ομάδες δραστών, μεταξύ των οποίων τέσσερις Σέρβοι και επτά Γάλλοι που ζουν στην περιοχή της Μασσαλίας.
Οι δράστες φαίνεται ότι επιλέγουν προσεκτικά τα θύματά τους. Σύμφωνα με την αστυνομία, αναζητούν πληροφορίες ακόμη και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου φωτογραφίες με ακριβά ρολόγια, κοσμήματα, αυτοκίνητα ή ταξίδια μπορούν να αποκαλύψουν τον πλούτο και τις συνήθειες ενός προσώπου.
Ζητούν αυστηρότερους ελέγχους στα σύνορα με τη Γαλλία
Η αύξηση των επιθέσεων έχει προκαλέσει συζήτηση για αυστηρότερους ελέγχους στα σύνορα με τη Γαλλία. Εξετάζεται επίσης η αύξηση των αστυνομικών και η καλύτερη πρόσβαση στις βάσεις δεδομένων με πινακίδες κυκλοφορίας.
Παράλληλα, πολιτικοί στη Γενεύη ζητούν να περιοριστεί η δημοσιοποίηση στοιχείων για αγοραπωλησίες ακινήτων, όπως τα ονόματα των αγοραστών και οι τιμές, καθώς θεωρούν ότι τέτοιες πληροφορίες μπορούν να βοηθήσουν εγκληματίες να εντοπίσουν σπίτια πλούσιων κατοίκων.
Σε ορισμένες εύπορες περιοχές έχουν ήδη αρχίσει να λαμβάνονται πρόσθετα μέτρα. Στο Βαντέβρ, έναν από τους πλουσιότερους δήμους της Γενεύης, σχεδιάζεται η εγκατάσταση καμερών και αυτόματων συστημάτων αναγνώρισης πινακίδων στις εισόδους της περιοχής.
Πηγή: FT
