Μια ξεχασμένη καρτ ποστάλ και ο μοναχικός θάνατος του στρατιώτη στην Κρήτη του 1907…

 

Μια ξεχασμένη καρτ ποστάλ, ο θάνατος ενός στρατιώτη και η έρευνα που έγινε για να εντοπιστεί και να ειδοποιηθούν οι οικείοι του. Θα μπορούσε να είναι ο τίτλος μιας ταινίας, ενός βιβλίου, αλλά είναι μια αληθινή ιστορία που είναι…θαμμένη στο νεκροταφείο του Αγίου Κωνσταντίνου!

Ήταν 1908 , οι αγγλικές και άλλες  ξένες δυνάμεις είναι ακόμη στην Κρήτη, εγγυώνται την ανεξαρτησία της Κρητικής Πολιτείας. Τότε στάλθηκε μια κάρτα από την Κρήτη με εικόνα από το νεκροταφείο του Αγίου Κωνσταντίνου στο Ηράκλειο. Η κάρτα εστάλη από τον Άγγλο στρατιώτη ονόματι Σιντ.

Το κείμενο στην κάρτα έχει ως εξής: «Τραβήχτηκε αμέσως μετά από μια κηδεία. Μια άλλη άποψη του νεκροταφείου μας. Ο άντρας που θάφτηκε όταν ελήφθη αυτό, ήταν στο νοσοκομείο μαζί μου και πέθανε από ελονοσιακό πυρετό μετά από ασθένεια 5 ημερών και κανείς δεν ήξερε ποιοι ήταν οι άνθρωποί του,  Σιντ»

Ποιος ήταν τελικά εκείνος ο στρατιώτης που θάφτηκε στο νεκροταφείο του Ηρακλείου στον οποίο αναφερόταν ο επιστολογράφος;  Στην έρευνα που ακολούθησε προέκυψε ότι 3 στρατιώτες – μέλη του 1/Royal Inniskilling Fusiliers πέθαναν ενώ το Τάγμα στάθμευε στην Κρήτη μεταξύ Φεβρουαρίου 1907 και Φεβρουαρίου 1908. Δεδομένου ότι η πλειοψηφία των Βρετανών στρατιωτών που πέθαναν κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στην Κρήτη, ασθένησαν , αλλά τα διαθέσιμα αρχεία δεν είναι τόσο λεπτομερή. Και είναι σχεδόν αδύνατο να προσδιοριστεί ποιος ήταν αυτός που αναφέρεται στην καρτ ποστάλ. Τα μνημεία στο βρετανικό στρατιωτικό νεκροταφείο  Αγίους Κωνσταντίνου και Ελένης Ηρακλείου δείχνουν όμως ότι ο εκλιπών είναι ένας από τους εξής:

Private J. Reid  ,   No. 8733   ,  Died 13th July 1907  ,Age 19  C Company

Corporal A.E. Smith,     No. 4564,Died 2nd October 1907,Age 32  , C Company

Private R. Truesdale    No. 8730     Died 9th August 1907       Age 19   C Company

Ας ελπίσουμε ότι κάποιος τελικά ανακάλυψε ποιοι ήταν οι άνθρωποί του και τους ενημέρωσε ανάλογα.

 

 

Επιμέλεια Κώστας Μπογδανίδης

ΠΗΓΗ The British in Crete, 1896 to 1913.