Το λάθος με τους φακούς επαφής που κάνουν χιλιάδες άνθρωποι κάθε βράδυ

Φαίνεται αθώο. Μερικές φορές μάλιστα συμβαίνει κατά λάθος, όταν αποκοιμηθούμε στον καναπέ ή ξεχάσουμε να αφαιρέσουμε τους φακούς πριν πέσουμε για ύπνο.

Όμως οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η συνήθεια αυτή μπορεί να αυξήσει σημαντικά τον κίνδυνο προβλημάτων στα μάτια.

Οι φακοί επαφής έχουν σχεδιαστεί για να χρησιμοποιούνται κατά τη διάρκεια της ημέρας, όταν τα μάτια είναι ανοιχτά και οξυγονώνονται φυσιολογικά. Κατά τη διάρκεια του ύπνου όμως οι συνθήκες αλλάζουν.

Ο κερατοειδής χιτώνας – το διαφανές εξωτερικό τμήμα του ματιού – δεν διαθέτει αιμοφόρα αγγεία. Παίρνει το οξυγόνο που χρειάζεται απευθείας από τον αέρα. Όταν κλείνουμε τα μάτια και υπάρχει ένας φακός επαφής πάνω στην επιφάνειά του, η παροχή οξυγόνου μειώνεται ακόμη περισσότερο.

Τι συμβαίνει όταν κοιμόμαστε με φακούς

Το βασικό πρόβλημα δεν είναι ότι θα ξυπνήσουμε με ελαφρά ενόχληση ή ξηροφθαλμία.

Οι οφθαλμίατροι επισημαίνουν ότι ο ύπνος με φακούς επαφής μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο:

  • ερεθισμών
  • φλεγμονών
  • μικροτραυματισμών στον κερατοειδή
  • οφθαλμικών λοιμώξεων

Και όσο περισσότερες φορές επαναλαμβάνεται η συνήθεια, τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος.

«Μία φορά δεν πειράζει»;

Πολλοί άνθρωποι έχουν αποκοιμηθεί κατά λάθος φορώντας τους φακούς τους και δεν αντιμετώπισαν κανένα πρόβλημα.

Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι η πρακτική είναι ασφαλής.

Το γεγονός ότι κάποιος δεν είχε επιπλοκές μία ή δέκα φορές δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να εμφανιστεί πρόβλημα την επόμενη.

Οι ειδικοί συγκρίνουν συχνά την κατάσταση με άλλες συνήθειες που αυξάνουν τον κίνδυνο χωρίς να προκαλούν απαραίτητα άμεση βλάβη κάθε φορά.

Υπάρχουν εξαιρέσεις;

Ορισμένοι φακοί έχουν σχεδιαστεί ειδικά για παρατεταμένη χρήση και μπορούν, υπό προϋποθέσεις και με τη σύμφωνη γνώμη οφθαλμιάτρου, να φοριούνται και κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Αυτό όμως δεν ισχύει για τους περισσότερους φακούς που χρησιμοποιούνται καθημερινά.

Γι’ αυτό οι οδηγίες του κατασκευαστή και οι συμβουλές του οφθαλμιάτρου είναι ιδιαίτερα σημαντικές.

Τι πρέπει να κάνετε αν ξυπνήσετε με τους φακούς

Αν αποκοιμηθείτε φορώντας φακούς επαφής, μην προσπαθήσετε να τους αφαιρέσετε αμέσως αν τα μάτια σας είναι ξηρά.

Καλό είναι:

  • να ανοιγοκλείσετε μερικές φορές τα μάτια
  • να χρησιμοποιήσετε τεχνητά δάκρυα αν χρειάζεται
  • να περιμένετε λίγα λεπτά πριν τους αφαιρέσετε
  • Αν εμφανιστεί πόνος, κοκκίνισμα ή θολή όραση, χρειάζεται επικοινωνία με οφθαλμίατρο.

Το συμπέρασμα

Ο ύπνος με φακούς επαφής είναι μία από εκείνες τις συνήθειες που πολλοί θεωρούν ακίνδυνες. Στην πραγματικότητα όμως μπορεί να αυξήσει σημαντικά τον κίνδυνο ερεθισμών και λοιμώξεων στα μάτια.

Ακόμη κι αν συμβεί περιστασιακά χωρίς συνέπειες, οι ειδικοί συμφωνούν σε ένα πράγμα: οι φακοί επαφής και ο ύπνος δεν είναι καλός συνδυασμός.