Ροή ειδήσεων
Τρίτη, 17 Σεπτεμβρίου 2024
Γιορτάζουν: Σοφιανός, Πίστη, Ελπίδα, Αγάπιος, Σοφιάννα, Αγαθοκλής, Ολιβιανός, Παντολέων, Πηλεύς
26°
Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ
Τα κύτταρα του εγκεφάλου κάνουν «επανεκκίνηση» στον ύπνο

Ο καλός ύπνος το βράδυ είναι σημαντικός για τη δημιουργία νέων αναμνήσεων, επειδή οι νευρώνες που τις αποθηκεύουν την ημέρα κάνουν επανεκκίνηση στη διάρκειά του, αναφέρει νέα έρευνα.

Ο μηχανισμός αυτός επιτρέπει στον εγκέφαλο να ξαναχρησιμοποιεί τους ίδιους νευρώνες για να αποθηκεύσει νέες αναμνήσεις την επόμενη μέρα, γράφουν οι επιστήμονες στο περιοδικό Science.Την έρευνα πραγματοποίησαν ερευνητές από το Cornell University στη Νέα Υόρκη. Η όλη διαδικασία περιστρέφεται γύρω από τον ιππόκαμπο, την δομή του εγκεφάλου που παίζει σημαντικό ρόλο στη δημιουργία της μνήμης.

Όταν μαθαίνουμε κάτι καινούργιο ή αποκτάμε μια νέα εμπειρία, ενεργοποιούνται νευρώνες στον ιππόκαμπο για να την αποθηκεύσουν ως ανάμνηση. Οι ίδιοι νευρώνες επαναλαμβάνουν την ίδια δραστηριότητα στη διάρκεια του ύπνου, μεταφέροντας τις αναμνήσεις της ημέρας σε μία μεγαλύτερη περιοχή του εγκεφάλου, τον εγκεφαλικό φλοιό.

Οι ερευνητές όμως ήθελαν να μάθουν γιατί δεν επέρχεται κορεσμός στην μαθησιακή ικανότητα των νευρώνων του ιπποκάμπου, αφού αυτή είναι μια καθημερινή διαδικασία.

Στην έρευνά τους χρησιμοποίησαν ποντίκια, στον ιππόκαμπο των οποίων εμφύτευσαν ηλεκτρόδια. Καταγράφοντας την ηλεκτρική δραστηριότητα του ιπποκάμπου ανακάλυψαν ότι κάθε βράδυ τα κύτταρά του αδρανοποιούνταν μόλις μετέφεραν τις νέες αναμνήσεις στον εγκεφαλικό φλοιό. Ύστερα ενεργοποιούνταν εκ νέου.

Το φαινόμενο αυτό παρατηρήθηκε σε δύο περιοχές του ιπποκάμπου (τις περιοχές CA1 και CA3), ενώ φαίνεται ότι ρυθμίζεται από τη δραστηριότητα μιας τρίτης περιοχής που λέγεται CA2 και βρίσκεται ανάμεσά τους.

Τα ευρήματα αυτά δείχνουν ότι ο εγκέφαλος έχει παράλληλα κυκλώματα που ρυθμίζονται από δύο τύπους νευρώνων. Το ένα κύκλωμα ρυθμίζει τη μνήμη και το άλλο επιτρέπει στη μνήμη να αδρανοποιείται.

Οι ερευνητές ελπίζουν ότι τα νέα ευρήματα θα ανοίξουν νέους δρόμους στην αντιμετώπιση προβλημάτων που δημιουργούν οι ανεπιθύμητες αναμνήσεις, όπως η διαταραχή μετατραυματικού στρες (PTSD). Μπορεί επίσης να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση διαταραχών που πλήττουν τη μνήμη, όπως η νόσος Αλτσχάιμερ.

Πηγή: iatronet.gr