Παρβοϊός: Το σύμπτωμα που προδίδει τη νόσηση από τον ιό – Τι πρέπει να προσέξετε

Ανησυχία έχει προκαλέσει ο θάνατος ενός κοριτσιού, μόλις 2,5 ετών, στη Θεσσαλονίκη, από οξεία μυοκαρδίτιδα που προκλήθηκε μετά από λοίμωξη από παρβοϊό.

Όπως ανέφερε έγγραφο του ΕΟΔΥ, που κοινοποιήθηκε στους Ιατρικούς Συλλόγους όλης της χώρας με ημερομηνία 1 Μαΐου, σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης καταγράφηκαν ακόμα 11 κρούσματα που σχετίζονται με τον παιδικό σταθμό που πήγαινε η μικρή.

Παρβοϊός: Το ξεχωριστό σύμπτωμα

Όπως είχε πει ο παιδίατρος Μάριος Ανδρέου στον ΣΚΑΪ, ο παρβοϊός είναι ένας ιός που υπάρχει εδώ και χρόνια και εμφανίζει συμπτώματα σαν και αυτά της ήπιας λοίμωξης.

“Είναι ένας ιός που υπάρχει εδώ και χιλιάδες χρόνια, δεν είναι κάτι καινούργιο. Πάντα βλέπαμε παρβοϊούς και πάντα βλέπαμε τη λεγόμενη πέμπτη νόσο. Ιλαρά, ερυθρά, ανεμοβλογιά, οστρακιά, είχαμε και την πέμπτη νόσο που οφειλόταν σε αυτόν τον ιό. Σε έναν ιό κυτταροτοξικό, Β19, έτσι λέγεται.

Όταν κολλήσει κάποιο άτομο, 1 με 2 εβδομάδες παρουσιάζει μια ήπια λοίμωξη, σαν ένα κοινό κρυολόγημα – μυαλγία, πονοκέφαλο. Αυτό που κάνει πιο χαρακτηριστικό είναι ότι βγάζει ένα εξάνθημα στο πρόσωπο σαν να έχω δεχθεί μια έντονη σφαλιάρα, ένα ράπισμα”, είχε πει ο κ. Ανδρέου.

Είχε εξηγήσει πως όταν εμφανίζεται το εξάνθημα στο παιδί, πλέον δεν μεταδίδει το νόσημα, αλλά το έχει μεταδώσει πριν.

Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτή τη στιγμή έχουμε αντισώματα της τάξης του 60% που σημαίνει πως όλος ο ενήλικος πληθυσμός μπορεί να το έχει περάσει. Ωστόσο ένα ποσοστό 20%- 30%, κυρίως γυναικών δεν το έχει περάσει.

Παρβοϊός: Οι επιπλοκές που μπορεί να δημιουργήσει

Ο κ. Ανδρέου είχε σημειώσει πως ο παρβοϊός μπορεί να κάνει κάποιες επιπλοκές, σε σπάνιες, όμως, περιπτώσεις.

“Προσβάλλει τις αρθρώσεις κυρίως στους ενήλικες και μπορεί να κάνει αρθρίτιδα. Ο ιός χτυπά τους πάντες. Σε σπάνιες περιπτώσεις κάνει καρδίτιδα, όπως όλες οι ιώσεις. Δεν υπάρχει ιός που να μην προσβάλει το μυοκάρδιο. Όταν υπάρχουν και άλλες συνλοιμώξεις, ο ιός βρίσκει ευκαιρία και κάνει μεγαλύτερη ζημιά”, είχε εξηγήσει.

Ειδικά για τις έγκυες ο κίνδυνος είναι λίγο μεγαλύτερος.

“Αυτό που θέλω να ενημερώσω είναι ότι προσβάλει τις έγκυες γυναίκες. Οι έγκυες όταν προσβληθούν στο πρώτο, δεύτερο ή τον τρίτο τρίμηνο ή θα κάνουν βαριά αναιμία ή μπορεί να γεννηθεί νεκρό το μωρό. Μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στη μετέπειτα ζωή μου”, είχε τονίσει και πρόσθεσε πως δεν υπάρχει εμβόλιο.