Καλοκαίρι τουρισμός αεροδιακομιδές και συνεχώς γεμάτες εντατικές

Μέσα στην τουριστική περίοδο οι ανάγκες αυξάνονται και είναι σύνηθες τα κρεβάτια εντατικής που υπάρχουν στις δομές υγείας της Κρήτης, να μην μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες του νησιού.

Όχι γιατί δεν υπάρχουν κλίνες , αλλά γιατί δεν διαθέτουν το απαιτούμενο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό να τις λειτουργήσει.
Σήμερα στο Βενιζέλειο και το ΠΑΓΝΗ, 10 κρεβάτια κρίσιμα για τη νοσηλεία βαριά ασθενών, είναι κλειστά.

Η Μονάδα του ΠΑΓΝΗ έχει 60 νοσηλευτές, ενώ χρειάζεται επιπλέον 21 άτομα.

Το τμήμα είχε 20 γιατρούς και έχει μείνει με 14, στους οποίους συμπεριλαμβάνεται μια συνταξιούχος που πήρε παράταση για 1 χρόνο.
Πολλοί προτίμησαν να παραιτηθούν, αφού στον ιδιωτικό τομέα και δη του εξωτερικού, εξασφαλίζουν πολλαπλάσιους μισθούς.
Έτσι το νοσοκομείο μπορεί να έχει συνολικά 27 κρεβάτια Εντατικής, αλλά λειτουργούν συνήθως τα 20 ή και 1-2 επιπλέον.

Στο Βενιζέλειο ο παραιτηθείς τον Απρίλιο διευθυντής της Μονάδας Ανέστης Κιούλπαλης είχε επισημάνει ότι το νοσοκομείο έχει 15 κλίνες Εντατικής, όμως οι 3 είναι κλειστές .

Ο λόγος είναι και πάλι, οι ελλείψεις σε γιατρούς και νοσηλευτές.

«Είναι προφανές ότι δεν αρκεί να διαθέτεις κρεβάτια και εξοπλισμό εντατικής αν δεν έχεις προσωπικό να τα λειτουργήσεις», είπε ,σημειώνοντας ότι οι ανάγκες πολλαπλασιάζονται τους μήνες του καλοκαιριού λόγω των τουριστών.

Επιπλέον ,στην Κρήτη γίνονται διακομιδές ασθενών και από γειτονικά νησιά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει δώσει ο πρόεδρος Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ Δημήτρης Βρύσαλης, στην Κρήτη 18 κρεβάτια Εντατικής είναι κλειστά .

Σε όλη την Ελλάδα τα κρεβάτια εντατικής αυξήθηκαν λόγω της πανδημίας και έφθασαν τα 1000,ωστόσο σχεδόν τα 90 από αυτά είναι εκτός λειτουργίας, ελλείψει προσωπικού .