Ασθενής

Συγκλονιστική είναι η μαρτυρία της 26χρονης Ηρακλειώτισσας που διαγνώστηκε θετική στον κορωναϊό. Αποκαλύπτει πως όλα ξεκίνησαν όταν διαπίστωσε ότι έχασε την όσφρηση και τη γεύση της!

Και εκείνες τις πρώτες ημέρες η απώλεια γεύσης και όσφρησης δεν ήταν γνωστό ότι αποτελούν συμπτώματα covid-19 για όσους έχουν προσβληθεί από τον ιό Sars-Cov-2.

“Το βράδυ της 8ης Μαρτίου ήμουν έξω για φαγητό και τότε συνειδητοποίησα ότι δεν είχα γεύση. Την επόμενη ημέρα διαπίστωσα ότι δεν είχα ούτε όσφρηση. Πήγα να βάλω κολόνια και δε μύριζα τίποτα, έλουζα τα μαλλιά μου και δεν ένιωθα μυρωδιά” – είπε η νεαρή κοπέλα, διηγούμενη στο Cretalive και την Κατερίνα Παντινάκη πώς ξεκίνησαν όλα!

Στις 9 Μαρτίου ξεκίνησε και ένα “μπούκωμα” στη μύτη και κάπως έτσι υπέθεσε πως μάλλον περνούσε κάποια απλή ίωση που είχε επηρεάσει τη γεύση και την όσφρησή της.

Όχι κάτι που δεν είχε ξαναβιώσει – έστω κι αν δεν ήταν στον ίδιο βαθμό. Την επόμενη ημέρα τρώγοντας σοκολάτα, διαπίστωσε ότι … είτε έτρωγε σοκολάτα, είτε βραστή πατάτα … ένα και το αυτό! “Το ανέφερα στον πατέρα μου, δεν πήρα τηλέφωνο γιατρό όμως. Δεν είχε ξεσπάσει καν ο χαμός για τον κοροναϊό ακόμη” – εξηγεί.

Δύο μέρες αργότερα, το βράδυ της Πέμπτης 12 Μαρτίυ πληροφορείται τα “νέα”: Άτομο που είχε επισκεφθεί στις 10 του μήνα, την εταιρεία στην οποία εργάζεται, είχε βρεθεί θετικό στον κοροναϊό.

Η ίδια δεν είχε έρθει σε επαφή με το πρόσωπο αυτό, ενώ ταυτόχρονα η εταιρεία στην οποία εργάζεται, ήδη από τις 9 του μήνα είχε λάβει προληπτικά μέτρα, χωρίζοντας τους εργαζόμενους σε γκρουπ, προκειμένου να εργάζονται εκ περιτροπής από το σπίτι και το χώρο εργασίας αντίστοιχα.

Ως τις 13 Μαρτίου, η 26χρονη θεωρούσε ότι περνούσε μια ίωση, κι αυτή “στο πόδι”. Συνάντησε φίλους της, πήγε στα μαγαζιά, στο σούπερ μάρκετ…

Δεν ήταν καν στο μυαλό μας ακόμη οι απαγορεύσεις και τα μέτρα που είναι σήμερα σε ισχύ. Το “κλειδί” της υπόθεσης έμελε να είναι η δυνατότητα που παρείχε στους εργαζόμενούς της η εταιρεία που εργάζεται η νεαρή κοπέλα να εξεταστούν για κοροναϊό, είτε είχαν έρθει με τον επισκέπτη-κρούσμα είτε όχι.

“Δεν χάνω τίποτα”, σκέφτηκε με λίγα λόγια η 26χρονη και στις 13 Μαρτίου μετέβη στο Ερρίκος Ντυνάν, όπου – σε εξωτερικό χώρο – υποβλήθηκε στο τεστ, κατά το οποίο ελήφθη επίχρισμα σιέλου από το φάρυγγα. Από εκείνη τη στιγμή και έχοντας συνειδητοποιήσει ότι “έκανε” δέκατα – έστω οριακά πάνω από 37 – αποφάσισε, με αίσθημα υπευθυνότητας, την αυτο-απομόνωση, μέχρι τουλάχιστον να βγουν τα αποτελέσματα του τεστ.

Τα αποτελέσματα καθυστέρησαν και τελικά έλαβε το επίμαχο τηλεφώνημα από το νοσοκομείο, την Πέμπτη 19 Μαρτίου: “Είστε θετική στον κοροναϊό” – άκουσε και δεν μπορούσε να το πιστέψει!

“Αφότου κλείσαμε το τηλέφωνο, τους ξαναπήρα. “Δεν είναι δυνατόν, θα έχει γίνει λάθος” “ – είπε, καθώς δεν ένιωθε κάτι … τόσο μεγάλο! “Για μια ώρα έπαθα πανικό, γιατί είχα ακούσει πάρα πολλά. Νόμιζα ότι το παθαίνεις … και πεθαίνεις!” – διηγείται η νεαρή Ηρακλειώτισσα, η οποία διαπίστωσε, με τον δύσκολο τρόπο, ότι “οι νέοι το περνάνε ήπια”.

Ακολουθεί πιστά τις οδηγίες που της δόθηκαν τηλεφωνικά από τον ΕΟΔΥ, καταναλώνει φρούτα, κρέας και υγρά, ενώ δεν ακολουθεί φαρμακευτική αγωγή, παρά μόνο ένα ήπιο παυσίπονο κι αυτό … όχι “για ψύλλου πήδημα”.

Μετά το πρώτο σοκ που υπέστη ακούγοντας ότι είναι θετική στον κοροναϊό, έπρεπε να μιλήσει στην οικογένειά της. “Στην αρχή έπαθαν πανικό, οι γονείς μου, ο αδερφός μου και οι γονείς του φίλου μου” – αναφέρει η κοπέλα. Μάλιστα ο πατέρας της κάλεσε κι ο ίδιος στο “Ερρίκος Ντυνάν” για να ακούσει με τα αυτιά του το αποτέλεσμα της εξέτασης της κόρης του.

Πάντως η ίδια  αισθανόταν σχετικά καλά και αυτό μετέφερε στην οικογένειά της τηλεφωνικά: “Είμαι καλά, δε νιώθω κάτι που δεν έχω ξανανιώσει”. “Το σύμπτωμα της δύσπνοιας δεν το ένιωσα ποτέ” – λέει η 26χρονη, και αυτό θα ήταν ένα θέμα που σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ πρέπει να κινητοποιήσει έναν ασθενή και να μεταβεί στο νοσοκομείο.

“Το περνάω με ένα ήπιο βήχα, δέκατα ως 37,3, με εξαίρεση την Πέμπτη που όντας σε πανικό ανέβασα 37.5. Είχα πονόλαιμο, πονοκέφαλο και μια μικρή κακουχία” – λέει περιγράφοντας τα συμπτώματα που αντιμετωπίζει. Η περασμένη Κυριακή ήταν για εκείνη η πιο δύσκολη ημέρα, ενώ το peak της ασθένειας εντοπίζεται μεταξύ της 5ης και της 8ης ημέρας από την εκδήλωση του πρώτου συμπτώματος. Από χθες, Τρίτη, είναι σε σχετικά καλή κατάσταση και επανήλθε στη δουλειά – φυσικά με τηλε-εργασία.

Αυστηρή καραντίνα Από την επόμενη ημέρα κιόλας, μετά τα αποτελέσματα της εξέτασης, τα έβαλε κάτω και τα “ζύγισε”. Συνειδητοποίησε ότι έπρεπε να συνεχίσει την αυστηρή απομόνωση, τόσο η ίδια όσο και ο φίλος της. Δεν βγαίνουν από το σπίτι, ενώ αν χρειάζονται οτιδήποτε, κάποιος το αγοράζει για εκείνους και τους το αφήνει έξω από το σπίτι για να το παραλάβουν εκείνοι κατόπιν.

“Έχω ενημερώσει τους φίλους μου και τους συναδέλφους μου, είναι όλοι καλά. Έπαθαν σοκ όταν τους το είπα, αλλά τους ενημέρωσα και για να συνειδητοποιήσουν ότι μπορεί να είσαι ασυμπτωματικός και να έχεις τον ιό” – αναφέρει η 26χρονη Ηρακλειώτισσα.