Μετράμε αντίστροφα!

Εκδήλωση για τα 80 χρόνια.

Δείτε το σχετικό video

Η Υγεία στα “καλύτερά” της: Μια ώρα εφημερία πληρώνεται… λιγότερο από έναν καφέ – “Προτείνω στους ειδικευόμενους να αφήσουν την Ιατρική και να γίνουν Μητροπολίτες”
Οι ειδικευόμενοι κλείνουν όλες τις «τρύπες» του ΕΣΥ και πληρώνονται 3 ευρώ την ώρα (μεικτά) για εφημερίες

Αντιμέτωποι με συνθήκες ακραίας εργασιακής εξάντλησης βρίσκονται οι ειδικευόμενοι γιατροί και στην Κρήτη.

Δουλεύουν έως και 80 ώρες την εβδομάδα, ενώ η ευρωπαϊκή οδηγία ορίζει 48ωρη εργασία, αμείβονται με περίπου 1.200 ευρώ τον μήνα και η ωριαία αποζημίωση της εφημερίας τους φθάνει στο εξευτελιστικό ποσό των 3 ευρώ μεικτά.

Τα στοιχεία της πρώτης πανευρωπαϊκής μελέτης “REST-JD Report 2025”, που συνέταξε η Ευρωπαϊκή Ένωση Νέων Γιατρών, αποτυπώνουν μια ζοφερή πραγματικότητα, η οποία στην Ελλάδα λαμβάνει εκρηκτικές διαστάσεις λόγω των χρόνιων παθογενειών του ΕΣΥ.

Η εκτενής έρευνα, η οποία βασίστηκε σε 6.165 απαντήσεις νέων λειτουργών της Υγείας από 26 ευρωπαϊκές χώρες και ανέλυσε διεξοδικά τα δεδομένα 19 εξ αυτών, καταδεικνύει ότι η υπέρβαση των νόμιμων ορίων εργασίας δεν αποτελεί ένα τυχαίο ή μεμονωμένο περιστατικό.

Αντίθετα, αποτελεί δομικό και συστηματικό χαρακτηριστικό των συστημάτων Υγείας.

Ωστόσο, η κατάσταση στην Ελλάδα εμφανίζεται ιδιαίτερα επιβαρυμένη, με τις καταγγελίες των νοσοκομειακών γιατρών να στρέφονται ευθέως κατά της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας.

Οι εκπρόσωποι των ειδικευομένων στη χώρα μας υπογραμμίζουν ότι το Υπουργείο Υγείας καταπατά συστηματικά κάθε νόμιμο δικαίωμα των γιατρών, που βρίσκονται στο στάδιο της εκπαίδευσης.

Η ανάγκη κάλυψης των τεράστιων κενών στα δημόσια νοσοκομεία έχει μετατρέψει τους νέους επιστήμονες σε αναλώσιμο εργατικό δυναμικό, εξαναγκάζοντάς τους σε ατελείωτες εφημερίες χωρίς την προβλεπόμενη ανάπαυση.

Το γεγονός αυτό θέτει σε άμεσο κίνδυνο τόσο τη δική τους σωματική και ψυχική υγεία, όσο και την ίδια την ασφάλεια των ασθενών.

Ευρωπαϊκός μέσος όρος: 57 ώρες την εβδομάδα στους «Διαδρόμους»

Σε επίπεδο Ευρώπης, η καθημερινότητα στα νοσοκομεία μεταφράζεται σε έναν διαρκή μαραθώνιο.

Οι 48 νόμιμες ώρες γίνονται 70-80

Με 72 ώρες εργασίας την εβδομάδα, η Ελλάδα «κατακτά» την πρώτη θέση στη λίστα με τις χώρες όπου οι ειδικευόμενοι ταλαιπωρούνται περισσότερο, ξεπερνώντας κατά πολύ τόσο τον ευρωπαϊκό μέσο όρο που είναι 57 ώρες, όσο και το νόμιμο όριο των 48 ωρών που ορίζει η ευρωπαϊκή οδηγία.

Η Ελλάδα συγκαταλέγεται επίσης στις χώρες με τις λιγότερες ημέρες ρεπό μηνιαίως, όπου καταγράφονται 4-5 ημέρες ανάπαυσης.

Κατά μέσο όρο, οι ειδικευόμενοι δηλώνουν ότι εργάζονται 57 ώρες την εβδομάδα. Το νούμερο αυτό ξεπερνά κατά 17 ολόκληρες ώρες τον τυπικό συμβατικό μέσο όρο των 40 ωρών, ενώ βρίσκεται 9 ώρες πάνω από το απόλυτο ανώτατο όριο των 48 ωρών που ορίζει ρητά η Ευρωπαϊκή Οδηγία για τον χρόνο εργασίας.

Η υπέρβαση αυτή δεν αφορά μια ισχνή μειοψηφία, αλλά τη συντριπτική πλειονότητα των νέων γιατρών. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της μελέτης:

  • Το 71% των ειδικευόμενων γιατρών υπερβαίνει το νόμιμο όριο των 48 ωρών εργασίας σε εβδομαδιαία βάση.
  • Το 20% (ένας στους πέντε νέους γιατρούς) αναγκάζεται να εργάζεται περισσότερες από 70 ώρες την εβδομάδα.
  • Το 10% των ερωτηθέντων ξεπερνά το εξωπραγματικό όριο των 80 ωρών εβδομαδιαίας απασχόλησης.

Στην Ελλάδα, το φαινόμενο της απλήρωτης και εξαντλητικής υπερεργασίας τροφοδοτεί ένα διαρκές κύμα φυγής των νέων επιστημόνων στο εξωτερικό, απογυμνώνοντας περαιτέρω τα νοσοκομεία.

Οι νοσοκομειακοί γιατροί ζητούν την άμεση συμμόρφωση του Υπουργείου Υγείας με τις ευρωπαϊκές οδηγίες, την πραγματοποίηση μαζικών προσλήψεων μόνιμου προσωπικού και τον σεβασμό των ανθρώπινων ορίων αντοχής τους, τονίζοντας ότι η ανοχή απέναντι στην υποβάθμιση του λειτουργήματός τους έχει πλέον εξαντληθεί.

Κλείνουν όλες τις «τρύπες» του ΕΣΥ

Για τις άθλιες συνθήκες εργασίας των ειδικευόμενων στα νοσοκομεία της Κρήτης, μίλησε στην «Π» ο πρόεδρος της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ Ηρακλείου, Αλέξανδρος Καφετζάκης, υπογραμμίζοντας ότι «για αυτό τον λόγο οι γιατροί φεύγουν μαζικά στο εξωτερικό».

Αλέξανδρος Καφετζάκης

Είπε ότι το «κυρίαρχο ζητούμενο θα έπρεπε να είναι η εκπαίδευσή τους, αυτό όμως που συμβαίνει είναι ότι κλείνουν όλες τις «τρύπες» του συστήματος Υγείας, γιατί δεν υπάρχει άλλος να τα καλύψει».

Στο ερώτημα τι προτείνει στους νέους γιατρούς, απάντησε…: «Να γίνουν Μητροπολίτες…».

Το σχόλιο σχετίζεται με την απόφαση του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών να αυξηθούν ως 95% αποδοχές της ανώτατης εκκλησιαστικής ιεραρχίας.

Ακόμη μεγαλύτερη είναι η διαφορά για τους Μητροπολίτες. Οι σημερινές μεικτές αποδοχές τους κυμαίνονταν από 2.400 έως 2.475 ευρώ μηνιαίως. Με την αύξηση στις 4.671,90 ευρώ, η αναπροσαρμογή φτάνει από 88,8% έως 94,65%. Ουσιαστικά, οι αποδοχές των Μητροπολιτών σχεδόν διπλασιάζονται και εξισώνονται με εκείνες του Αρχιεπισκόπου.

Καθηγήτρια Εντατικής: «Εξευτελιστικά τα 3 ευρώ μεικτά για τις εφημερίες των ειδικευόμενων»

Ευμορφία Κονδύλη

Αντίστοιχο σχόλιο έγραψε και η διευθύντρια της Εντατικής Μονάδας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, καθηγήτρια Εντατικής Ιατρικής Ευμορφία Κονδύλη, επισημαίνοντας: «Την ώρα που οι ειδικευόμενοι ιατροί αμείβονται με περίπου 1.200 ευρώ τον μήνα και η ωριαία αποζημίωση της εφημερίας τους φθάνει στο εξευτελιστικό ποσό των 3 ευρώ μεικτά, οι μόνιμοι γιατροί του ΕΣΥ, οι εκπαιδευτικοί και τα μέλη ΔΕΠ των πανεπιστημίων εξακολουθούν να εργάζονται με αποδοχές που δεν ανταποκρίνονται ούτε στην επιστημονική τους κατάρτιση, ούτε στην κοινωνική αποστολή που επιτελούν, ενώ η Κυβέρνηση επιλέγει να χορηγήσει αυξήσεις που αγγίζουν ακόμη και το 95% στην ανώτατη εκκλησιαστική ιεραρχία.

Η αντίθεση είναι προκλητική. Από τη μία πλευρά βρίσκονται νέοι επιστήμονες που εργάζονται αδιάκοπα, συχνά για 24 και πλέον ώρες συνεχόμενα, λαμβάνοντας κρίσιμες αποφάσεις για ανθρώπινες ζωές υπό συνθήκες εξάντλησης και τεράστιας ευθύνης.

Το ζήτημα δεν είναι αν οι ανώτεροι κληρικοί δικαιούνται αξιοπρεπείς αποδοχές. Το ερώτημα είναι ποια κοινωνική προσφορά και ποια ευθύνη επιβραβεύεται κατά προτεραιότητα από το κράτος. Όταν ένας ειδικευόμενος γιατρός αμείβεται λιγότερο ανά ώρα από όσο κοστίζει ένας καφές, όταν οι γιατροί, οι εκπαιδευτικοί και οι πανεπιστημιακοί λειτουργοί δυσκολεύονται να διατηρήσουν ένα αξιοπρεπές βιοτικό επίπεδο παρά το έργο που προσφέρουν, και όταν ταυτόχρονα εγκρίνονται αυξήσεις και ταυτόχρονα εγκρίνονται αυξήσεις-ρεκόρ για την εκκλησιαστική ηγεσία, το μήνυμα που εκπέμπεται είναι σαφές: η δημόσια Υγεία και οι άνθρωποι που τη στηρίζουν δεν αποτελούν προτεραιότητα.

Δεν είναι μόνο θέμα μισθολογικής πολιτικής. Είναι θέμα αξιών, κοινωνικής δικαιοσύνης και πολιτικών επιλογών».

«Και όταν οι γιατροί εγκαταλείπουν τη χώρα αναζητώντας αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας στο εξωτερικό, κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν γνώριζε τους λόγους», καταλήγει η καθηγήτρια Εντατικής.