Το πρώτο ισχυρό crash test συντονισμού για τον εμβολιασμό δρομολογεί, σύμφωνα με τα “ΝΕΑ”, η κυβέρνηση με ασκήσεις προσομοίωσης, οι οποίες θα περιλαμβάνουν κάθε κρίκο της πολυδαίδαλης αλυσίδας, από τις φαρμακαποθήκες και τα «hubs υπερκατάψυξης» (πέντε ή έξι κέντρα με μηχανήματα βαθιάς κατάψυξης, σύμφωνα με τον σχεδιασμό) μέχρι τα ειδικά «δωμάτια εμβολιασμού» στις 1.018 δομές δημόσιας υγείας σε όλη τη χώρα.
Η ταχύτητα και η ασφάλεια τίθενται ως κυρίαρχοι στόχοι στο πολύμηνο εμβολιαστικό σχέδιο, εξού και αναζητούνται το συντομότερο πρακτικές απαντήσεις για τα στάδια της διαδικασίας μέσα από οργανωμένη αναπαράσταση. «Σαν να έχουμε ήδη το εμβόλιο…», όπως επιβεβαιώνουν ενημερωμένες πηγές.
Η προσομοίωση φέρεται να προγραμματίζεται σε μεγάλο εύρος για την επόμενη εβδομάδα, πιθανώς δηλαδή στο διάστημα 14-20 Δεκεμβρίου. Και στο επίκεντρο των ασκήσεων μπαίνουν κυρίως ερωτήματα τα οποία γεννά ο… χρόνος:
Αρκούν 15 λεπτά για τον εμβολιασμό, τη λήψη ιατρικού ιστορικού του πολίτη και την καταγραφή των στοιχείων του; Πόσες ημέρες αντέχει η κάθε «δόση» εκτός βαθιάς κατάψυξης, προτού αχρηστευθεί; Πόσο θέλει η διανομή των παρτίδων στις υγειονομικές περιφέρειες και από εκεί στα εμβολιαστικά κέντρα;
Και όλα αυτά με δεδομένο ότι η κυβέρνηση επιδιώκει ένα σύστημα που θα υποστηρίζει τον εμβολιασμό πάνω από δύο εκατομμυρίων πολιτών τον μήνα για όλο το πρώτο εξάμηνο του 2021.
Οι επικείμενες προσομοιώσεις αφορούν προφανώς ως ένα από τα κρισιμότερα σκέλη του κολοσσιαίου εγχειρήματος την εκπαίδευση, την εξοικείωση και την ετοιμότητα του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού, που θα κληθεί να εργαστεί με βάρδιες ανάλογα με τις απαιτήσεις κάθε περιοχής.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στις προσομοιώσεις που δρομολογούνται ο καθένας θα έχει στα χέρια του ένα τάμπλετ, μέσω του οποίου θα καταχωρίζουν γρήγορα τα απαραίτητα στοιχεία του κάθε εμβολιαζόμενου, που θα εισάγονται στην ειδική βάση δεδομένων.
Ακριβώς αυτό θα γίνεται και στις πραγματικές συνθήκες, εκτός απροόπτου, από τον επόμενο μήνα. Παράλληλα, κατά την εκπαίδευση του προσωπικού θα χρονομετρείται όλη η διαδικασία, ώστε να εντοπιστούν καθυστερήσεις και τα πιο συνηθισμένα απρόοπτα. Ετσι στο «εικονικό» δωμάτιο εμβολιασμού θα γίνεται η λήψη ιστορικού του ασθενούς, η προετοιμασία του εμβολίου, ο εμβολιασμός και η καταγραφή των στοιχείων.