Τι συμβαίνει πίσω από τη λάμψη της εστίασης;

Ο πρόεδρος του Συνδικάτου Μιχάλης Ριζικιανάκης, τονίζει στο patris.gr ότι εκτός από τα θέματα που αφορούν στην εφαρμογή της σύμβασης εργασίας σε οικονομικά ζητήματα, μισθολογικά κ.λπ., υπάρχουν και άλλα που σχετίζονται με συμπεριφορές, συχνά ανεπίτρεπτες.

Στο ερώτημα αν υπάρχουν πολλές γυναίκες εργαζόμενες που πέφτουν θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης από τους εργοδότες τους, είπε ότι είναι κάτι όχι
ασυνήθιστο.

Ωστόσο, επίσημες καταγγελίες σπάνια γίνονται και αυτό που συνήθως συμβαίνει είναι ότι η εργαζόμενη χάνει τη δουλειά της είτε απολύεται, είτε φεύγει η ίδια για να απομακρυνθεί από τον άνθρωπο που την παρενοχλεί από θέση ισχύος.

 

Άλλωστε, οι περισσότεροι, αν όχι όλοι, σε περίπτωση καταγγελίας λένε ότι η κοπέλα δεν κατάλαβε καλά και ότι το έκαναν «για πλάκα».

Στο ερώτημα για άσχημες συμπεριφορές στις κουζίνες είπε: «Στο παρελθόν υπήρχαν πολλά τέτοια θέματα, τώρα πολύ λίγα γιατί δεν υπάρχει διαθέσιμο προσωπικό. Ο σεφ δεν διακινδυνεύει να χάσει τον εργαζόμενο γιατί πού θα βρει άλλον;».

Ο κ. Ριζικιανάκης είπε ότι στόχος είναι στο ερωτηματολόγιο να απαντήσουν περίπου 2.000 εργαζόμενοι από όλη την Κρήτη και τα αποτελέσματα θα είναι γνωστά τον Αύγουστο.

Στόχος της έρευνας είναι να αναδείξει τις συνθήκες και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στον τομέα του επισιτισμού, με σκοπό τη βελτίωση της εργασιακής τους καθημερινότητας και τη διασφάλιση των δικαιωμάτων τους.

Η συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση της έναρξης και της σκοπιμότητας της έρευνας θα πραγματοποιηθεί στις 11/07/2024 και ώρα 11.00 στην Αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου (Πλατεία Ελευθερίας,1ος όροφος).

Στην εκδήλωση θα παραστούν εκπρόσωποι του Συνδικάτου Επισιτισμού- Τουρισμού Ηρακλείου, της Περιφέρειας Κρήτης, καθώς και ερευνητές της 3win Action, οι οποίοι θα παρουσιάσουν τον σκοπό της έρευνας και θα απαντήσουν σε ερωτήσεις.