Αυτός είναι ο δείκτης ευτυχίας της ΕΕ – Η θέση Ελλάδας και Κύπρου

Αποκαλύφθηκαν τα πιο ευτυχισμένα και τα λιγότερο ευτυχισμένα έθνη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και τα αποτελέσματα μπορεί να σας εκπλήξουν.

Η Αυστρία, η Πολωνία και η Ρουμανία αποτελούν τα τρία πιο ευτυχισμένα έθνη της ΕΕ.

Στο άλλο άκρο της κλίμακας, η Γερμανία είναι επισήμως η δεύτερη από το τέλος της κατάταξης, ξεπερνώντας μόνο τη Βουλγαρία.

Στην πραγματικότητα, η Βουλγαρία ήταν η μόνη χώρα από τις 27 που συμμετείχαν στην έρευνα, η οποία συγκέντρωσε συνολική βαθμολογία κάτω από έξι στα δέκα για τη συνολική ικανοποίηση από τη ζωή το 2022.

Κάθε χρόνο η Eurostat, η επίσημη στατιστική υπηρεσία του μπλοκ, μετρά πόσο ευτυχισμένο δηλώνει ένα δείγμα του πληθυσμού σε κάθε κράτος μέλος από τη ζωή του.

Η κλίμακα αυτή εκτείνεται από το μηδέν (απόλυτη δυσαρέσκεια)  έως το δέκα,  που σημαίνει ότι τα πράγματα δεν θα μπορούσαν να πάνε καλύτερα.

Ερευνά επίσης πόσο αισιόδοξα είναι τα ερωτηθέντα άτομα για το μέλλον ή, ανάλογα με την περίπτωση, πόσο απαισιόδοξα.

Ενώ θα μπορούσε κανείς να υποθέσει ότι όσο πιο πλούσια είναι η χώρα, τόσο πιο ευτυχισμένοι είναι οι άνθρωποι, αυτό δεν φαίνεται να ισχύει σε όλους τους τομείς.

Η βαθμολογία ευτυχίας της Γερμανίας πέφτει

Ενώ η Γερμανία έχει μία από τις ισχυρότερες οικονομίες μεταξύ των 27 χωρών, τα στοιχεία για την ευτυχία είναι εντυπωσιακά.

Το 2021, έφτασε σε βαθμολογία 7,1. Τα νεότερα στοιχεία δείχνουν ότι έχει πέσει στο 6,5.

Αν και τα απλά στατιστικά στοιχεία δεν μπορούν να εξηγήσουν γιατί οι άνθρωποι είναι τόσο λιγότερο ευτυχισμένοι από το προηγούμενο έτος, δείχνουν μια αυξανόμενη συσκότιση της συλλογικής γερμανικής διάθεσης.

Ένας άλλος γερμανικός οργανισμός, το Ινστιτούτο Rheingold με έδρα την Κολωνία, χρησιμοποιεί δημοσκοπήσεις σε συνδυασμό με συνεντεύξεις.

Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα, διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που “κατακλύζονται από άγχος” αποτελούσαν το 20% και ένα επιπλέον 9% χαρακτηρίζονταν ως “αδιάφοροι και απόμακροι”.

Η Γερμανία υποφέρει από οικονομική στασιμότητα παράλληλα με την ανησυχία που σχετίζεται με τον πόλεμο στην Ουκρανία, καθώς και από την πρωτοφανή αύξηση της μετανάστευσης και μια σχετικά αντιδημοφιλής κυβέρνηση.

Που βρίσκονται Ελλάδα και Κύπρος

Η Ελλάδα βρίσκεται τρίτη από το τέλος (25η) πάνω μόνο από Βουλγαρία και Γερμανία, ενώ η Κύπρος λίγο κάτω από τη μέση, στην 15η θέση.

Η Ελλάδα στον γενικότερο δείκτη ευτυχίας έπεσε από το 7,1 στο 6,7 ενώ η Κύπρος ανέβηκε στο 7,2 από το 7,1.

Τι κάνει τα πιο ευτυχισμένα έθνη ευτυχισμένα;

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η Αυστρία βρίσκεται στην κορυφή του πίνακα. Έδωσαν στα επίπεδα ευτυχίας τους μέση βαθμολογία 8.

Η Αυστρία είναι μια εύπορη χώρα, οπότε αυτό μπορεί να μην αποτελεί έκπληξη.

Στη Ρουμανία και την Πολωνία, ωστόσο, δύο μάλλον φτωχότερα έθνη, η ικανοποίηση από τη ζωή βρίσκεται στο υψηλότερο άκρο της κλίμακας, γεγονός που υποδηλώνει ότι τα περισσότερα χρήματα δεν ισοδυναμούν απαραίτητα με περισσότερη ευτυχία.

Αντίθετα, φαίνεται ότι παράγοντες όπως η ηλικία, το επίπεδο εκπαίδευσης, η οικογενειακή και οικονομική κατάσταση θα μπορούσαν να είναι περισσότερο ενδεικτικοί της συνολικής ικανοποίησης σε αντίθεση με τον πλούτο

Παρά τους πολυαναφερόμενους αγώνες των Millennials και της Gen Z, τα περισσότερα κράτη μέλη έδειξαν ότι τα άτομα ηλικίας 16 έως 29 ετών έδειξαν μεγαλύτερη ικανοποίηση από τη ζωή σε σύγκριση με τα άτομα άνω των 65 ετών.

Το αντίθετο μοτίβο παρατηρήθηκε μόνο στη Δανία, τη Σουηδία, την Ιρλανδία, τις Κάτω Χώρες, το Λουξεμβούργο και τη Φινλανδία.

Η οικονομική ασφάλεια εκδηλώνεται πάντως σε κάποιο βαθμό στα δεδομένα,απλώς ίσως όχι με τον τρόπο που θα περιμένατε.

Η ικανοποίηση από τη ζωή φαίνεται να εξαρτάται αρκετά από το επίπεδο εκπαίδευσης του ατόμου ,το οποίο, σε κάποιο βαθμό, αντανακλά τα επίπεδα εισοδήματος.

Σε όλα τα κράτη μέλη, η ικανοποίηση από τη ζωή αυξήθηκε παράλληλα με το επίπεδο εκπαίδευσης.

Στη Σλοβακία είχε τη μεγαλύτερη άνοδο, με μια διαφορά περίπου 1,6 μονάδων μεταξύ των ατόμων με τριτοβάθμια εκπαίδευση και εκείνων που είχαν πρωτοβάθμια (λιγότερο από δευτεροβάθμια) εκπαίδευση.

Ο τόπος διαμονής έχει επίσης σημασία, αν και τα ευρήματα αυτά είναι πολύ πιο διχασμένα.

Στη Μάλτα, την Αυστρία, τη Φινλανδία, τις Κάτω Χώρες, το Βέλγιο, την Ιρλανδία, τη Σουηδία, τη Δανία και το Λουξεμβούργο οι κάτοικοι αγροτικών περιοχών δήλωσαν ελαφρώς πιο ευτυχισμένοι, κατά 0,2 μονάδες και άνω.

Στη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, τη Λιθουανία, τη Σλοβακία, την Πορτογαλία, την Ουγγαρία, την Κροατία, την Κύπρο, τη Γερμανία και τη Σλοβενία, ωστόσο, οι κάτοικοι των πόλεων δήλωσαν πιο ικανοποιημένοι από τη ζωή τους.

Τα νοικοκυριά με παιδιά φέρονται να ήταν τα πιο ευτυχισμένα, ενώ οι μονοκατοικίες ήταν οι λιγότερο ευτυχισμένες. Αυτό είναι ιδιότυπο για την Ευρώπη, καθώς έρευνες που έχουν γίνει σε άλλες ηπείρους έχουν διαπιστώσει το αντίθετο.

Αυτή είναι μια τάση που ίσως ακολουθήσει η Ευρώπη στο εγγύς μέλλον.

Μεταξύ 2018 και 2022, η ικανοποίηση από τη ζωή μειώθηκε περισσότερο, -0,3 μονάδες, για τα νοικοκυριά με εξαρτώμενα παιδιά.

Όσον αφορά το φύλο, υπάρχουν πολύ μικρές διαφορές. Οι άνδρες έγιναν ελαφρώς λιγότερο ικανοποιημένοι μεταξύ 2018 και 2022 από τις γυναίκες – αλλά και τα δύο φύλα εξακολουθούν να έχουν μέσο όρο 7,1 μονάδες σε επίπεδο ΕΕ.

Γεωγραφικές τάσεις;

Οι μελέτες δείχνουν ότι υπάρχει ένα αρκετά σημαντικό χάσμα σε διάφορα μέρη της ΕΕ.

Συνολικά, οι άνθρωποι στα βόρεια και πολλά δυτικά μέρη του μπλοκ τείνουν να είναι πιο ικανοποιημένοι από τη ζωή τους από ό,τι οι άνθρωποι στις χώρες της Βαλτικής.

Όσοι ζούσαν κοντά στην περιοχή της Μεσογείου και στα ανατολικά μέρη της ΕΕ ήταν ως επί το πλείστον πιο δυσαρεστημένοι.

Ωστόσο, δεν είναι όλα τόσο ζοφερά.

Σε εκείνες τις χώρες με γενικά χαμηλότερη ικανοποίηση από τη ζωή, σημειώθηκε μικρή αύξηση μεταξύ 2018 και 2022 – και το αντίθετο συνέβη σε εκείνα τα τυπικά “πιο ευτυχισμένα” έθνη.

Όπως οι περισσότερες μελέτες αυτού του τύπου, τα αποτελέσματα δεν αποτελούν ακριβή επιστήμη.

Μετρώνται με υποκειμενικό τρόπο με έμφαση στη γνωστική συνολική αξιολόγηση της ζωής των ανθρώπων και η ευδαιμονία – ή η αίσθηση ότι η ζωή κάποιου έχει νόημα – θα είναι πάντα μεταβλητή.

Έτσι, ενώ η Γερμανία και η Βουλγαρία μπορεί να νομίζουν ότι τα αποτελέσματα σημαίνουν ότι η ζωή τους πρόκειται να γίνει πιο ζοφερή καθώς βυθιζόμαστε περισσότερο στα βάθη του χειμώνα, αυτό μπορεί να μην ισχύει καθόλου, όταν έρθουν τα αποτελέσματα της μελέτης του 2023 το επόμενο έτος.

Πηγή:  gr.euronews.com