ΠΑΣΟΚ: Στην Κεντρική Επιτροπή μεταφέρεται το πεδίο της σύγκρουσης

Σε κλίμα εσωστρέφειας και με άγριες διαθέσεις συνεδριάζει αύριο Κυριακή η Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ. Ο Νίκος Ανδρουλάκης θα ζητήσει «καθαρές λύσεις» και θα δείξει τον Οκτώβριο ως τον μήνα που θα πρέπει να γίνουν οι εκλογές. Στην Κεντρική Επιτροπή θα ανακοινώσει επισήμως την υποψηφιότητά του και ο Χάρης Δούκας.

Δεν είναι ξεκάθαρο αν στη συνεδρίαση της Κυριακής θα υπάρξουν αλλαγές στη θέση του γραμματέα. Πληροφορίες θέλουν τον Ανδρέα Σπυρόπουλο να παραιτείται και να υπάρχει είτε στην παρούσα συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής είτε σε επόμενη εκλογή νέου γραμματέα. Πρόσωπα που γνωρίζουν την ανθρωπογεωγραφία του Κινήματος δεν αποκλείουν να βρεθεί ένα πρόσωπο το οποίο θα είναι «κοινής αποδοχής». Ακούστηκε και το όνομα της Όλγας Μαρκογιαννάκη

Ο Νίκος Ανδρουλάκης ακριβώς μετά την συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής θα προχωρήσει σε αλλαγές στα όργανα αλλά και στην λειτουργία της Βουλής δίνοντας ρόλο και στους εσωκομματικούς αμφισβητίες. Ο σκοπός είναι διπλός: Αφενός να δείξει ότι είναι υπέρ της ενότητας, αφετέρου να ξεκαθαρίσει ότι το κόμμα είναι ζήτημα συλλογικής λειτουργίας…

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος επέστρεψε από τις Βρυξέλλες, θα ανοίξει τη συζήτηση την Κυριακή και μεταξύ άλλων θα τονίσει την ανάγκη να γίνει το ΠΑΣΟΚ πρωταγωνιστής. Θα υπερασπιστεί τα χρόνια της ηγεσίας του λέγοντας μεταξύ άλλων:

«Φέραμε τον Μητσοτάκη σε δύσκολη θέση, τόσο με την πρόταση δυσπιστίας όσο και με τις θέσεις μας για την στεγαστική κρίση».

«Το ΠΑΣΟΚ μπορεί να πρωταγωνιστήσει στην Κεντροαριστερά και να είναι εγγυητής του χώρου όχι με όρους παρασκηνίου».

Για τον δήμο της Αθήνας και την υποψηφιότητά Δούκα: Το ΠΑΣΟΚ μίλησε για μία διαφορετική προσέγγιση στον δήμο της πρωτεύουσας και μία άλλη προσέγγιση. «Να μην είναι ο δήμος της Αθήνας λάφυρο κανενός».

Και αναφέρεται στα όσα έχουν δει τελευταία το φως της δημοσιότητας αναφορικά με τις απευθείας αναθέσεις του Χάρη Δούκα στον δήμο Αθηναίων σε πρώην Υπουργούς και στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Όπως επισημαίνουν πρόσωπα που γνωρίζουν καλά την ανθρωπογεωγραφία του ΠΑΣΟΚ είναι «τόσο λεπτές οι ισορροπίες που η σύγκρουση είναι έντονη και θα δούμε χτυπήματα και κάτω από την ζώνη».
Στην πρώτη του συνέντευξη ως υποψήφιος πρόεδρος ο Χάρης Δούκας υποστήριξε ότι «το ΠΑΣΟΚ μπορεί να είναι η ψυχή της προοδευτικής παράταξης που θα κυβερνήσει τη χώρα» και συμπλήρωσε ότι ο στόχος του είναι να δημιουργηθούν οι συνθήκες «ώστε η μεγάλη δημοκρατική παράταξη να είναι στην κυβέρνηση στις επόμενες εθνικές εκλογές».

Στην ομιλία του την Κυριακή θα αναφερθεί στην ανάγκη για ένα «ισχυρό ΠΑΣΟΚ το οποίο «θα ενώνει, θα εμπνέει και θα νικάει» ενώ θα δώσει και ένα πλαίσιο για το μέλλον της Κεντροαριστεράς διευκρινίζοντας ότι «συγκλίσεις δεν γίνονται σε επίπεδο κορυφής, αλλά βάσης, γειτονιάς», όπως συνέβη στην Αθήνα.

Ο Παύλος Γερουλάνος ετοιμάζεται και αυτός να διεκδικήσει την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και στην ομιλία του θα κινηθεί σε ένα ιδεολογικοπολιτικό πλαίσιο το οποίο θα βάζει μπροστά την κοινωνία. Ο βουλευτής της Α’ Αθήνας συναντήθηκε χθες με τον βουλευτή Ηλείας Μιχάλη Κατρίνη στη Βουλή χωρίς ωστόσο να βγει κάποια είδηση από την συνάντησή τους. Μάλιστα, συνεργάτες του πρώην Υπουργού τονίζουν ότι ο Παύλος Γερουλάνος έχει συναντηθεί και με άλλους βουλευτές. Το σίγουρο είναι ότι ο βουλευτής στην Α’ Αθήνας θα αποφύγει να μπει ανάμεσα στην εν εξελίξει σύγκρουση των Ανδρουλάκη – Δούκα.

Σκληρή απάντηση στη ΝΔ

Ο Χάρης Δούκας αντέδρασε στο σχόλιο του κυβερνητικού εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη για την υποψηφιότητα του δημάρχου Αθηναίων για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ. Ο Χάρης Δούκας κατηγορεί ευθέως την κυβέρνηση ότι παρεμβαίνει στις εσωτερικές διαδικασίες του ΠΑΣΟΚ.

Η απάντηση Χάρη Δούκα:

«Τις τελευταίες ημέρες δέχομαι ακραίες επιθέσεις από την Κυβέρνηση, τα συστήματά της και την ακροδεξιά, μετά την πρόθεση μου να διεκδικήσω την Προεδρία του ΠΑΣΟΚ. Αποκαλύφθηκε σήμερα από τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου ότι ο ενορχηστρωτής των επιθέσεων είναι το Μέγαρο Μαξίμου, ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης.

Η εκλογική πτώση της ΝΔ στις ευρωεκλογές και η ραγδαία φθορά της Κυβέρνησης φέρνει τον κ.Μητσοτάκη στη δεινή θέση να παρεμβαίνει ευθέως στις εσωτερικές διαδικασίες του ΠΑΣΟΚ.

Καλώ όλο τον προοδευτικό κόσμο, όλο τον κόσμο της παράταξης να μην ταυτισθεί και να απορρίψει τις απαράδεκτες αυτές μεθοδεύσεις.

Όλοι μαζί θα τους νικήσουμε ξανά.

Υ.Γ. Ο κ Μητσοτάκης είχε την ίδια γνώμη όταν συνυποψήφιός του ήταν ο Περιφερειάρχης κ Τζιτζικώστας;

Υπενθυμίζεται ότι ο Παύλος Μαρινάκης, σε συνέντευξή του στο OPEN, ερωτηθείς για την υποψηφιότητα του Χάρη Δούκα για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ, είπε:

«Ακούς ανθρώπους που έχουν μια μικρομεσαία επιχείρηση και σου λένε δεν μου φτάνουν οι ώρες της μέρας για τη δουλειά μου, να δω την οικογένειά μου, να διοικήσω μια επιχείρηση. Δεν μπορώ να καταλάβω ένας άνθρωπος, που διοικεί τον μεγαλύτερο δήμο της χώρας, πώς μπορεί να το κάνει αυτό και να έχει αποτέλεσμα και να διοικήσει ένα από τα μεγαλύτερα κόμματα. Δεν το έχω ξανακούσει, πέρα από τον χρόνο είναι και ένα ζήτημα θεσμικό. Είναι ο δήμαρχος Αθηναίων. Μπορεί να δούμε, ας πούμε, τον πρόεδρο του κόμματος που θέλει να γίνει και Αξιωματική Αντιπολίτευση, και ο στόχος είναι αύριο – μεθαύριο να γίνει και κυβέρνηση της χώρας, να είναι ο πρώτος πολίτης του μεγαλύτερου δήμου της χώρας;»