Οι αλλαγές που ετοιμάζει ο Ανδρουλάκης και τα σενάρια για την Όλγα Μαρκογιαννάκη

Στις κινήσεις που θα κάνει ο Νίκος Ανδρουλάκης στη συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής του ΠΑΣΟΚ την Κυριακή στρέφεται το ενδιαφέρον των στελεχών και των μελών του κόμματος. Το ερώτημα είναι εάν θα προσδιορίσει συγκεκριμένες ημερομηνίες για την εσωκομματική εκλογική διαδικασία ανάδειξης αρχηγού, καθώς δέχεται ισχυρή πίεση να επισπεύσει κατά πολύ τις κάλπες, από τον Δεκέμβριο του 2025 που λήγει η θητεία του.

Λένε ότι έχει αποδεχθεί την ιδέα μίας αναμέτρησης μέσα στο 2024, όπως έχουν ζητήσει οι αμφισβητίες του, αλλά μέχρι να ανακοινώσει οτιδήποτε ουδείς μπορεί να είναι σίγουρος για τις προθέσεις του.

Ο κ. Ανδρουλάκης φέρεται άλλωστε να σχεδιάζει μία σειρά από κινήσεις και αλλαγές, που κρίνονται επιβεβλημένες στο δρόμο προς τις κάλπες. Η πρώτη αλλαγή αφορά στη θέση του γραμματέα του κόμματος. Με τον Ανδρέα Σπυρόπουλο οι σχέσεις είναι πολύ κακές μετά την αποτυχία του γραμματέα να εκλεγεί ευρωβουλευτής, «πληρώνοντας» σε μεγάλο βαθμό τη δυσφορία της βάσης προς τον κ. Ανδρουλάκη.

Η αρχική πρόθεση του προέδρου ήταν να προτείνει για γραμματέα τον Νίκο Μήλη, αλλά εκφράστηκαν διαφωνίες από πολλές πλευρές, ακόμα και από τον ίδιο τον κ. Σπυρόπουλο. Πλέον επικρατέστερη για τη θέση εμφανίζεται η Όλγα Μαρκογιαννάκη που έχει καταγωγή από την Κρήτη και πήγε και πολύ καλά στις ευρωεκλογές. Η πλευρά των αμφισβητιών εμφανίζεται έτοιμη να επιλέξει το λευκό – ούτε να επικροτήσει, ούτε να εμποδίσει την κίνηση του προέδρου στο συγκεκριμένο θέμα.

Δεύτερη μεγάλη αλλαγή, θα είναι πιθανόν στη θέση του εκπροσώπου τύπου. Η σκέψη είναι να αναλάβει ο Παύλος Χρηστίδης αντί του Θανάση Γλαβίνα. Κάτι τέτοιο θα σημαίνει και την επίτευξη μίας σημαντικής συμμαχίας για τον κ. Ανδρουλάκη στη μάχη της ηγεσίας. Ένα τρίτο πεδίο αλλαγών μπορεί να είναι στο κοινοβούλιο, αν και το πιο δύσκολο. Η γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας Ευαγγελία Λιακούλη έχει παραιτηθεί εδώ και καιρό με μία πολύ σκληρή επιστολή προς τον κ. Ανδρουλάκη, ο οποίος όμως επέλεξε να μην προχωρήσει μέχρι τώρα στην αντικατάστασή της, φοβούμενος ίσως και μία δυσάρεστη ψηφοφορία μεταξύ των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ.

Σε κανονικές συνθήκες και μόνο από το περιεχόμενο της επιστολής, ο πρόεδρος του Κινήματος θα έπρεπε να δρομολογήσει αμέσως την αλλαγή με την εκλογή νέου προσώπου στη θέση του γραμματέα της ΚΟ και γι αυτό είναι άγνωστο εάν θα το κάνει ακόμα και τώρα.

Ο κ. Ανδρουλάκης θα ήθελε να αλλάξει και τον Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο, τοποθετώντας άλλο πρόσωπο στη θέση του πέμπτου αντιπροέδρου της Βουλής, την οποία δικαιούται το ΠΑΣΟΚ, αλλά κάτι τέτοιο θεωρείται ακόμα πιο περίπλοκο, καθώς το θέμα πάει στην Ολομέλεια του Σώματος και παίρνει ευρύτερες πολιτικές διαστάσεις.

Ωστόσο, είναι μάλλον βέβαιο ότι θα χρειαστεί να τοποθετήσει νέο κοινοβουλευτικό  εκπρόσωπο, αντί του Μιχάλη Κατρίνη. Ο βουλευτής Ηλείας φέρεται να εξετάζει πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο να είναι υποψήφιος για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ, μπαίνοντας κι αυτός στην κούρσα, μόλις ανοίξει η διαδικασία.

Ο κ. Κατρίνης θα είναι έτσι ο τέταρτος, μαζί με τους Νίκο Ανδρουλάκη, Παύλο Γερουλάνο και Πέτρο Δούκα, που θα δώσει τη μάχη για την ηγεσία του Κινήματος. Τις οριστικές αποφάσεις του θα τις ανακοινώσει εντός των ημερών, αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες.