O Νίκος Ανδρουλάκης στο patris.gr : Ένα παρακρατικό σύστημα προσπαθεί να θωρακιστεί νομικά
O Νίκος Ανδρουλάκης
O Νίκος Ανδρουλάκης στο patris.gr : Ένα παρακρατικό σύστημα προσπαθεί να θωρακιστεί νομικά
O Νίκος Ανδρουλάκης

Συνέντευξη στον Γιάννη Σπανάκη

Λίγο πριν πέσει η αυλαία της προεκλογικής περιόδου οξύνεται το σκάνδαλο της παρακολούθησης Ανδρουλάκη, αφού μετά την άρνηση της ΕΥΠ για την ενημέρωσή του και η Αρχή Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών με την κυβερνητική πλειοψηφία, απαξιώνει την απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου.

Θα φτάσω μέχρι τέλους, δηλώνει στη «Π» ο Νίκος Ανδρουλάκης, που μιλά απόψε στο Ηράκλειο.

Ο ίδιος δηλώνει βέβαιος για την επιτυχία του ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές και επιρρίπτει ευθύνες στους κυρίους Μητσοτάκη και ΣΥΡΙΖΑ για την απουσία της Ευρώπης από την προεκλογική περίοδο στην Ελλάδα.

Ολόκληρη η συνέντευξη έχει ως εξής:

 

Παρά την απόφαση του ΣτΕ, η ΕΥΠ αρνείται να σάς ενημερώσει για τους λόγους της παρακολούθησής σας. Ποια θα είναι τα επόμενα βήματά σας μετά και την άρνηση της ΑΔΑΕ να ζητήσει εξηγήσεις από τον διοικητή της ΕΥΠ;

«Θα κινηθώ εναντίον οποιουδήποτε αρνείται να εφαρμοστεί η απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου της χώρας, η οποία ορίζει ρητά ότι πρέπει να μου δοθεί η τυπική αιτιολογία της παρακολούθησής μου για να συνεχίσω τον νομικό μου αγώνα.

Προφανώς το αρνούνται, γιατί ο πραγματικός λόγος ήταν η προσπάθειά τους να επηρεάσουν τα εσωκομματικά του ΠΑΣΟΚ και φοβούνται το ποινικό αποτέλεσμα. Εγώ, λοιπόν, θα συνεχίσω θεσμικά. Καταλαβαίνω ότι ένα παρακρατικό σύστημα προσπαθεί να θωρακιστεί νομικά απέναντι στον δρόμο που έχουμε ακολουθήσει, αλλά θα φτάσω μέχρι τέλους.

Όπως έχω ξαναπεί, δεν είναι ένας προσωπικός αγώνας αλλά είναι το χρέος μου ως δημοκρατικός πολίτης να υπερασπιστώ το κράτος δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Λίγες ώρες πριν πέσει η αυλαία της προεκλογικής περιόδου, στην τελευταία στροφή για την κάλπη, πόσο κοντά είναι το ΠΑΣΟΚ στη δεύτερη θέση και τι θα σηματοδοτήσει αυτή;

«Τα μηνύματα που λαμβάνω καθημερινά από την επαφή μου με τον κόσμο είναι πολύ θετικά και είμαι σίγουρος ότι την Κυριακή το βράδυ το ΠΑΣΟΚ θα είναι στην όχθη των νικητών, έχοντας αυξήσει σημαντικά τα ποσοστά του σε σχέση τόσο με τις προηγούμενες ευρωεκλογές όσο και με τις εθνικές εκλογές της προηγούμενης χρονιάς. Όμως αυτό δεν αρκεί. Όσο πιο ισχυρό είναι το ΠΑΣΟΚ, τόσο πιο δυνατή θα είναι η φωνή του λαού απέναντι στην ασυδοσία, την αλαζονεία και την ατιμωρησία που επιδεικνύει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Είμαι βέβαιος ότι αυτό θα σηματοδοτηθεί πρώτα και κύρια στην Κρήτη».

Κύριε Ανδρουλάκη, πόση Ευρώπη περιείχε ο προεκλογικός αγώνας που διεξήχθη στη χώρα μας και πόσο ενημερωμένος είναι ο Έλληνας ψηφοφόρος για το πραγματικό διακύβευμα  των ευρωεκλογών;

«Με ευθύνη των κ. κ. Μητσοτάκη και Κασσελάκη δεν έγινε ουσιαστικός διάλογος για τα ευρωπαϊκά θέματα. Τον απέφυγαν γιατί δεν είναι ένα προνομιακό πεδίο συζήτησης.

Ο κ. Μητσοτάκης θα πρέπει να εξηγήσει τις πολιτικές λιτότητας που επέβαλε στη χώρα μας τα χρόνια της κρίσης η πολιτική του οικογένεια, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, καθώς και το άνοιγμα που σήμερα επιχειρούν στην ακροδεξιά. Ο, δε, κ. Κασσελάκης θα πρέπει να απολογηθεί για τις θέσεις της ευρωπαϊκής  αριστερά κατά του ευρωστρατού και της κοινής εξωτερικής πολιτικής.

Αντίθετα, η μόνη ψήφος που συνθέτει και υπερασπίζεται τα συμφέροντα του ελληνικού λαού είναι η ψήφος στο ΠΑΣΟΚ και τους ευρωπαίους σοσιαλιστές. Γιατί για εμάς η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση είναι ο μόνος δρόμος για να προστατεύσουμε το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο. Να επιτύχουμε την ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας σε γεωπολιτικές και οικονομικές κρίσεις μέσα από κοινά εργαλεία αλληλεγγύης όπως είναι το Ταμείο Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κυριαρχίας και ο ευρωστρατός».

Η ακρίβεια καλπάζει και κατατρώει το εισόδημα των πολιτών. Είναι μάλιστα το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα που ταλανίζει την κοινωνία σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις. Τι προτείνετε;

 «Τους 24 από τους 36 τελευταίους μήνες, έχουμε σταθερά υψηλότερο πληθωρισμό τροφίμων από τον μέσο όρο των 27 κρατών μελών.

Ιδιαίτερα μετά τις εκλογές του Ιουνίου δεν υπάρχει ένας έστω μήνας που οι ανατιμήσεις στα τρόφιμα στην Ελλάδα να είναι χαμηλότερες από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο!

Πέρσι το καλοκαίρι ο Πρωθυπουργός υποσχόταν ότι δεν θα αφήσει να γίνει η Ελλάδα  μπανανία των πολυεθνικών.

Ένα χρόνο αργότερα, θυμήθηκε να ζητήσει ευρωπαϊκή παρέμβαση από την κολλητή του φίλη Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν. Αυτή η επιστολή είναι η έγγραφη ομολογία της αποτυχίας του. Ούτε καν δική του πρωτοβουλία είναι, όπως θέλει να την εμφανίσει. Είναι ένα θέμα το οποίο το έχουμε συζητήσει πολλές φορές στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καθώς το θέτουν κυρίως οι χώρες της BENELUX, που έχουν διασυνοριακά θέματα εμπορίου. Πώς γίνεται λοιπόν κάτι που ξεκίνησε το 2020 από άλλες χώρες να είναι πρωτοβουλία του Έλληνα Πρωθυπουργού το 2024;

Το ΠΑΣΟΚ έχει προτείνει έγκαιρα τη μείωση των συντελεστών του ΦΠΑ σε βασικά τρόφιμα, την ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών για πολλούς και αυστηρούς ελέγχους στην αγορά, αλλά και τη δημιουργία ενός ισχυρού καταναλωτικού κινήματος που θα κάνει μποϊκοτάζ σε όσες πολυεθνικές αισχροκερδούν».

 

Η στεγαστική κρίση είναι ψηλά στην ατζέντα του ΠΑΣΟΚ. Τι κάνει λάθος η κυβέρνηση;

«Η σημερινή κυβέρνηση είναι συνώνυμη με τη μεγαλύτερη στεγαστική κρίση του τελευταίου μισού αιώνα στην Ελλάδα. Σε τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης, η αύξηση των ενοικίων για τις οικογένειες ανέρχεται στο 42% και για τους φοιτητές στο 51%. Όταν προέκυψε η ευκαιρία του Ταμείου Ανάκαμψης, αντί να ακολουθήσει το παράδειγμα χωρών

όπως η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Ιταλία που ενέταξαν στα εθνικά τους σχέδια την κατασκευή ή ανακαίνιση χιλιάδων κοινωνικών κατοικιών, ο κ. Μητσοτάκης έβαλε μόνο 100 κατοικίες, 70 στην Αθήνα και 30 στη Θεσσαλονίκη.

Την περσινή χρονιά τον καλούσαμε να αναθεωρήσει το εθνικό σχέδιο και να επενδύσει στη δημιουργία μίας δεξαμενής κοινωνικών κατοικιών είτε νεόδμητων είτε ανακατασκευασμένων, οι οποίες θα ενοικιάζονταν με χαμηλό αντίτιμο, αλλά μας αγνοούσε.

Και προ ημερών εξήγγειλε ότι θα διαπραγματευθεί με τις Βρυξέλλες, αφού έχει περάσει η προθεσμία που θα μπορούσενα αναθεωρήσει το Ταμείο Ανάκαμψης, για να χρησιμοποιήσει 2 δισεκατομμύρια ευρώ και να χρηματοδοτήσει το πρόγραμμα «Σπίτι μου». Ένα πρόγραμμα που δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα των υψηλών ενοικίων, ούτε δημιουργεί τις προϋποθέσεις για μία βιώσιμη και μακροπρόθεσμη λύση στη στεγαστική κρίση».

 

Υπάρχει τρόπος για να ξορκίσουμε την αποχή, που αναμένεται σε μεγάλα ποσοστά, αλλά και την άνοδο των ακροδεξιών και των εθνικιστών;

«Θέλω να απευθύνω κάλεσμα στους συμπολίτες μας που ακόμη και αυτήν την ώρα, λίγο πριν την κάλπη, αμφιταλαντεύονται ή προσανατολίζονται στην αποχή. Ψηφίζοντας ΠΑΣΟΚ, ψηφίζετε ένα κόμμα με προσφορά, με σωστές θέσεις για το παρόν και το μέλλον της πατρίδας μας. Παράλληλα, όμως, στέλνετε και ένα καθαρό και ευθύβολο μήνυμα στο Μέγαρο Μαξίμου. Απέναντι στην αλαζονεία, τη διαφθορά, την ασυδοσία μιας παρέας που νομίζει ότι θα μπορεί για πολύ ακόμη να περιφρονεί τα τεράστια ανοικτά ζητήματα της ελληνικής κοινωνίας.

Την ερχόμενη Κυριακή θα ξαναγίνουμε αυτό που ήμασταν, το σημείο συνάντησης κάθε προοδευτικού πολίτη, κάθε δημοκράτη. Έχουμε χρέος να αγωνιστούμε ώστε τα πρώτα βήματα των εθνικών και δημοτικών εκλογών να γίνουν ένα πολιτικό άλμα την επόμενη Κυριακή. Για να γίνει πιο δυνατή η δημοκρατική παράταξη και πιο ισχυρή η φωνή του λαού. Αξίζουμε και μπορούμε καλύτερα. Ο λαός μας αξίζει περισσότερα και θ’ αγωνιστούμε όλοι μαζί γι’ αυτό. Έχουμε χρέος την επόμενη Κυριακή να είμαστε η ισχυρή, αξιόπιστη αντιπολίτευση απέναντι στη Νέα Δημοκρατία και η επόμενη κυβερνητική επιλογή στις ερχόμενες εθνικές εκλογές.

Ως προς το ερώτημα σας για την άνοδο της ακροδεξιάς, είναι πραγματικά λυπηρό το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και η κυρία Φον ντερ Λάιεν, να αφήνουν ανοιχτό το παράθυρο της συνεργασίας με την ακροδεξιά, τη κυρία Μελόνι, την κυρία Λεπέν, και τον κ. Όρμπαν. Δεν εκπλήσσομαι βεβαίως γιατί και ο κ. Μητσοτάκης, τη στιγμή που χρειάστηκε συμμάχους για να αλώσει τις ανεξάρτητες αρχές για τη συγκάλυψη του σκανδάλου των υποκλοπών, έκανε συμφωνίες κάτω από το τραπέζι με τον κ. Βελόπουλο, το δεκανίκι των κηραλοιφών».