Ο Γιώργος Γεραπετρίτης, στην Επετειακή Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον

Ο Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, μεταβαίνει στις ΗΠΑ, όπου θα συμμετάσχει στην επετειακή Σύνοδο Κορυφής της Συμμαχίας στην Ουάσιγκτoν, θα συνοδεύσει τον Πρωθυπουργό στις εργασίες της Συνόδου, στις επαφές του με ξένους αξιωματούχους και με μέλη του Κογκρέσου και θα πραγματοποιήσει, παράλληλα, χωριστές διμερείς επαφές με ομολόγους του που θα συμμετάσχουν στη Σύνοδο Κορυφής.

Την Τρίτη 9 Ιουλίου, ο κ. Γεραπετρίτης θα συμμετάσχει σε εκδήλωση του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Antony Blinken αφιερωμένη στην ασφάλεια, με έμφαση στην ατζέντα «Γυναίκες, Ειρήνη και Ασφάλεια» και θα παρευρεθεί στην εκδήλωση για τον Εορτασμό της 75ης Επετείου της Συμμαχίας. Την Τετάρτη 10 Ιουλίου, ο κ. Γεραπετρίτης θα παραστεί σε δείπνο που θα παραθέσει, ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών Antony Blinken προς τους ομολόγους του στη βιβλιοθήκη του Κογκρέσου.

Η επετειακή Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ
Η φετινή Σύνοδος έχει ιδιαίτερο συμβολισμό, λόγω της 75ης επετείου ίδρυσης της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας και της επικείμενης επικύρωσης του ορισμού, ως νέου Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ, του τέως Πρωθυπουργού της Ολλανδίας Mark Rutte, ο οποίος θα διαδεχθεί τον Jens Stoltenberg και θα αναλάβει καθήκοντα την 1η Οκτωβρίου 2024. Θα είναι, επίσης, η πρώτη φορά που η Σύνοδος Κορυφής θα διεξαχθεί με 32 Συμμάχους, μετά την ολοκλήρωση της διεύρυνσης της Συμμαχίας και της προσχώρησης της Φινλανδίας και της Σουηδίας.

Στις 10 και 11 Ιουλίου θα συνεδριάσει το Βορειοατλαντικό Συμβούλιο σε επίπεδο Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων των Συμμάχων. Στην ατζέντα της Συνόδου περιλαμβάνονται η ενίσχυση της συλλογικής αποτροπής και άμυνας και ο πόλεμος στην Ουκρανία. Στο πλαίσιο αυτό, θα συγκληθεί το Συμβούλιο ΝΑΤΟ-Ουκρανίας με σκοπό την ενίσχυση της νατοϊκής συνδρομής προς την Ουκρανία, καθώς και την εξέταση της ευρωατλαντικής της προοπτικής.

Αντικείμενο της ημερήσιας διάταξης της Συνόδου αποτελεί, επίσης, η εμβάθυνση των εταιρικών σχέσεων του ΝΑΤΟ, όπως η συνεργασία με τους εταίρους «IP4» (Αυστραλία, Ιαπωνία, Νέα Ζηλανδία, Νότια Κορέα) της περιοχής του Ινδο-Ειρηνικού, καθώς και με τα κράτη της Νότιας Γειτονίας με σκοπό την αντιμετώπιση των κοινών προκλήσεων ασφαλείας, όπως η τρομοκρατία, η παράνομη μετανάστευση και η προστασία της ελεύθερης ναυσιπλοΐας. Κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής θα πραγματοποιηθεί, τέλος, η εκδήλωση δημόσιας διπλωματίας «NATO Public Forum», με σκοπό την ανταλλαγή απόψεων για τις πολιτικές, τις αποφάσεις και τους στόχους της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.