Ο Δούκας σήκωσε το γάντι- Μένει γραμματέας του ΠΑΣΟΚ ο Σπυρόπουλος;

 

Συνεχίζονται στην ΚΕ του ΠΑΣΟΚ οι τοποθετήσεις στελεχών .Στην ομιλία Ανδρουλάκη απάντησε ο Δούκας με υποψηφιότητα, καθώς και λίγο αργότερα ο Παύλος Γερουλάνος, ενώ τοποθετήθηκαν και άλλα στελέχη όπως η Μιλένα Αποστολάκη που στηριξε τον πρόεδρο. Η έκπληξη είναι ότι στη θέση του Γραμματέα παραμένει ο Ανδρέας Σπυρόπουλος, παρότι στελέχη του ΠΑΣΟΚ πρόβλεπαν ότι ανέμενε την Κεντρική Επιτροπή για να υποβάλει την παραίτησή του. Ο κ. Σπυρόπουλος ήταν ο δεύτερος ομιλητής στην ΚΕ μετά τον κ. Ανδρουλάκη.

Ο κ. Σπυρόπουλος είχε αποφύγει κάθε δημόσια δήλωση μετά το εκλογικό αποτέλεσμα της 9ης Ιουνίου, το οποίο έθεσε εκτός ευρωβουλής τον υποψήφιο Γραμματέα. Όπως είπε θα παραμείνει στη θέση μέχρι την εκλογή ηγεσίας.

Μετά τον κ. Σπυρόπουλο, το προεδρείο έδωσε τον λόγο στον Απόστολο Κακλαμάνη. Ο Απόστολος Κακλαμάνης ήταν ιδιαίτερα αιχμηρός προς υποψήφιους αρχηγούς χωρίς να κατονομάζει, τονίζοντας πως «κάποιοι που τους συναντούσα στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ και τους έλεγα που πάνε μου έλεγαν ότι πάνε στον 6ο, στο γραφείο του πρόεδρου. Αυτοί δε θέλανε να πάνε τόσο ψηλά με τις σκάλες αλλά με το ασανσέρ. Νομίζω καταλαβαίνετε τι θέλω να σας», είπε το ιστορικό στέλεχος και καταχειροκροτήθηκε.
Εμφανίστηκε και ενωτικός λέγοντας πως το ταξίδι του κόμματος συνεχίζεται και κωπηλάτες είναι οι πολίτες που το εμπιστεύθηκαν, ζητώντας παράλληλα να μην υπάρχουν εκκρεμότητες πριν τις εθνικές εκλογές και να προχωρήσει το κόμμα όσο πιο σύντομα γίνεται σε εκλογές.

Ο Δούκας

Με σφοδρή επίθεση στη Νέα Δημοκρατία και με την περιγραφή του στόχου για τη νίκη του ΠΑΣΟΚ στις επόμενες εθνικές εκλογές ξεκίνησε την ομιλία του ο Χάρης Δούκας ο οποίος απευθυνόμενος στα στελέχη της Κεντρικής Επιτροπής δήλωσε «παρών» στις εξελίξεις.

«Θα είμαι παρών και σε αυτήν την προσπάθεια του ΠΑΣΟΚ», τόνισε ο Χάρης Δούκας ζητώντας να γίνουν οι εκλογές σε κλίμα ενότητας. Ο κ. Δούκας συμφώνησε με το χρονοδιάγραμμα του κ. Ανδρουλάκη και ξεκίνησε επί της ουσίας την προεκλογική εκστρατεία. «Μπαίνω μπροστά για να κάνω ξανά το ΠΑΣΟΚ κυβερνητική δύναμη. Πάμε να νικήσουμε τώρα», δήλωσε ο Χάρης Δούκας ξεκαθαρίζοντας το τοπίο κα καλώντας τον κόσμο να στηρίξουν την προσπάθεια με τη μαζική συμμετοχή τους.

Αφού εξαπέλυσε πυρά εναντίον της κυβέρνησης, υπογράμμισε ότι «Το ΠΑΣΟΚ έδωσε τη μάχη του αλλά δεν έπεισε. Ο Μητσοτάκης δεν θα φύγει με κόμματα της τάξεως του 13 και 15%. Δεν πρέπει να συμβιβαστούμε με αυτήν την κατάσταση. Να πιάσουμε το νήμα της ιστορίας», πρόσθεσε και επεσήμανε:

«Τώρα είναι η ώρα να ανοίξουμε τον κύκλο της υπέρβασης. Όμως για να ξανακάνουμε μεγάλο το ΠΑΣΟΚ, χρειάζονται τομές και ρήξεις, όχι εσωστρέφεια, όχι κόμμα μηχανισμών, είπε και συνέχισε:

«Συντρόφισσες και σύντροφοι

Στο Δήμο Αθηναίων δώσαμε μια σκληρή μάχη απέναντι στον εκλεκτό της ΝΔ. Αναδείξαμε τα ζητήματα… Η νίκη στην Αθήνα πρέπει να γίνει η απαρχή μιας νέας νικηφόρας πορείας. Το ΠΑΣΟΚ είναι σε μια δύσκολη καμπή. Πρέπει να δώσουμε μάχη. Όχι για να κερδίσουμε τον Κασσελάκη, αλλά για να νικήσουμε τη Νέα Δημοκρατία και τον Μητσοτάκη στις επόμενες εθνικές εκλογές. Ενώνουμε δυνάμεις για να νικήσουμε τη Νέα Δημοκρατία. Αυτό το σχέδιο θέλω να υπηρετήσω. Δεν κρύβομαι, δεν φοβάμαι, λέω αυτό που αισθάνομαι. Θέλω τη στήριξη και τη συμμετοχή σας.

Αυτό που χρειάζεται σήμερα δεν είναι αποσπασματικές θέσεις για την ακρίβεια. Χρειάζεται αλλαγή κατεύθυνσης.»

H ομιλία Κατρίνη

Επιλογές με ξεκάθαρη στόχευση την επόμενη μέρα προτείνει ο Μιχάλης Κατρίνης ζητώντας αναλυτική συζήτηση για την πολιτική στρατηγική του κόμματος μετά τις επικείμενες εκλογές.

«Αλήθεια, πιστεύει κανείς ότι κόμματα του 13% και του 15% μπορούν να απειλήσουν τον Μητσοτάκη ή αντιμετωπίζονται σήμερα ως κόμματα εξουσίας;», τόνισε μεταξύ άλλων ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ περιγράφοντας τις προτεραιότητες μιας εναλλακτικής πρότασης διακυβέρνησης. Αν γίνει διεύρυνση δεν πρέπει να γίνει με συγκολλήσεις κορυφής ή επιλογές κορυφής αλλά από τη βάση», υποστήριξε ο κ. Κατρίνης. Με την ομιλία του είπε μεταξύ άλλων:

«Μιλάω ξεκάθαρα για την ανάγκη μιας νέας, δημοκρατικής πλειοψηφίας, μιας εναλλακτικής πρότασης διακυβέρνησης της χώρας.

Το ΠΑΣΟΚ έχει την ευθύνη της πρωτοβουλίας, οφείλει να είναι ο πρωταγωνιστής σε αυτή την προσπάθεια.

Η χώρα και μαζί και η παράταξη χρειάζονται ένα ισχυρό και δημιουργικό σοκ.

Είναι η ώρα να μιλήσουμε για τις πολιτικές και να μην εξαντληθούμε μόνο στην αλλαγή ρόλων.

Είναι η ώρα να ταράξουμε τα νερά της πολιτικής ομοιομορφίας που κάνουν τους πολίτες να μας θεωρούν όλους ίδιους.

Ήρθε η ώρα να μιλήσουμε ξεκάθαρα με ποιους είμαστε, για ποιους είμαστε εδώ, ποιους εκπροσωπούμε.

Και κυρίως, να κάνουμε απόλυτα σαφές με ποιους δεν είμαστε.

Να πούμε ότι τα κόμματα δεν υπάρχουν για να υπηρετούν τις επιδιώξεις μεγάλων οικονομικών συμφερόντων.

Ότι τα κόμματα δεν υπάρχουν για να εξυπηρετούν τις σκοπιμότητες του ξένου παράγοντα.

Θα πρέπει να κάνουμε άμεσα και γενναία αυτή την πολιτική συζήτηση, μαζί με μια αποτίμηση της πορείας μας μέχρι σήμερα, πριν τις όποιες εκλογικές διαδικασίες.

Εκεί έξω υπάρχει μια μεγάλη κοινωνική αντιπολίτευση που συνέτριψε το 41% του κ. Μητσοτάκη.

Σήμερα, αυτή η πλειοψηφική, κοινωνική αντιπολίτευση δεν έχει έκφραση. Δεν θα έρθει μαζί μας μόνο επειδή κουράστηκε και απογοητεύτηκε από τον κ. Μητσοτάκη και τους υπουργούς του.

Ένα ΠΑΣΟΚ που φοβάται να μιλήσει με ονόματα, δεν θα μπορέσει ποτέ να εκφράσει αυτή την κοινωνική αντιπολίτευση.

Ένα ΠΑΣΟΚ που δεν υπερασπίζεται δυναμικά όλους αυτούς που το στήριξαν και το έκαναν μεγάλο, αλλά ο κ.Μητσοτάκης τους σπρώχνει στο περιθώριο, δεν έχει τύχη.

Ένα ΠΑΣΟΚ που δεν παίρνει γενναίες πολιτικές πρωτοβουλίες για τη δημιουργία μιας μεγάλης δημοκρατικής παράταξης, δεν θα μπορέσει να εκφράσει το αίτημα για μια διαφορετική πολιτική από μια νέα κυβέρνηση.

Αλήθεια, πιστεύει κανείς ότι κόμματα του 13% και του 15% μπορούν να απειλήσουν τον Μητσοτάκη ή αντιμετωπίζονται σήμερα ως κόμματα εξουσίας;

Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να συναντήσει και πάλι την πραγματική του ψυχή.

Να χαράξει μια νέα, διαχωριστική γραμμή με τη συντήρηση και τα συμφέροντα.

Είμαστε με τους πολλούς. Το κοινωνικό κράτος ούτε θα το διαλύσουμε, ούτε θα το παραδώσουμε στους ιδιώτες.

Είμαστε με τους πολλούς. Για αυτό και θα βάλουμε τέρμα στη λεηλασία των εθνικών πόρων, του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ από πολύ λίγα και πολύ μεγάλα οικονομικά συμφέροντα. Γι’ αυτό θα στηρίξουμε τις παραγωγικές δυνάμεις, τον κόσμο της αγοράς, την υγιή επιχειρηματικότηταπου ενισχύει την εθνική προσπάθεια.

Είμαστε με τους πολλούς. Για αυτό θα βάλουμε τέλος στην πολιτική της εξαφάνισης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, γι’ αυτό θα επαναφέρουμε την φορολογική δικαιοσύνη, γι’ αυτό θα αντιταχθούμε στο ασύδοτο τραπεζικό σύστημα που δεν λειτουργεί υπέρ της εθνικής οικονομίας.

Είμαστε με τους πολλούς που δίνουν άνιση μάχη με την ακρίβεια και την αισχροκέρδεια, που βλέπουν τις ολιγοπωλιακές καταστάσεις στην ενέργεια, τα τρόφιμα, το τραπεζικό σύστημα, τον ιδιωτικό τομέα της υγείας, την ακτοπλοϊα να δυσκολεύουν τη ζωή τους. Να μιλήσουμε με τόλμη και να μην φοβηθούμε όλους αυτούς. Αν τους φοβόμαστε, δεν είμαστε ΠΑΣΟΚ.

Είμαστε με τους πολλούς που οργίζονται και τρομάζουν με την δικαιοσύνη και την ταχύτητα απονομής της δικαιοσύνης στην Ελλάδα

Είμαστε με τους πολλούς που δεν ανέχονται μια Ελλάδα στην πλευρά της υποτέλειας.

Το ΠΑΣΟΚ δεν θα συναινέσει σε συμφωνίες που παραβιάζουν τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.

Και να μην ξεχνάμε ποτέ ότι το ΠΑΣΟΚ εκτός από πατριωτικό κίνημα ήταν δύναμη ειρήνης που δεν πρέπει να συνηγορεί σε πράξεις κλιμάκωσης της έντασης και των πολέμων σε Ευρώπη και Μέση Ανατολή.

Ήρθε η ώρα να ξαναγίνουμε η ουσιαστική δύναμη της πολιτικής αλλαγής, στην Ελλάδα του κατεστημένου και της συντήρησης.

Γιατί μόνο έτσι μπορούμε να εμπνεύσουμε, να ενώσουμε, να διεκδικήσουμε, να νικήσουμε.

Να ξαναγίνουμε το ΠΑΣΟΚ των μεγάλων ρήξεων και των μεγάλων κοινωνικών και πολιτικών κατακτήσεων.

Για την Ελλάδα της αξιοπρέπειας, για τον κόσμο της εργασίας, για τη νέα γενιά της πατρίδας μας.

Για την Ελλάδα που ασκεί υπερήφανη εξωτερική πολιτική.

Για την Ελλάδα που πρέπει και πάλι να επιστρέψει στους Έλληνες. Η επιλογή, αλλά και η ευθύνη είναι δική μας»