ΣΤΑ ΚΑΓΚΕΛΑ ΟΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ Μόνο οι τιμές... δεν κατεβαίνουν

Μπορεί θεωρητικά η κυβέρνηση να «διαφημίζει» ότι οι καταναλωτές ήδη θα πρέπει να έχουν δει σοβαρές μειώσεις σε μια σειρά από βασικά προϊόντα που πωλούνται στα σούπερ μάρκετ κυρίως, ωστόσο κάτι τέτοιο, προς το παρόν τουλάχιστον, δεν έχει φανεί.

Με μια απλή επίσκεψη σε ένα ηλεκτρονικό κατάστημα παραγγελιών των σούπερ μάρκετ, είναι πολύ εύκολο να αντιληφθεί κάποιος (με δεδομένο ότι φαίνεται άμεσα το κόστος της συνολικής παραγγελίας), ότι οι μειώσεις σε βασικά προϊόντα απλά δεν υπάρχουν.

Οι καταναλωτές μάλιστα που ελέγχουν επισταμένα τις τιμές στα διάφορα προϊόντα διαπιστώνουν ότι συγκεκριμένοι κωδικοί που παρουσιάζονται ως εκπτωτικοί, βρίσκονται στην ίδια κλίμακα ή και υψηλότερη με πριν, αφού πριν από τις θεωρητικές μειώσεις είχαν προηγηθεί μεγάλες αυξήσεις.

Ακόμα όμως και οι καταναλωτές που πηγαίνουν σε φυσικά καταστήματα, δεν διαπιστώνουν κάποια ουσιαστική διαφορά στις τιμές, αλλά ούτε και στο σύνολο του κόστους που απαιτείται για το σούπερ μάρκετ.

Σε κάποιες περιπτώσεις βέβαια, υπάρχουν μειώσεις τιμών, κι αυτές αφορούν κυρίως προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας των σούπερ μάρκετ ή και προϊόντα που βρίσκονται σε προσφορά. Όπως είναι γνωστό όμως, η τιμή προσφοράς δεν είναι μόνιμη αφενός και δεν αφορά σε όλα τα καταστήματα αφετέρου.

Οι καταναλωτές εξακολουθούν να βρίσκονται σε απόγνωση παρά τις δηλώσεις του κ. Σκρέκα περί αντιμετώπισης και πάταξης της ακρίβειας, ενώ δεν μπορούν να κατανοήσουν ποια ακριβώς προσπάθεια γίνεται από την κυβέρνηση, όταν στην πράξη δεν φαίνεται να έχει αλλάξει απολύτως τίποτα.

Καλάθια και Υπουργείο

Το Υπουργείο πάντως, κινούμενο προφανώς σε ένα παράλληλο σύμπαν όπου οι αριθμοί βρίσκονται σε αναντιστοιχία με την πραγματικότητα, έχει μια άλλη άποψη για την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά και θεωρεί ότι γίνεται πολύ σοβαρή δουλειά.

Σύμφωνα με το Υπουργείο σε σχεδόν 4.000 προϊόντα έχει μειωθεί η τιμή στα ράφια των σούπερ μάρκετ, στο βρεφικό γάλα οι μειώσεις αγγίζουν μεσοσταθμικά το 15%, ενώ συνεχίζονται οι διαρθρωτικές αλλαγές.

Το Υπουργείο άλλωστε υποστηρίζει πως σε καμία άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν έχουν γίνει τέτοιας κλίμακας παρεμβάσεις στην ελεύθερη αγορά, ενώ τονίζει πως θα υπάρξουν ανακοινώσεις για το πασχαλινό καλάθι, προκειμένου κάθε τραπέζι να έχει τα απαραίτητα για τις ημέρες του Πάσχα.

Βρεφικό γάλα και τιμές παράλογες
Βρεφικό γάλα και τιμές παράλογες

Σοβαρά θέματα έχουν προκύψει στην αγορά και αναφορικά με το βρεφικό γάλα, το οποίο θεωρητικά από τις αρχές Μαρτίου πωλείται 15 % – 20 % φθηνότερα.

Η θεωρία ωστόσο απέχει κατά πολύ από την πράξη, ενώ είναι χαρακτηριστικό το γεγονός πως την τελευταία εβδομάδα παρατηρήθηκαν σημαντικές ελλείψεις σε βρεφικά γάλατα τα οποία πριν τις θεωρητικές μειώσεις βρίσκονταν στο κατώτερο τιμολογιακό άκρο.

Αρκετοί είναι οι φαρμακοποιοί επίσης που υποστηρίζουν ότι έχουν σταματήσει συνεργασίες με συγκεκριμένες εταιρίες, επειδή η πολιτική τους ήταν τέτοια, εντός της οποίας αφενός τα περιθώρια κερδών ήταν σχεδόν μηδενικά και αφετέρου οι καταναλωτές επιβαρύνονταν με τεράστια ποσά.

«Δεν μπορούμε εμείς, επειδή κάποιες εταιρίες το επιθυμούν, να γίνουμε οι δωρεάν μεταπωλητές τους, πωλώντας μάλιστα πανάκριβο γάλα» αναφέρει φαρμακοποιός χαρακτηριστικά, περιγράφοντας μια πολύ άσχημη κατάσταση.