1946 — 2026
το ΧΘΕΣ
80
Συναντά το ΑΥΡΙΟ
80 ΧΡΟΝΙΑ ΠΑΤΡΙΣ · Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ
ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΟΥ ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΣ →
Μανώλης Μανταδάκης: Η μάχη με τον καρκίνο, το πάθος για την οδοντιατρική, η αυτοδιοίκηση και η «Μπαρτσελόνα Μονοφατσίου»

Συγκίνηση και βαθιά θλίψη προκαλεί η απώλεια ενός εκλεκτού επιστήμονα και ανθρώπου της κοινωνικής, αθλητικής και πολιτιστικής δράσης και προσφοράς. Ενός ανθρώπου που άφησε το δικό του ξεχωριστό αποτύπωμα στο Ηράκλειο, στο Γάζι, στο Δραπέτι – τόπο καταγωγής της μητέρας του, Μαρίας Ασκιανάκη – και, κυρίως, στον γενέθλιο τόπο του, το Τεφέλι Μονοφατσίου, από όπου καταγόταν ο πατέρας του, Γιάννης.

Ο γνωστός οδοντίατρος Μανώλης Μανταδάκης έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 67 ετών, ύστερα από μια πολύχρονη και αξιοπρεπή μάχη με τον καρκίνο.

Ο Μανώλης υπηρέτησε με πάθος και αφοσίωση την επιστήμη του, δίνοντας καθημερινά τη δική του μάχη για την προαγωγή της στοματικής υγείας εκατοντάδων συμπατριωτών μας. Η προσφορά του, ωστόσο, δεν περιορίστηκε στα στενά επαγγελματικά πλαίσια. Για χρόνια ανέπτυξε σημαντική κοινωνική δράση και πρωτοβουλίες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης γύρω από τη σημασία της στοματικής υγιεινής.

Η ενεργή παρουσία του στα κοινά υπήρξε εξίσου σημαντική. Διετέλεσε δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Αρχανών – Αστερουσίων, υπηρετώντας την αυτοδιοίκηση κατά τις δημοτικές θητείες του Ραφαήλ Κυπριωτάκη και του Μανώλη Κοκοσάλη.

Στην ιδιαίτερη πατρίδα του, το Τεφέλι, διετέλεσε πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου, συμβάλλοντας καθοριστικά στην ανάπτυξη πολιτιστικών δράσεων που αποτέλεσαν θεσμό για τον τόπο, όπως τα «Παραθάμνεια».

Ξεχωριστή, όμως, υπήρξε και η αγάπη του για τον αθλητισμό, καθώς και η βαθιά του πεποίθηση ότι η νεολαία των χωριών πρέπει να έχει ισότιμη πρόσβαση στις αθλητικές δραστηριότητες και τις ευκαιρίες που αυτές προσφέρουν.

Με αυτή τη φιλοσοφία, υπήρξε η εμβληματική φυσιογνωμία πίσω από την ίδρυση της ποδοσφαιρικής ομάδας και της ακαδημίας εκμάθησης ποδοσφαίρου «ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ ΜΟΝΟΦΑΤΣΙΟΥ», της οποίας διετέλεσε πρόεδρος για όλα τα χρόνια της λειτουργίας της.

Επί των ημερών του, μάλιστα, πέτυχε τη διοργάνωση ποδοσφαιρικού τουρνουά 8×8 με τη συμμετοχή 12 χωριών του Μονοφατσίου, ενώ συνέβαλε καθοριστικά στη μετατροπή του εγκαταλελειμμένου γηπέδου της Λιγορτύνου σε έναν σύγχρονο χώρο άθλησης, με τη δημιουργία γυμναστηρίου.

Η πολυσχιδής δράση του επεκτάθηκε και στο Γάζι, όπου ίδρυσε τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αγάκου, επιβεβαιώνοντας έμπρακτα το ενδιαφέρον του για τον πολιτισμό, τον αθλητισμό και, πάνω απ’ όλα, τη δημιουργική ενασχόληση και τη στήριξη της νεολαίας.

Ο Μανώλης Μανταδάκης υπήρξε ένας άνθρωπος με όραμα, ανιδιοτέλεια και αστείρευτη διάθεση προσφοράς. Ένας ενεργός πολίτης που δεν έμενε στα λόγια, αλλά αναλάμβανε πρωτοβουλίες, δημιουργούσε ευκαιρίες και άφηνε πίσω του έργο και παρακαταθήκη.

Η απουσία του αφήνει ένα δυσαναπλήρωτο κενό στην οικογένειά του, στους φίλους του, στους συνεργάτες του, αλλά και στις τοπικές κοινωνίες που υπηρέτησε με συνέπεια και αγάπη.

Θερμά συλλυπητήρια στη σύζυγό του, Σοφία Σκουλατάκη, συνταξιούχο υγειονομικό υπάλληλο και αδελφή του άλλοτε προέδρου του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, Γιώργου Σκουλατάκη, καθώς και στα τρία παιδιά τους, τον Γιάννη, τον Βασίλη και τον Μάριο-Ονήσιμο.

Η κηδεία

Η κηδεία του Μανώλη Μανταδάκη θα τελεστεί αύριο, Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2026, στις 14:00, στον Ιερό Ναό του Αγίου Τίτου, στο Ηράκλειο.

Η ταφή θα πραγματοποιηθεί στο κοιμητήριο του Τεφελίου.